hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarık Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Tarık Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

    Tarık Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Tarık Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)
    expand

    Tarık Suresi, Mekke döneminde indirilmiş, toplamda 17 ayetten oluşmaktadır. Sura adını ilk ayette bulunan ve "yıldız" anlamına gelen kelimeden almaktadır. Mushaf tertibine göre 86. ve iniş sırasına göre 36. suredir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarık Suresi'nde Allah'ın yüceliğini ve büyüklüğünü gösteren kanıtlar yer almaktadır. Yüce Allah yarattığı değerli varlıkların üzerinden yemin etmektedir. Surede temel inanç esaslarından bahsedilmekte ve insanoğlunun atıl bir sudan yaratıldığı belirtilmektedir. Ayrıca ahiret hayatı, hesap ve ceza gününden, insanın yeniden dirileceğinden ve o gün sırların ortaya döküleceğinden de anlatımlar yapılır.

    İnsanoğlu öldükten sonra, yeniden dirilecek ve Rabbinin karşısına çıkacaktır. O gün, dünya hayatında yaptığı tüm iyilikler ve kötülükler ortaya dökülecek, hesap verecektir. Hesap günü geldiğinde ise af dilemenin hiçbir faydası olmayacaktır. Bu yüzden dünya hayatında kişinin yaptıklarına ve yapacaklarına çok dikkat etmesi gerekmektedir. O gün geldiğinde hiçbir güç insanı cezasından alı koyamayacaktır.

    Diğer yandan Kur’an-ı Kerim’in doğru bir söz olduğu ve tüm bu sözlerin bir insan tarafından yazılamayacağına da dikkat çekilir. Kafirlerin gönderilen ayetler üzerinde yaptığı entrikaların hiçbir işe yaramayacağı da belirtilir. İnkarcılar her zaman olacaktır fakat er ya da geç planları bozulacaktır.

    Tarık Suresi’nin Faydaları

    Tarık Suresi'ni okumak en başta insana nasıl yaratıldığını hatırlatır. Gökyüzüne baktığımızda ve o eşsiz yıldızları gördüğümüzde biliriz ki, bu evren rastgele bir araya gelen düzensiz bir yapı değil. Her şey bir düzen üzerinde ilerliyor ve mutlak bir yaratıcı var. İşte başımızı kaldırıp o güzel gökyüzünde gördüğümüz tüm yıldızlara yemin ederek Allah bizlere varlığını göstermektedir.

    Allah bizi her zaman korur ve gözetler. Yaptığımız her şeyi bilir. Hesap ve ceza günü geldiğinde yaptığımız tüm şeyler ortaya dökülecektir. Tarık Suresi'ni okumak bize ahiret gününü hatırlatır ve kendimize çeki düzen vermemizi sağlar. İnancınız zedelenebilir, türlü belalar başınıza gelebilir, Allah sizi sınayabilir. Fakat tüm bunlar olduğunda bilin ki size tuzak kuranlara müsemma etmeyecektir. Tarık Suresi tüm bunları hatırlamamızı sağlarken aynı zamanda kalbimizi ferahlatacak bir suredir.

    Hayatımız boyunca inanan, inanmış gibi görünen ya da hiçbir şekilde inanmayan pek çok insanla karşılaşacağız. Kimi insanlar bizim aklımızı karıştıracak terimler kullanabilir. Fakat Kur’an-ı Kerim’i kendiniz okur ve gerçekleri kendiniz gördüğünüz vakit, hiç kimse sizin aklınızı karıştırıp “acabalara” düşmenizi sağlayamaz. Tarık Suresi içerisinde geçen ayetler inancınızı taze tutmanıza yardımcı olacaktır. Özellikle geceleri yatmadan önce bu sureyi okumak zihninizin boşalmasını ve konforlu bir uyku uyumanızı sağlar.

    Tarık Suresi’nin Faziletleri

    Tarık Suresi, mutluluğun şifresi olarak nitelendirilmektedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) buyurmuştur ki; "Her kim en içten şekilde Tarık Suresi'ni okursa, Yüce Allah gökteki yıldızların sayısı kadar kendisine on hasene verir"

    Tarık Suresi'nin rivayet edildiği faziletleri ise;

    Kimin bir dileği ya da bir arzusu varsa,
    Kim hayırlı bir kısmet ve bahtının açılmasını istiyorsa,
    Bir hastalığı ya da bir problemi varsa bunun ortadan kalmasını istiyorsa,
    Kim cinlerin şerrinden korunmak ve kurtulmak istiyorsa Tarık Suresi'ni okumalıdır.
    Her akşam uyumadan önce Tarık Suresi'ni okumak, gece rahat bir uyku uyunmasını, dinlenmiş bir şekilde kalkmayı sağlar.
    Şevval ayının 6'sında, 6 rekat namaz kılarak sureyi okumak da rivayetler arasındadır.

    Tarık Suresi’nin Tefsiri

    "Gece çıkıp görünen" şeklinde çevirilen Tarık kelimesi, yıldızları işaret etmektedir. Diğer yandan "gece gelen", "kapı çalan" ya da "şiddetle vuran" anlamlarına da gelmektedir. Sure içerisinde kullanılan Tarık kelimesi, gece görünüp gündüz kaybolan yıldızlara yemin edilmiştir. Ayrıca söze ve göğe de yemin edilerek başlanmasının sebebi Yüce Allah'ın insanları her daim denetlediği ve koruyor olmasıdır. Tüm bu değerli varlıklara yemin ederek her şeyin kontrolünde olduğu gerçeğine dikkat çekmektedir.

    Işığı ile karanlığı delen yıldızlar aynı zamanda, manevi semadan gelerek insanın vicdanına işleyen ve zihnine işleyerek içindeki ve dışındaki karanlık tarafı çıkarıp, aydınlatan ilahi işaretlere vurgulanmaktadır. 4. ayette "gözetleyen" kelimesinde Melekler anlamına da gelmektedir. İnfitar Suresi'nin 10 ve 11. ayetlerinde "Sizi gözetleyen muhafızlar" diyerek Melekler işaret edilmiş ve "insanın yaptığı hayır ve şerri kaydeden yazıcı melekler" olarak tefsir edilmiştir. Sonuç itibariyle Yüce Allah, biz her ne kadar saklasak da yaptığımız her şeyi bilir. Tüm yaptıklarımızın da hesabını vereceğimizden emin olmalıyız.

    Surenin tefsirinde öldükten sonra yeniden dirileceğimiz açıkça belirtilmiştir. Dünya hayatında yaptığımız her şey bir bir ortaya dökülecektir. O gün geldiğinde ise yaptıklarımızın hesabını verirken ve cezamızı çekerken bizi bundan kurtaracak hiçbir güç olmadığı da açıkça belirtilmiştir. Bu yüzden dünya hayatında yaptıklarımıza çok dikkat etmeliyiz. Özellikle “kul hakkı” yemek Allah katında en büyük günahlardan biridir.

    Kur'an-ı Kerim hak ile batılı ayırt eden kutsal sözlerdir. "Boş bir söz değildir" derken, kimilerinin düşündüğü gibi insan aklı ve eli ile yazılacak bir kitap değildir. Zaten içerisinde geçen pek çok ayet bunu bizlere kanıtlamaktadır. Tabi ki bunları inkar eden insanlar var ve olacaktır. Fakat kişi bu kutsal kitabı kendi okumalı ve kendi kararını vermelidir. İnançları doğrultusunda hayatını sürdüren kişi kafirlerin sözlerine kulak asmamalı, bildiğinden şaşmamalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow