hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ali İmran Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Ali İmran Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

    Ali İmran Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Ali İmran Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)
    expand

    Ali İmran Suresi, Hz. Muhammed ve sahabesinin Medine'ye hicrinden 3 yıl sonra, 625 yılında inmeye başladı. Son suresi 631 yılında inen sure 200 ayettir ve Kuran'daki en uzun surelerden biridir. Günlük ibadetlerde de sıkça okunan Ali İmran Suresi adını İmran adlı bir aileden alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali İmran Suresi Türkçe, Arapça Anlamı ve Okunuşu

    Ali İmran Suresi: 1-5 

    Arapça Okunuşu: 

    Elif lam mim

     Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyum

     Nezzele aleykel kitabe bil hakkı müsaddikal lima beyne yedeyhi ve enzelet tevrate vel incıl

     Min kablü hüdel lin nasi ve enzelel fürkan innellezıne keferu bi ayatillahi lehüm azabün şedıd* vallahü azızün züntikam

     İnnellahe la yahfa aleyhi şey'üm fil erdı ve la fis sema 

    Türkçe Anlamı: 

    Kuranı Kerimdeki birçok ayet Arapça harflerle başlar. Ali İmran Suresinin ilk ayetinde de Elif, lam ve mim harfleri yer alır. Surenin ikinci ayetinde ise Esmaül Hüsna'da yer alan Kayyum ve Hayy isimleri zikrediliyor.

    Hayy'ın sözlük anlamı diridir. Allah, ezelden ebediyete kadar canlı olandır. Ona yorgunluk ve uyku hasıl olmaz. O, kullarını daima gözetir. Kayyum adı ise evrende olup biten her şeyi idare eden anlamına gelir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali İmran Suresinin üçüncü ayetinde Kuranın Allah katından indirildiği yazılıdır. İncil ve Tevrat gibi Kuran'da Allah'ın insanları uyarmak ve müjdelemek için indirdiği bir kitaptır. O kitabın emirlerine ve yasaklarına uymak ise tüm Müslümanların görevidir. Müslümanlar için kutsal olan Kuran'ı Kerim, İncil ve Tevrat gibi tahrif edilmemiş ve günümüze kadar tek bir harfi bile değiştirilmeden gelmiştir. 

    Surenin 5. ve 6. ayetinde Allah'ın Aziz ve Hakim sıfatları sıralanıyor. Hakim, kainattaki her şeyi ilim ve hikmetle yaratan demektir. Allah'ın yarattığı her şeyde bir zahiri bir batıni olmak üzere iki mana vardır. Bu manaları bilmek ve hayatını ona göre tertip etmek ise Müslümanların vazifelerinden biridir. 

    Aziz isminin anlamı her şeye üstün ve galip gelendir. Kainatı yoktan var eden, insana irade veren Allah, evrenin mutlak hakimidir. 

    Ali İmran Duası Faydaları ve Faziletleri

    200 ayetten oluşan Ali İmran suresinin ilk 5 ya da 10 ayeti ezberlenerek namazlarda okunabilir. Allah birçok ayetinde kendisini en güzel isimleriyle zikretmemizi emreder. Ali İmran Suresinde de Aziz, Cami, Hakim ve Kayyum başta olmak üzere Esmaül Hüsna'da yer alan birçok isim geçer. 

    Allah-u Teala'nın en güzel isimlerini zikreden Müslümanların imanları tazelenir. Bu sayede haram kılınan şeylerden uzak kalıp hayra yönelirler. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali İmran Suresinin 16. ayetinde mümin kulların Allah'a nasıl dua ettiği yazılıdır. ''Ey Rabbimiz, biz kuşkusuz yalnızca sana iman ettik. Sen bizim küçük büyük tüm günahlarımızı affet, bizi ateş azabından koru.'' Bu hikmetli surenin en büyük faziletlerinden biri, Müslümanları hem dünyada hem de ahirette ateş azabından korumasıdır. Şeytanın vesveselerinden uzak olan müminler, Kuran'ın da emrettiği üzere sadece takvada ve iyilikte yarışırlar. 

    Surenin 33. ayetinde İmran ailesi ile birlikte Hz. Nuh, Hz. Adem ve Hz. İbrahim'in adı zikredilir. Hz. Muhammed'den önce gelen peygamberlerin yaşadıklarını bilmek, onların mücadelelerinden feyiz almak bizi günah işlemekten korur. 

    Ali İmran Suresinin 92. ayetinde zekatın nasıl verilmesi gerektiği ayrıntılı olarak anlatılır. Ancak ''sevdiğimiz şeylerden başkasına verdiğimiz'' zaman gerçek iyiliğe erişmiş olacağımız açıklanır. 117. surede ise kafir ve münafıklar kast edilerek ''Allah, onlara zulmetmedi fakat onlar kendilerine zulmediyor'' denir. Müslümanlarsa zulme sapmaz ve sadece Kuran'ı Kerim'in emirlerine uyar. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow