hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İftar saati | 2020 Ramazan imsakiyesi il il iftar vakitleri 24 Nisan

    İftar saati | 2020 Ramazan imsakiyesi il il iftar vakitleri 24 Nisan
    expand

    Ramazan imsakiyesi il il 2020 iftar saatleri ile ilgili bilgileri ibadet görevini yerine getiren kişilerin bilgisine sunuyor. Bu imsakiye üzerinden hangi ilde saat kaçta iftar vakti olacağı bilgisine ulaşılabiliyor. İşte cnnturk.com 2020 Ramazan imsakiyesi sayfası ve bazı iller için iftar vakitleri…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2020 Ramazan imsakiyesi bu yıl illerde iftar vakitlerinin saat kaçta başlayacağını gösteriyor. 2020 yılında da cnnturk.com Ramazan sayfası içerisinde yer alan il il imsakiye sayfası üzerinden bölgelerdeki ezan saatleri bilgisine ulaşılabiliyor.

    İFTAR SAATLERİ NE ZAMAN?

    Akşam ezanının okunmasıyla birlikte o il için iftar vakti gerçekleşmiş oluyor. Günü oruçlu geçiren kişiler ezanın okunmasının ardından oruçlarını açarak bir günü geride bırakıyor.

    İL İL İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…

    KİMLER ORUÇ TUTMALI?

    Diyanet’e göre Akıllı ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel bir mazereti olmayan her Müslümanın Ramazan orucunu tutması farzdır.

    HANGİ DURUMLARDA ORUÇ TUTULAMAYABİLİR?

    Yolculuk:

    Yolculuk, Ramazan ayında oruç tutmamak için ruhsat olarak kabul edilmiştir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir. Kur’an’da “Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındı gibi, Allâh’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. içinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir.” buyurulmaktadır. (Bakara, 2/183-184).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geceden oruç tutmaya niyetlenip de gündüz yolculuğa çıkmak zorunda olan kimse yolculukta zorluk çekerse, daha sonra kaza etmek üzere orucunu bozabilir. Ancak orucunu tamamlaması daha uygundur. Hz. Peygamber, Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kedîd denilen yere varınca orucunu bozmuştur. (Buharî, “Savm”, 34; Müslim, “S›yam”, 15) Bu uygulama, sefere çıkınca orucun bozulabileceğini göstermektedir.

     Hastalık:

    Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile, hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmayıp, iyileştikten sonra bunlar› kaza etmelerine izin verilmiştir. Yukarıda zikredilen âyet buna işaret etmektedir. Uzman bir hekim tarafından oruç tutması hâlinde hasta olacağı bildirilen kimse de hasta hükmündedir.

    Hamilelik ve çocuk emzirme:

    Oruç tutmaları kendilerine veya çocuklarına zarar vermesi hâlinde, hamile kadınlar oruçlarını tutmayabilirler. Emzikli kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocuklarının zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler. Hz. Peygamber buna müsaade etmiştir (Nesâî,“Sıyam”, 50-51).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak:

    Oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkan kimse, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izinli olduğu günler veya uygun zamanlarda tutamadıkları oruçları kaza ederler. Bir zorunluluk olarak, ağı işlerde çalışmak zorunda olan kişiler oruçlu olarak çalıştıkları takdirde sağlıkları risk altında kalacaksa, Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını uygun bir zamanda kaza ederler.

    Yaşlılık:

    Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç yerine fidye verebilirler. Bakara sûresinin 184. âyetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow