hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomotiv ihracatında yan sanayiciler paylarını yüzde 50’lere çıkarmayı hedefliyor

    Otomotiv ihracatında yan sanayiciler paylarını yüzde 50’lere çıkarmayı hedefliyor
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayicieri Derneği) Başkanı Albert Saydam dünyadaki otomotiv üretiminin bu yıl 2020’ye oranla yüzde 1 büyümesinin beklendiğini söyledi. Türkiye’nin üretim olarak şu anda dünyada 13’üncü sırada yer aldığını söyleyen Saydam şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Pazar olarak baktığımızdaysa yerimiz 17’ncilik. Bu da gösteriyor ki, biz ihracatçı bir ülkeyiz. Araç ihraç eden bir ülkeyiz. Ancak küresel tedarik zincirindeki sorunlardan dolayı hedefleri yakalamakta bazı endişelerimiz var. Geçen seneye göre tüm otomotiv sektöründeki ihracat artışı yüzde 24 olarak gerçekleşti. 2020’ye göre tedarik sanayinin ihracat artışı yüzde 35 olarak gerçekleşti. Pay olarak baktığımızda 2017’de tedarik sanayinin payı yüzde 30’lardaydı, şu anda yüzde 41.

    Hedef yüzde 50

    Yan sanayinin toplam otomotiv ihracatındaki payının 2022’de 43’lere çıkacağını vurgulayan Saydam, “Biz adetleri de arttırarak, yüzde 50’lere çıkmayı hedefliyoruz. 15 bin dolarlık aracın yanında 15 bin dolar da tedarik sanayisinin ihracatı olsun. Şu anda pazarla ilgili bir problem yok. Bırakın yurt içini, yurt dışındaki kontratlardaki ihracat siparişleri dahi karşılanamıyor” dedi.

    3 milyar dolar kayıp

    Dünya otomotiv sanayinde bu sene 250 milyar dolarlık bir kayıptan bahsedildiğine değinen Saydam” Dünya otomotiv ticaretindeki payımızda yaklaşık 1,5 ila yüzde 1,7’dir. Dolayısıyla basit bir hesapla bizim de yaklaşık olarak , 3-4 milyar dolarlık bir kaybımız var. Biz derken Türk otomotiv sanayi, tedarik ve ana sanayi dahil. Son yansımamıza geldiğimiz zaman, dünya otomotiv sektöründe ciddi bir belirsizlik var”dedi. Belirsizliklerin başında pandemi,tedarik zincirindeki ve elektrifikasyonun geldiğini belirten Saydam şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Önceleri bir sene önce 2035 veya 2040’tan evvel elektrikleşme olmaz derken ülkeler, şehirler, belediyeler teker teker şehirlerinde veya pazarlarında elektrik veya sıfır emisyonlu araç haricinde, içten yanmalı araçlara müsaade etmeyecekleri yönünde açıklamalar yapıyor. Takvimlerini öne çekiyor.Pazar üzerindeki, sanayi üzerindeki baskı artıyor. Özetle, dünya otomotiv sektörünün genel ve hemfikir olduğu bir görüş; “küresel olarak 2022 çok daha zor bir yıl olacak. Ülkemizde KOBİ tanımının tekrardan yapılıp, KGF üzerinden otomotiv tedarikçilerine teminat sorunu yaratmadan uygun finansal kolaylıklar sağlanması lazım.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow