hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2023 Türkiye’de otomotivin “rekorlar” yılı oldu

    2023 Türkiye’de otomotivin “rekorlar” yılı oldu
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Türkiye 2023’te yaklaşık 1.2 milyon adet binek ve hafif ticari araç satışıyla tüm zamanların rekorunu kırarken ülkemizde faaliyet gösteren markalar da kendi rekorlarını egale ettiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de otomobil satışları 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde geçen yıla göre %63,2 oranında artarak 967.341 adet, hafif ticari araç pazarı da %39,2 artarak 265.294 adet oldu. Araç satışlarındaki bu büyük sıçrama ve 1.2milyonluk pazar Türkiye’de faaliyet gösteren birçok markanın da rekor kırmasına sebep oldu.
    BMW Group elektriklide iddialı

    BMW, MINI ve BMW Motorrad markalarını bünyesinde barındıran BMW Group, 2023 yılını tüm zamanların satış rekoruyla tamamladı. Tüm modellerin toplam satışlarını yüzde 6,5 oranında artırarak 2 milyon 555 bin 341 adet teslimat gerçekleştiren BMW Group, Türkiye otomotiv pazarında da dikkat çekici bir performans sergiledi. Türkiye elektrikli premium araç pazarını lider kapatan BMW, Türkiye otomotiv pazarındaki toplam satışlarını yüzde 32 artırırken, MINI satışları ise yüzde 90 yükselerek tarihi bir rekora imza attı.

    Modellere ilgi arttı

    Türkiye'de Borusan Otomotiv'in distribütörlüğünü üstlendiği BMW Group'un lokomotif markası konumundaki BMW, Türkiye otomotiv pazarındaki satış adetlerini yüzde 32 oranında artırdı. 2022'de 18 bin 56 adet gerçekleşen BMW satışları, 2023’te 23 bin 801 seviyesine çıktı. Elektrikli premium araç pazarında lider konumda seneyi kapatan BMW, toplamda 3.745 adet tamamen elektrikli otomobil satışı gerçekleştirdi. MINI, Türkiye'de satış adetlerini 2022 yılına kıyasla yüzde 90 oranında artırdığı 2023 yılında, toplam 2 bin 633 otomobil teslimatı gerçekleştirdi. BMW Motorrad 2023 yılında toplam satış adedini bir önceki yıla oranla yaklaşık 3 kat artırarak 4.628 adet satış rakamına ulaştı. Gerçekleşen satışların üçte birini tamamen elektrikli maxi scooter modeli CE 04 oluştururdu.

    B segmentinde en çok model satan marka oldu

    Renault 2023 Aralık ayını binek otomobil pazarının lideri olarak tamamladı. Clio, 2023 yılında B-HB ve B segmentlerinde liderlik koltuğuna oturarak en çok tercih edilen otomobil olmayı başardı. Ayrıca Renault, B segmentinde en çok otomobil satan marka olarak da sektördeki iddiasını taçlandırdı.Clio ve Megane Sedan ile binek otomobil pazarında en çok otomatik şanzımanlı model satan marka olarak da öne çıkan Renault, konforlu ve keyifli sürüş deneyimi için kullanıcıların ilk tercihi oldu. Bu yıl satışa sunularak kısa sürede büyük ilgiyle karşılanan Megane E-Tech %100 Elektrikli, segmentinin en çok satan elektrikli modeli oldu. Dacia Türkiye, 2023 yılında 41.339 adetlik satış rakamıyla dünya genelinde 6. sırada yer aldı. Uluslararası alanda gücünü kanıtlayan Dacia Türkiye, satışlarıyla global pazarda iddialı bir performans gösterdi.

    Alfa Romeo’ya başarı ziyareti

    Küresel Sahnede Yıldızını Parlatan Alfa Romeo, Türkiye’de Rekor Büyümesini Sürdürecek Alfa Romeo CEO'su Jean-Philippe Imparato, Türkiye’yi ikinci defa ziyaret etti. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi; bu yıl da ilk ülke ziyareti için Türkiye’yi önceliklendiren Imparato ziyaretinde, markanın küresel ürün ve elektrifikasyon stratejisinde kararlılıkla ilerlediklerini, 2030 yılına kadar her yıl bir yeni modelin lansmanını gerçekleştireceğini ve Türkiye’nin Alfa Romeo’nun en başarılı performans gösterdiği ülkelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye pazarı 2023 yılında satışlarının 2,5 katına yükselmesiyle Alfa Romeo’nun en hızlı büyüyen pazarı olarak dikkat çekti.Alfa Romeo’nun Türkiye Pazarındaki rekor büyümesinde, geçtiğimiz yıl ülkemizde satışa sunulan kompakt SUV Tonale'nin önemli etkisi olduğunu belirten CEO Jean- Philippe Imparato, “Alfa Romeo markasının elektrifikasyon çağına dönüşümünü simgeleyen Tonale, sportif kimliği, bağlanırlık çözümleri, teknoloji seviyesiyle öne çıktı ve lansmanından itibaren büyük ilgi görerek C-SUV segmentinde en çok satan modeller arasındaki yerini aldı. Türkiye’de ayrıca yeni Giulia ve Stelvio'nun satışları da geçtiğimiz yıla oranla iki katına yükseldi. 2023’ü bir önceki yıla oranla yüzde 150 büyümeyle tamamlayan Türkiye pazarında Tonale’den sonra; dünya tanıtımı Nisan ayında gerçekleşecek olan, ilk spor şehir aracı (Sport Urban Vehicle) Milano ile Alfa Romeo’nun varlığı güçlenmeyi sürdürecek.” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lexus ve Opel

    Premium otomobil üreticisi Lexus, Türkiye’de 2023 yılını da büyüyerek tamamladı. Global olarak her geçen gün daha da büyüyen ve daha geniş kitleleri etkilemeyi başaran Lexus, yükselişine Türkiye’de de devam etti. Marka, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi.

    Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 73 bin 865 adetle 2022’ye göre satışlarını 2 kattan fazla artıran Opel ise hem binek hem ticari araç hem de toplam pazarda yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydetti. Markanın Türkiye’deki tarihi rekor seviyesindeki satış performansında Corsa başrolü oynarken Mokka ve Crossland’in artan satış hacmi de Opel’i binek araç pazarında 4’üncü sıraya taşıdı. Opel Corsa, B-HB pazarının en çok tercih edilen ithal modeli olurken marka 2023’te B-SUV pazarını da lider olarak tamamladı.

    Citroen üçüncü büyük Pazar oldu

    2022 yılını Türkiye’deki en yüksek satış rakamıyla kapatan Citroën, 2023 yılında da rekor satışa ulaştı. 2023 yılını 63 bin 153 adetlik satışla kapatan Citroën Türkiye, bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 119 oranında artırmış oldu. Aynı zamanda Citroën Türkiye, ortaya koyduğu yüksek performans ile “Yılın En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası” ödülünü kazanarak önemli bir başarıya daha imzasını attı. Kendileri için 2023 yılının başarılı geçtiğini söyleyen Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, “2023 yılındaki satış rakamımız, Türkiye’yi Citroen’in dünyada en büyük 3’üncü pazarı haline getirdi. Bu hem marka olarak bizim hem de Türkiye için çok önemli başarı” dedi.

    İstanbul’a CUPRA City Garage

    Doğuş Otomotiv yaklaşık 21 bin adetlik Seat ve Cupra araç satışıyla Türkiye rekorunu kırdı. CUPRA'nın küresel bir marka olma tutkusuyla Mexico City, Münih, Milano, Lizbon, Rotterdam, Sidney, Berlin ve Paris'te olmak üzere dünya çapında 8 CUPRA City Garage açtıklarını belirten markaların CEO’su Wayne Griffiths “Bunlar, CUPRA'yı otomotiv endüstrisinin ötesine taşıyarak markayı dünyanın en ikonik kültürel noktalarında mükemmel bir şekilde sergiliyor. Ve bu yıl, Madrid, Manchester, Viyana ve İstanbul’da yeni açılışları heyecanla bekliyoruz.” diye konuştu.

    Peugeot dünya dördüncüsü

    2023’ü 78 bin 632 adetlik toplam satışla tamamlayan Peugeot Türkiye bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 141 artırarak dikkatleri üzerine çekti. 2023’te gerçekleştirdiği 48 bin 201 adetlik SUV satışıyla liderliğini kaptırmayan PEUGEOT Türkiye, ticari araç pazarında da ilk 3’te yerini aldı. 2023’ün kendileri için rekorlar yılı olduğunu söyleyen PEUGEOT Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, “PEUGEOT olarak Türkiye pazarındaki büyümemiz aralıksız sürüyor. 2023 yılını 78 bin 632 adetlik satışla toplam pazarda 5’inci sırada tamamladık. Markanın Türkiye’deki yükselişi globalde de ilgiyle takip ediliyor. Rekor seviyedeki satışımızla yıl sonunda İspanya’yı geride bırakmayı başardık. Bugün itibarıyla Türkiye, globalde 147 ülke arasında en fazla PEUGEOT satışı yapılan 4’üncü ülke konumuna yükseldi. Önümüzde Fransa, İtalya ve İngiltere var. Bu tablo bile 2023’ün bizim için ne kadar başarılı geçtiğini ortaya koymaya yetiyor” dedi.

    2 yıldır liderliği bırakmadı

    Toyota’nın pick up Hilux’ü 2 Yyıldır üst üste segmentinin lideri oluyor. Hilux, 2023 yılında pick-up segmentinde en çok tercih edilen model olmayı başardı. 2022 yılında da bu unvana sahip olan ve 2023’te de bu başarısını tekrarlayan Toyota Hilux, böylece 2 yıldır üst üste segmentinin lideri olmayı başardı. 9 bin 154 adetlik satış rakamıyla en yakın rakibinden yaklaşık 6 bin adet daha fazla satış adedi elde eden Hilux, yüzde 54’lük segment payıyla büyük bir başarıya imza attı.

    Skoda ve MG’nin başarısı

    Škoda, 2023 Türkiye otomobil pazarında tarihi bir rekora imza attı. Aralık ayında 4 bin 484 adetlik satışla 2023’ün en yüksek satışlarını elde eden Škoda, 2023 yılını 35 bin 41 adetlik rekor satışla tamamladı.Škoda, Türkiye’de tarihi bir satış rakamına ulaşırken, 19 bin 464 adet satış gerçekleştirdiği 2022’ye göre yüzde 80 büyüme elde edildi. Bu sonuçlarla birlikte Škoda’nın pazar payı ise yüzde 3,6 oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2023 yılını 14 bin 458 adetlik satışla tamamlayan MG, “Türkiye’nin en hızlı büyüyen Otomotiv markası” oldu. 2024’te MG’nin 100’üncü yaşını kutlayacaklarını söyleyen Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, “2022’ye göre 9 kat artırdığımız 14 bin 458 adetlik 2023 toplam satış performansımız bize bu değerli ödülü kazandırdı” dedi. 2023 yılında en fazla tercih edilen MG modelinin MG4 Electric olduğunu ifade eden Tibet Soysal, “MG4 aynı zamanda Türkiye’nin en fazla satılan elektrikli otomobil modellerinden biri oldu. Bu da MG markasının Türkiye’de ne kadar sevildiğinin bir göstergesi” dedi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow