hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Motosikletçilerde ÖTV beklentisi 

    Motosikletçilerde ÖTV beklentisi
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Motosiklette de de satışlar düşük seyrediyor. Sektör ÖTV indiriminin sezonun açıldığı aylara uzatılarak  vergi teşvik kapsamının genişletilmesini  talep ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kötü giden pazar koşullarında 2018’in son ayında 250cc ve altı için gelen  ÖTV indiriminin pazara “can suyu” olduğunu söyleyen MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği) Başkanı Bülent Kılıçer, “Otomobilin aksine motosiklette 2018’de benzer bir vergi indirimi söz konusu değildi. İndirim pazarı olumlu etkiledi, ancak mevsim koşulları nedeni ile indirimin kapsamının genişletilerek motosiklet sezonunun açıldığı Nisan-Haziran aylarına uzatılması ve KDV indiriminin de yüzde 18 den 10’a düşürülmesi çok daha etkili olacaktır” dedi.

    Stoklar çok arttı 

    2018’de gerçekleşen beklenmedik kur artışlarının 251cc ve üstündeki araçların satışlarını neredeyse tamamen durdurduğunun altını çizen Kılıçer  şöyle devam etti:

    “ 2018 yılı başında verilmiş siparişler firmaların stoklarında aylardır  bekliyor. Yüzde 37 ÖTV kapsamında olan 251cc ve üstü motosikletlerin bayi ve firma stoklarının eritilmesi amacı ile buradaki yüzde 37 ÖTV nin 20 ye, yüzde 18 KDV ninde 10’a düşürülmesi firma ve bayilerin rahat bir nefes almalarını sağlayabilir. Dünyada üretilen 120 milyon motosikletin yaklaşık 70 bin adeti ülkemizde üretilmekte. Dar gelirli vatandaşlarımızın kullandığı en ucuz ulaşım aracı olan motosiklet satışları, gerek vergiler gerekse diğer sabit giderlerinin yüksek olması nedeni ile pazarda gerileme 2011-18 arasında küçülerek devam etti. Dünyada motosiklet üretiminin yüzde  90’ı  Japonya, Çin, Kore, Tayvan, Hindistan Tayland, Malezya, İtalya ve Almanya’da yapılmakta. Bu ülkelerin dışında teknoloji ve yan sanayi yok. Coğrafyamız ve işgücümüzün avantajları düşünüldüğünde yapılacak yeni düzenlemeler pazarın büyümesini ve  otomobilde olduğu gibi motosiklette ülkemize istihdam açısından kazanç sağlayacak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     2018’de 110 bin ziyaretçi

    İstanbul Fuar Merkezi’de düzenlenen Motosiklet, Bisiklet ve Aksesuarları fuarı Motobike İstanbul’u 2018’de  110 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Kılıçer organizasyona bu yıl daha büyük  ilgi beklediklerini  kaydetti. Motosiklet fuarlarında  ürün teşhiri ve görsel çekiciliğin direkt satış performansına yansıyabildiğini söyleyen Kılıçer ,”Tüketici fuarda ürünleri incelerken ani bir alım kararı verebiliyor bu sebeple de firmalar bütün senenin satışlarına yansıyabilecek bu fuara çok özen gösteriyorlar. Günümüz koşullarında tüketiciler aynı malın değişik fiyat kalite ve biçimleri ile karşılaşabilmekte ve ihtiyacı olan mal ya da hizmetin değişik alternatifler arasından seçme şansına sahip olmakta.Fuar alanı ve içeriği ile ilgili yapılan yeni gelişmelerden “Motobike Academy” de çeşitli etkinlik, seminer ve atölye çalışmalarına yer verilecek olması ile ziyaretçilere daha keyifli bir ortam sunacak.”diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önlem alınmazsa  120 binin altına iner

    MOTED (Motosiklet Endüstrisi Derneği)  Genel Koordinatörü Remzi Öztürk  başta ÖTV olmak üzere vergisel önlemler alınmazsa satışların bu yıl 120 bin adetin (50 cc hariç) altında kalabileceğini söyledi. Bu rakamının 52 bin adet satış yapılan 2004’ten beri en düşük rakam olacağını vurgulayan Öztürk  2018’de de pazarın 120 bin adetler seviyesinde olduğunu hatırlattı. 2018’de kur artışı nedeni ile 125cc üzerindeki ürün satışlarında önemli ölçüde gerileme olduğunu belirten Öztürk ,”Maliyetlerin yükselmesi nedeni ile 0-50cc aralığında yüzde 224 gibi ciddi  artış oldu. Bu segmentte B sınıfı ehliyet ile kullanılıyor olmasının da katkısı vardır. 2018  motosiklet pazarının yaklaşık cirosu 1.5 Milyar TL  civarındadır” diye konuştu.

    Motosikletin potansiyeli var

    Araştırmalara göre küresel yıllık iki tekerli araç üretiminin, bugünkü seviyesinin üçte biri  oranında artarak 2021’de  160 milyon araca çıkacağını kaldeden Öztürk, “Bu da motosiklet teknolojisinin iş dünyasının önemli bir itici gücü olma potansiyeline işaret ediyor. Türkiye de motosiklet sanayisinin geliştirilmesinden yola çıkarak bir sanayii politikası oluşturarak,  ekonomik ölçekte üretim yapan, sürdürülebilir rekabet gücü olan, yeni teknolojiler uygulayan ve ihracata yönelik bir sektör oluşturabilir ” diye konuştu. Öztürk Türkiye’de iç talebin 300 bin seviyelere ulaşmadan ve sürdürebilir bir trend yakalanmadan üretim odaklı bir yapılanmasının mümkün gözükmediğini de sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow