hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ehliyet nasıl alınıyor? Ehliyet alma süreci aşamaları neler?

    Ehliyet nasıl alınıyor Ehliyet alma süreci aşamaları neler
    expand

    Ehliyet sahibi olmak isteyen kişiler belirli sınavlardan geçerek ve belirli başvuruları yaparak ehliyetlerini alabiliyorlar. Peki, bu başvurular ve sınavlar neler, ehliyet nasıl alınır? İşte ehliyet alma süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ehliyet sahibi olmak isteyen kişiler ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı herhangi bir ehliyet kursuna yazılmak zorundalar. Bu ehliyet kurslarının fiyatları da kursun bulunduğu il, ilçe ve bölgeye göre değişkenlik gösterebiliyor.

    EHLİYET NASIL ALINIR, EHLİYET ALMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

    MEB’e bağlı ehliyet kursuna başvuru yaptıktan sonra evraklarınızın Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilmesi için sizden birtakım evraklar istenecek.

    Bu evraklar arasında ehliyet için gerekli olan ve hastaneden alınan sağlık raporu, 3 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik kartı fotokopisi gibi evraklar yer alıyor. İstenen evrakların tamamı size ehliyet kursunuz tarafından iletilecek.

    Eğer sağlık olarak ehliyet almanızda herhangi bir engel görülmezse kursunuz başlayacak. İlk etapta yazılı sınav olarak da bilinen teori sınavınız yapılacak. Yaklaşık 2 haftalık eğitimin ardından sınav tarihiniz belirlenecek ve 90 TL’lik sınav ücretinizi yatırdıktan sonra sınav merkeziniz size açıklanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 haftalık yazılı sınav eğitimi için kursunuz size derslerin yanı sıra yardımcı olabilecek bir kitap verecek. Bunun yanı sıra MEB e-sınav adresine girerek buradan denemeler çözebilir, konu çalışabilir ya da videolar izleyebilirsiniz. Dersleriniz arasında ilk yardım, çevre bilinci, trafik ve motorla ilgili bazı bilgiler olacak.

    Sınav tarihiniz geldiğinde elektronik ortamda size verilen merkezde sınava katılacaksınız. Burada size sorulacak toplam 50 sorudan 35’ini bildiğiniz halde sınavdan başarılı puanı yani 75 ve üzerini almış olacaksınız. Eğer yazılı sınavdan başarılı puanı alamazsanız bir kez daha sınava katılmak hakkınız var ancak yeniden ve daha fazla sınav ücreti ödemeniz gerecek.

    Yazılı sınavı geçtiğiniz takdirde bu kez pratik eğitimi yani direksiyon kurslarınız başlayacak. Belirli sayıda dersi aldıktan sonra size gösterilen parkurda direksiyon sınavına katılacaksınız. Parkurda araç tanıtımı, 25 metre geri gitme, L park, paralel park, ani durma ve parkuru tamamlama gibi alanlar bulunuyor. Direksiyon sınavı için de bir ödeme yapmanız gerecek.

    Sınava gireceğiniz araçta size direksiyon kursunu veren öğretmenin yanı sıra sınavınızı yapan 2 adet müfettiş bulunacak. Bu sınavı da geçtiğiniz takdirde gerekli evraklarınızı yatırarak ehliyetinizi alabileceksiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow