hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    10 Aylık Bebek Gelişimi: 10 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    10 Aylık Bebek Gelişimi: 10 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    Dünyada varlığımın 10. Ayını geçiren bebekler farklı özelliklere sahip olmaktadır. Bu ay birçok gelişmeye açık olan bebekler özellikle çevrelerini keşfetmek için daha hareketli bir hal almaktadır. İlk defa anne baba olan kişilerde bebeklerinin her ay gelişimini izleme konusunda oldukça başarılıdır. 10. Ay içinde bulunan bebeklerin izlemek isteyen anne babalar 10. Ayda ki bebekleri ile ilgili gelişimleri merak eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10 Aylık Bebek Gelişimi

    10 aylık bebek artık bu dönemde ayaklanabilir. Bu dönemde 10 ay boyunca gösterdiği bütün öğrendiklerini sunar. Hareketli daha çok dünyayı keşfetmeye çalışan bir bebek olarak 10 aylık bebekler karşımıza çıkar. Dünyayı tanımaya çalışan bebekler aynı zamanda 10 ay boyunca öğrendiklerini sergilemeye başlar. Böylece anne babayı da şaşırtan bebekler yürüme provalarına da bu dönemde başlamaktadır.

    10 Aylık Bebeklerde Kilo

    10 aylık bebeklerde boy ve kilo farklılık göstermektedir. Erkek bebek ve kız bebeklerde de bu farklılık belirgin şekilde görülmektedir. Erkek bebek hem boy hem kilo konusunda kız bebeklere göre biraz daha yüksek değerlere sahiptir. 10 aylık kız bebek kilosu ortalama 9 kilogram olarak ölçülürken 10 aylık erkek bebek kilosu ortalama 9.75 kilogram olarak ölçülmektedir.

    10 Aylık Bebek Boyu

    10 aylık bebeklerde kiloda olduğu gibi boyda da farklılıklar görülmektedir. Kız bebek ve erkek bebeklerde yine farklı değerler ölmektedir. 10 aylık erkek bebeklerde boy ortalama olarak 72 santim olarak ölçülürken, 10 aylık kız bebeklerde boy ortalama olarak 71 santim olarak ölçülmektedir.

    Gelişim bu dönemde erkek ve kız bebeklerde bir önceki aya benzer şekilde gelişmektedir. Bu ayda bebekler yarım kilodan daha az alır. Boyda da ortalama olarak 1 santim kadar bir uzama gerçekleşir.

    10 Aylık Bebeklerde Zihinsel Gelişim

    10 aylık bebeklerde dil becerileri gelişmeye başlamaktadır. Bu dönemde bebek söylenenleri anlar ve ilk defa sözcükleri söylemeye başlar. Bu dönemde bebekler zihinsel anlamda da farklı düşünme becerileri kazanır.

    10 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim

    10 aylık bebekler bağımsızlığı da iyice artmış bebekler olmasına rağmen yine ailenin yanında kendisini güvende hissetmektedir. Bu dönemde bebeklere bol bol sarılmak öpmek ve şefkat göstermek oldukça önemlidir.

    Bu dönem bebekler için taklit döneminin olduğu bir dönemdir. En iyi öğrenme yöntemlerinden biri olan taklit bebekler için oldukça önemlidir. Bu dönemde bebekler yabancıları daha da net ayırt eder.
    Anne babanın yanında çok sevgi dolu, güler yüzlü bir bebekken yabancıların yanında korkan kaygılı bir bebek halini alabilir. Ayrılık kaygısı bu dönemdeki bebeklerde oldukça fazla görülmektedir. Bu sebeple bu dönem özellikle çalışan anneler için zor atılan dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemin sabırla atlatmak bebek için oldukça önemlidir.

    10 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?

    - 10 aylık bebekler birşeye tutunarak ayağa kalkabilir.
    - Elindeki oyuncak alındığında buna karşı koyar.
    - Yatarken otur duruma geçebilir.
    - Eşyaları tutunarak yürüyebilir.
    - İşaret ederek eşyaları gösterebilir.
    - Küçük cisimleri kaldırabilir.
    - Cee oyunu oynayabilir.
    - Hayır kelimesini anlar.
    - Bir cismi isterse elinden bırakabilir.

    10 Aylık Bebek Beslenmesi

    - Bu dönemde ki bebekler mama sandalyelerinde aile ile birlikte yemekler de yer almalıdır.
    - Meyve ve sebzeler bebeğin eline verilerek kendi başına yenmesi sağlanmalıdır.
    - Bu dönem ek gıda döneminin tam olarak en iyi şekilde yaşandığı dönemlerden biridir.
    - Bebeklerin anne baba ile birlikte yiyebilecekleri yemekler bu dönemde verilebilir. Ancak bu yiyeceklerin tuzsuz olmasına özen göstermek gerekir.
    - Bebekler bu dönemde üç ana öğün bir ara öğün şeklinde beslenmelidir.
    Yemek araları 3 buçuk saat arasında olmalıdır.
    - Bu dönemde bebeklerin kendi beslenme düzeninde ve bireysel beslenmesine izin vermek oldukça önemlidir.

    10 Aylık Bebeklerde Uyku

    10 aylık bebeklerde uyku bu dönemde düzene girer. Gece ve gündüzleri belli bir rutin içinde uykuları oturmuştur. Gündüzleri 2 Gündüz uykusu geceleri ise 12 saat uymaları gerekir. Bu dönemde toplam uykuları 14- 15 saati bulmaktadır. Bu dönemde zaman zaman diş huzursuzlukları bebeklerde görülebilmektedir. Bu durum da bebeğinizin uykusunu etkilemektedir. Ancak bebeklerin diş huzursuzluğu olmadığı dönemlerde uykuları oldukça kaliteli ve uzun olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow