hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Araç kiralamada büyüme hedefleri küçüldü

    Araç kiralamada büyüme hedefleri  küçüldü
    expand

    Türkiye’de her yıl yaklaşık yüzde 15’lerde büyüyen operasyonel araç kiralama sektörü 2017’de hedef küçülttü. Ekonomik dalgalanma, kurların yükselmesi, turizmdeki belirsizlik hem günlük hem de uzun dönemli kiralamacıları zorlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye yeni otomobil satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 4,3 arttığı 2016’da ülkemizdeki operasyonel kiralama sektörü satılan yeni otomobillerin yüzde 19,4’ü olan 147 bin adet aracı filosuna kattı. 2016 yılı sonunda sektörün filosundaki araç sayısı 330 bin 600 adede ulaştı. Bu yıl ise yeni araç alımlarının 2016’ya göre yüzde 20 civarında gerilemesi öngörülürken sektörün her yıl ortalama yüzde 15’ler civarında olan büyümesinin de 10’lara gerilemesi tahmin ediliyor. Döviz, kira fiyatlarındaki yükselme ve ekonomideki problemler sektörü özellikle yeni araç kiralamalarda zorlarken günlük kiralama (Rent A Car) ise turizmdeki belirsizlikler işleri olumsuz etkiliyor.
    TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Genel Koordinatörü Tolga Özgül 2016’nın dünya ve Türkiye için zor bir sene olduğunu belirterek, “Bu yıl da şartlar yine zorlu. Yurtdışından kaynaklanan ekonomik belirsizlikler ayrıca ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyadaki savaş ortamı ve bunun yarattığı güvensizlik, anayasa değişikliği referandumu sürecinin yarattığı belirsizlikler pazarı etkiliyor. Yerli ve yabancı yatırımcı iştahının oluşmaması, küresel ve yerel riskler nedeniyle TL’nin değer kaybının yüksek döviz borcuyla çalışan reel sektör üzerinde yarattığı baskı gibi konular ülke ajandamızı bu yıl da meşgul edecek gibi görünüyor. Ancak sektör geçtiğimiz yıllardaki kadar hızlı olmasa da 2017’de büyümeye devam edecek.”

    TURİST SAYISI ETKİLİ

    Daralan ekonomik aktiviteye rağmen özellikle sıfır araç fiyatlarındaki artışın firmaları kiralama yöntemi ve avantajlarına yönlendireceğini kaydeden Özgül ,”Firmalar satın alma yerine kiralamaya yönleniyor. Bu bağlamda 2017’de operasyonel kiralamanın yüzde 10’lar civarında büyümesini bekleyebiliriz” dedi. Ülkemize gelen yabancı turist sayısındaki düşüşün bir nebze yerli turist ile telafi edilmeye çalışıldığına da dikkat çeken Öztürk, “Günlük kiralama sektörünün 2017’de geçtiğimiz yıllardakinin altında bir büyüme gerçekleştireceğini düşünüyorum. Araç kiralama sektörü 2017 yılında maliyet yönetimi, verimlilik, fonlama kaynaklarını arttırma, otomasyon, bireysel kiralama gibi konulara odaklanacak” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FİLOCULAR  10.8 milyar TL’LİK ARAÇ ALDI 

    TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2016 sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı. 2016 sonunda sektörün filosundaki araç sayısı 330 bin 600 adede çıktı. 2016 yılında yaklaşık 10 milyar 885 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 23 milyar TL’yi aştı. 2015 yılında yaklaşık 4 milyar TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü, 2016 yılında da yaklaşık 4 milyar 950 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeme yaptı. 

    EN ÇOK RENAULT KİRALANIYOR


    Renault yüzde 29,8’lik payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, yüzde 15,5 ile VW, yüzde 10,7 ile Ford, yüzde 8,3 ile Fiat takipçisi oldular. Sektörün araç parkının yarısından fazlası (yüzde 51,1) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar yüzde 28,6, D segment araçlar ise yüzde 12,9 pay aldı. Sektörün araç parkının yüzde 94,7’si dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar yüzde 56,6 oranında oluştu.

    SÖZLEŞMELER EURO AĞIRLIKLI

    İstatistiklere göre uzun dönem filo kiralamada müşteri sözleşmelerinin yüzde 81.5’ini euro bazında yapılıyor. Kontratların yüzde 16.5’ini TL, yüzde 2’si ise ABD doları üzerinden gerçekleşiyor. Sektörün ortalama araç birim bedeli 2010’da 33,6 .Bin TL iken bu rakam fiyatların hızlı yükselmesiyle 2016’da 74 bin TL’ye çıktı. Müşteri başına düşen araç sayısı ise 5.3 civarında bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow