hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seferi olmak ne demek, nasıl olunur? Seferi olan oruç tutar mı?

    Seferi olmak ne demek, nasıl olunur Seferi olan oruç tutar mı
    expand

    Ramazan Ayı ile birlikte en sık duyulan kavramlar arsında “seferlik” yer alıyor. Konuyla ilgili merak edilenlerin başında ise “Seferi olmak ne demek?” ve “Seferi olan oruç tutar mı?” sorularının cevabı yer alıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cevabı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seferi kavramı özellikle Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte cevabı en çok araştırılanlar arsında ilk sıralarda yer alıyor. Konu ile ilgili en çok merak edilenler arasında “Seferi nedir ve nasıl olunur?” sorularının cevabı yer alıyor. Peki, nasıl seferi olunur? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından seferilik ile ilgili yapılan açıklama…

    SEFERİLİK NEDİR, NASIL OLUNUR?

    Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101).

    Günümüzde şehirler genişlemiş, İstanbul örneğinde olduğu gibi, iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar uzamıştır. Bu nedenle İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan kimseler, yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında, ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferî sayılırlar ve haklarında seferîlik hükümleri sabit olur. Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halinde ise seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SEFERİ OLAN ORUÇ TUTAR MI?

    Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 402-405). Hz. Peygamberin (s.a.s.) Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kadîd denilen yere varınca orucunu bozması (Buhârî, Savm, 34; Müslim, Sıyâm, 88) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow