hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enam Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Enam Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

    Enam Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Enam Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)
    expand

    Enam Suresi Mekke döneminde indirilmiştir. Belirtilen görüşler doğrultusunda 91, 92, 93, 151, 152 ve 153. ayetlerin Medine’de indirildiği ifade edilmektedir. Toplam 165 ayetten oluşur. Adını 136,138 ve 139. ayetlerde geçen el-En'am kelimesinden almaktadır. Koyun, keçi, sığır ve deve gibi hayvanları ifade etmekte kullanılan bir kelimedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sure içerisinde adalete, tevhide, ahirete ve peygamberliğe dair konular yer alır. Ayrıca batıl inançların reddedilmesine, küfrün günahına ve temel ahlak kurallarına değinilmiştir. Yüce Allah'ın birliği, kuvveti ve adaleti, vahiy ve yeniden dirilme, doğru inanca ulaşmanın yolları konu edilir. Ayetlerin bir kısmında ise Peygamber Efendimizin şahsına ve risaletine yapılan itirazlar cevaplandırılmıştır. Ayrıca kaygıya ve üzüntüye kapılmaması gerektiği hem kendisine hem de diğer Müslümanlara vahyedilmiştir. Hz. İbrahim'in kendi aklı ve gözlemleri sayesinde, Allah'ın varlığı ve birliği hakkında bilgi ve inanca erişmesinden de bahsedilir.

    Enam Suresi’nin Faydaları

    Bir rivayete göre Hz. Ali, Enam Suresi'ni okuyan kişinin Allah'ın rızasını kazanacağını belirtmiştir. Sureyi okumanın faydalarından en önemlisi de Allah'ın rızasını kazanmaktır. Ayrıca Enam Suresi'ni okumak temel ahlak kurallarının ve ahiret hayatının hatırlanmaya yardımcı olur. Öğütler, batıl inançlardan uzak durmaya, başımıza kötü bir olay geldiğinde kaygıya ve üzüntüye kapılmamamız gerektiğine yorumlanır.

    Kişi başkaları hakkında fitne ve fesat düşünceler besliyor ise bu düşüncelerden Enam Suresi okuyarak kurtulabilir. Eğer öfkeniz yatışmıyor ya da şiddete eğilim gösterme gibi bir durumu içinizden geçiriyorsanız, Enam Suresi'ni okumak size fayda sağlayacaktır. Bir dileğiniz ya da bir arzunuz varsa, hayırlara vesile olması için de Enam Suresi’ni okuyabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enam Suresi’nin Faziletleri

    Enam Suresi'nin faziletleri, surenin inişinde 70.000 meleğin eşlik ettiği rivayet edilir. Ayrıca Hz. Ömer, Enam Suresi'nin seçkin surelerden biri olduğunu dile getirdiği de rivayetler arasındadır. Hz. Ali'de bu sureyi okuyan kimsenin Allah’ın rızâsını kazanacağını ifade ettiği bilinmektedir. Ayrıca;

    ● İsteklerin ve dileklerin gerçekleşmesi için okunur,

    ● Her kim namaz esnasında Enam duasını okursa, duaları kabul olur ve her türlü sıkıntıdan kurtulur,

    ● Okuyan kişinin bahtı ve kısmeti açılır,

    ● Kazadan ve gelebilecek tehlikelerden korur,

    ● Kişinin öfkesini yatıştırır, fitne ve şiddeti engeller,

    ● Sıkıntıdan ve üzüntüden kurtarır,

    ● Maddi ve manevi her türlü bela ve musibetten korur,

    ● Hasta olan kişi şifa bulur,

    ● Kişinin hayırlı kazanç elde etmesini sağlar.

    Enam Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Enam Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

    Enam Suresi’nin Tefsiri

    Enam Suresi her türlü övgünün ve duanın sadece Allah'a yapılması gerektiğini vurguluyor. Çünkü Yüce Allah, bütün varlıkların ve alemlerin yaratıcısıdır. Sözde, putların kendilerine yardım ettiğine inanan putperestlerin, batıl inançlarından ve darda kaldıklarında onlardan yardım dileyen müşriklere karşı bir reddiyedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uhud Savaşı’nda kısmen başarı elde eden müşriklerin kumandanı Ebû Süfyân, bu başarının putlar sayesinde geldiğine inanmış ve övgüler yağdırmıştır. Fakat yardım elini uzatan kişi kim olursa olsun, asıl nimet sahibi olan Yüce Allah'tır. Sadece O'na şükredilir ve O'na teşekkür edilir.

    Yüce Allah, karanlıkları ve ışığı, yeri, gökleri ve ikisi arasında kalan her şeyi yaratandır. Işık varlığın ilkesi ve karanlık da yokluğun ilkesi olarak nitelendirilir. Ne suretle olursa olsun, Allah'a eş koşulamaz, başka varlıklar O'nunla denk tutulamaz. Fani şeylere Tanrı yakıştırılması yapılamaz. Zümreler tevhid ilkesinden saptıkları için “kâfirler” olarak adlandırılır.

    “Sizi bir çamurdan yaratan O’dur” buyrulmuştur. İnsanın “çamurdan” yaratılmasına iki farklı yorum getirilmiştir. İlki insanların atası olan Hz. Adem'in topraktan yaratılması, ikincisi ise insanın oluşumu, alınan besinler yoluyla toprağa dayanmasıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow