hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rambo Oyun İncelemesi!

    Rambo Oyun İncelemesi
    expand

    Efsane Rambo'nun oyun incelemesi sizlerle..

    Rambo'yu sizler için değerlendirdik..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘’İlk kanı onlar akıttı.’’  - John Rambo

    Bu replik 1982’de sinemalarda gösterime giren First Blood (İlk kan) filminin kilit sahnelerinden bir tanesinde geçer. Dönemin Amerika’sını, Vietnam savaşı karşıtı tutumunu ve askerden dönen Vietnam gazilerinin toplum tarafından dışlanışını eski bir Vietnam gazisi üzerinden anlatan film çok tutulmuş ve serileri çekilerek Hollywood efsanelerinin arasında kendine yer bulmuştu. Bir dönem çocukluğumuzda hepimizin rol model aldığı beyazperdenin kahraman ve yalnız askerinin son macerasını konu alan Rambo 4, 2008 yılında gösterime girmiş rolü canlandıran Slyvester Stallone ne kadar yaşlansa da Rambo’nun yaşlanmadığını ispat edercesine rolünün hakkını vermek için sonuna kadar çaba sarfetmişti.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Rambo oyununun ilk çıkacağını öğrendiğimde oyunun filmi kadar tutmayacağını üç aşağı beş yukarı tahmin ediyordum. Çünkü, oyun dünyasında filmden uyarlanan birçok oyun raflarda tozlanmaya yüz tutmuştu. Hatta E.T. filminin Atari2600 için yapılan, zamanında piyasaya sürülen oyunu çok değil birkaç ay önce New Mexico çöllerinden çıkmıştı. Fakat oyunun bu kadar kötü olabileceği hiç aklımdan geçmemişti. Oyunun grafikleri ayrı bir tartışma konusu olurken oynanış biçimi hayallerimizin bir köşesinde saklı kalan Rambo’ya hiç ama hiç yakışmadı.

       Reef Entertaiment tarafından 2011 yılında oyunun geliştirme ve yayın haklarını film serilerinin hak sahibi olan StudioCanal’dan satın alan firma, oyunu 2007’de yayınlanmaya başlayan  ‘Paranormal State’ adlı dizinin Apple uygulaması olan kayıp obje bulma oyununu geliştiren Teyon firmasının ellerine teslim etti.

    Oyuna geçersek…

      Oyunun ana menüsünde karşımıza hikaye modu ve görev seçeneği çıkıyor. Burada oyunun zorluk derecesini seçtikten sonra silah seçimini tamamlayıp, görev seçiminizi yaparak oyuna başlayabiliyorsunuz. Oyunda Albay Trautman için özel bir seçenekte unutulmamış. Skill ve perks ile karekterimiz olan Rambo’nun oyun ilerledikçe deneyim ve geliştirme ayarlarının yapıldığı bir bölüm ana menünün en altında yer alıyor.              

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Oyunun açılışında sinematik görüntüler eşliğinde Rambo’nun cenaze töreni düzenleniyor. Mezar taşında ölüm yılı 1988 olarak görülüyor. Bu da demek oluyor ki, 1988 senesinde gösterime girmiş olan Rambo 3 ile çoktan toprağa gömmüşler.

     

    Oyunun ilk sahnesi Vietnam’da geçiyor. Grafiklerinden nasıl bir oyunla karşı karşıya kaldığınızı anlıyorsunuz. Rambo’nun ekibinde son kalan silah arkadaşıyla vietkonglularla savaşırken karşınıza çıkan her vietkonglunun aslında aynı olduğunu görürseniz sakın şaşırmayın. Burada eski bir oynanış biçimi olan on-rail shooter ile karşılaşıyorsunuz. Peki nedir bu on-rail shooter; karekterinizi hareket ettirmenize olanak vermeyen oyun başlangıcından sonuna kadar kendi çizdiği çizgi üzerinde giden sadece atışlar için hedefe nişan almanız ve ateş etmemize olanak sağlayan bir oynanış biçimi. Oyunda ne kadar çok adam öldürürseniz o kadar çok combonuz can çizgisinin hemen altında birikiyor. Oynayacaksanız bu oynanış biçimine daha ilk dakidada teslim olmaktan başka çareniz yok. Çatışma sahneleri ve hiç bitmeyecekmiş gibi gelen vietkongluları temizledikten sonra  kurtulduğunuzu zannediyorsunuz ama daha macera yeni başlıyor. İlk Kan filminin ilk sahnesi olan John Rambo’nun kasabaya giriş sahnesinden sonra tutuklanarak karakola götürülen Rambo senaryo gereği karakoldan kaçması gerekiyor derken  bir oynanış biçimi ile daha tanışıyoruz. QTE, açılımı Quick Time Event. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

       Bu sıralar mobil ve tablet uygulamalarındaki oyunlarda sıkça gördüğümüz bir oynanış biçimidir. Oyunun aksiyon bölümlerinde sıkça karşımıza çıkacak bu oynanış biçimi Pc oyuncuları için WSAD tuşları çıkarken, diğer konsollarda XBAY tuşları ile oynanabilecek. Aksiyon sahnelerinde sırası geldiğinde dört tuştan bir tanesi çıkacak ve biz o tuşlara zamanlama sekansını geciktirmeden basarak Rambo’nun karşısındaki kötü adamları etkisiz hale getirebileceksiniz. Bu iki oynanış biçimini aynı anda oynayamadığımız gibi oyun keşke mobil ya da tablet uygulaması olarak çıksaydı demekten de kendinizi alamayacaksınız.

      Grafiklere gelirsek oyunun grafikleri diğer muadili oyunlarla karşılaştırınca kötü. Özellikle  çatışma sahnelerinde gördüğümüz kanlı sahnelerde biraz abartı söz konusu, kanın ekrana sıçrayıp yapışması da ayrı tabi. Kaplamalara biraz daha özen gösterilebilirdi. Oyunun aralarında geçen diyaloglardaki sesler boğuk ve sıkıcı.

     

      İlk Kan 1-2 ve Rambo 3 filmlerini sanal dünyaya aktarılmaya çalışılmış oyunda Rambo’nun bu üç serisinde kullandığı askeri teçhizatları kullanabiliyorsunuz. Efsane Rambo bıçağı başta olmak üzere, kalaşnikof, M-16 piyade tüfeği, yay ve bazuka ile atışlar yapabilirsiniz. Hatta helikopter sahneleri bile var  ama bir şartla oyunun neredeyse %90’a yakın hareket kabiliyeti kontrolü oyunun kendi yapay zekasına bırakıyorsunuz. Sonuç olarak oyun hiçte beklenildiği gibi çıkmadı. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow