hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2. el ve kiralamada fiyat artışı sürüyor

    2. el ve kiralamada fiyat artışı sürüyor
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Bu yıl ilk 9 ayda 2.el araç fiyatları ortalama yüzde 85 artarken uzun dönem kiralamada da fiyat artışı devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otomotiv satışlarındaki ÖTV düzenlemesinin ardından araç kiralama ve 2. el ticaretinde de hareketli günler yaşanıyor. Firmalar yeni ÖTV oranları ile fiyatlandırma ve pazarlama çalışmalarına adapte olmak ile meşgul. Otomotiv data firması Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın yılbaşından beri 2.el araç fiyatlarının eylül ayıyla birlikte yüzde 80-85 arttığına dikkat çekiyor. Yalçın şunları kaydediyor:

    “2.elde fiyatlar yükselirken bazı esnaf, satıcı, bayiler de araçlara suni artışlar ekleyerek bu astronomik artışta önemli pay sahibi oldu. 2.eldeki artışların durulmayacağını hatta 2021’in sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Otomotiv sektörünün yeni normali hem sıfır hem de 2. el araçlarda yüksek fiyatlardır. Arzın da kısıtlı olmasıyla bu şekilde devam edecek gibi görünmekte.”

    5500 TL sınırı

    Operasyonel araç kiralamada ise aylık gider olarak gösterilebilecek sınır olan 5500 TL de önemli bir gösterge. Sektör yetkilileri bu sınırın da güncellenmesini gerektiğini savunuyor. Çünkü ÖTV ve kur artışlarının ardından araç fiyatlarına büyük zamlar geldiğine dikkat çekiyorlar. Faizlerin de yükselmesiyle birlikte araç kiralama maliyetleri her geçen gün artsa da halen “satın alıma”ya göre avantajını koruyor. Özellikle 2.el araç kiralamanın önümüzdeki dönemde daha da önem kazanması öngörülmekte. Fiyat artışlarının getireceği önemli bir gerçek de filoların “yaşlanacağı” yönünde.

    Yöneticilerin tercihi “kiralamadan” yana

    Öte yandan TEB Arval’in gerçekleştirdiği 300’ü Türkiye’den olmak üzere 20 ülkeden 5 bin 600 filo yöneticisinin katıldığı Arval Mobility Observatory Barometre 2020’ye göre, Türkiye’de büyük ölçekli şirketlerin çoğunluğu 3 yıl içinde araç filolarını oluştururken operasyonel kiralamayı artırmayı hedefliyor. Türkiye’deki şirketlerin %48’i araçlarını kendileri satın alırken, %16’sı operasyonel kiralamayı tercih ediyor. Araç alımlarında taşıt kredisi kullanan şirketlerin oranı ise %27. Şirketlerin %40’ı operasyonel kiralama modelini artırmayı planladığını ifade ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow