hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2 Aylık Bebek Gelişimi: 2 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    2 Aylık Bebek Gelişimi: 2 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    Bebeğiniz artık daha iyi bir dinleyici. Tanıdık sesler ile diğer sesler arasındaki farkı algılar. Diğer seslerin nereden geldiğini anlamaya çalıştı. Bebeğinizle sürekli konuşmak, duruş algısını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Konuştuğunuzda, büyülenmiş bir şekilde ağzınıza bakabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğin nesnelere odaklanmak ve onları takip etmek için kısa bir zamanı olsa da bu ay kendi görüş alanındaki hareketli ve sabit nesneleri gözlemleyip odaklayıp gözlemleyebiliyor. Sesin farkındadır ve sesi duymak ve farklı tepki vermek için başını çevirebilir.

    Dil gelişimi, anne karnında bile bebeğin doğduğu andan itibaren başlar. Bebek konuşamasa da çevresindeki insanların konuşmalarını dinleyerek konuşmayı ve iletişim kurmayı öğrenmeye başlar. Bu nedenle doğumdan itibaren bebeklerle konuşmak çok önemlidir. İkinci ayda bebeğin yüzüne bakmak, onunla konuşmak, gördüğü nesnelere isim vermek ve ona isim vermek dil gelişimine yardımcı olacaktır.

    İkinci ay bebeğin ağlamadığı ancak farklı sesler çıkardığı ve farklı ihtiyaçlara uyum sağlamak için farklı şekillerde ağlamaya başladığı aydır. Ebeveynler yavaş yavaş bu sesler ve ağlama yoluyla bebeğin ne söylemek istediğini anlar ve bebeği daha hızlı rahatlatmaya başlar. Doğumdan itibaren bebekle göz teması çok önemlidir. Emzirmek, bebeğe bakmak, oyun oynarken doğrudan gözlerin içine bakmak ve ihtiyaçlarını karşılamak bebeğin sosyal becerilerinin temel ipuçlarıdır.

    Bebekler bu ay ağlayabilir ve ani sesler ve hareketlerle başlayabilir. Tüm ihtiyaçlarını ifade etmek için ağlamaya devam etti, ağlarken etrafındakiler tarafından kucaklandı, sakinleşmek ona anlaşıldığını hissettirdi ve insanlara güven duygusu verdi. Bebeğin duygularını adlandırmak ve ağlama nedenini söylemek, bebeklerin duyguları tanıması ve duygularını anlamayı ve ifade etmeyi öğrenmesi açısından önemlidir.

    2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

    Her bebeğin gelişimi farklıdır. Bir bebeğin yapamadığını, başka bir bebek yapabilir. 2 aylık kadar küçük bebekler, genellikle kendilerine bakıldıklarının ve kendilerine iletildiklerinin farkına varırlar.

    Bebek gündüzleri daha az, geceleri daha çok uyur, ses çıkarmayı ve sesine cevap vermeyi sever. Bu dönemde bebekler şu şekilde sıralanabilir:

    - Yüzüstü yatarken başını ve vücudunu kısmen kaldırabilir.
    - Ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirip ağzına götürür.
    - Kendisine verilen nesneyi tutup sallayabilir ve sonra serbest bırakabilir.
    - Tüm vücudunu kontrol edemese de hareketleri çoğunlukla bilinçlidir.
    - Gözleri daha canlı ve çevresini gözlemlemeyi sever.
    - Ses çıkararak ilgi isteyebilir.
    - Mutluluk çığlığı atabilir.

    2 Aylık Bebeğin Kilosu Kaç Olmalı?

    İki aylık bir erkek çocuğun ortalama ağırlığı 5400, bir kızın ortalama ağırlığı 5000 gramdır, ancak her bebeğin kendine özgü bir büyüme oranı ve gelişme süreci vardır. Normal gelişim doktor gözetiminde ilerliyorsa bebeğin zayıf veya fazla kilolu olmasından endişelenmenize gerek yoktur.

    2 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    Anne-babaların aklındaki önemli sorulardan biri de bebeğin beslenmesini iki ay içinde değiştirmenin gerekli olup olmadığı ve anne sütünün hala yeterli olup olmadığıdır. İkinci ayda bebeğe sadece anne sütü veya mama vermeye devam etmelisiniz. Bu ay ebeveynler bebeklerinin kısa bir süre emdiğini fark ettiler. Bunun nedeni bebeğin emme hacminin azalması değil ağız ve çene kaslarının güçlenmesi ve aynı miktarda sütü kısa sürede emebilmesi için emmeye alışmasıdır, yani endişelenmenize gerek kalmaz. Anne sütünüzün veya formülünüzün yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.

    Geçen ay olduğu gibi bu ay da bebeklerin ortalama iki saatte bir beslenmesi gerekiyor. Her iki memeyi de toplam 10 dakika beslemek için 5 dakika emmek yeterlidir.

    Bu ay bebeklerin gece beslenmesine ihtiyacı devam ediyor. Gece uykusu sırasında bebek gün içinde olduğu gibi 2-3 saatte bir uyanacak ve beslenmeyi umacaktır. Acıktığında uyanmayan bebekler yine de uyanmalı ve düzenli beslenmelidir.

    Unutmayın, bu aylarda doğum izni alırsanız, bebeğinizi mümkün olduğunca emzirmelisiniz. Onu 2 yaşından önce emzirirsiniz ve çalışmadığınız zamanlarda doğrudan bebeğinizi emzirirsiniz, bu da aranızdaki bağı güçlendirir ve anne sütünüzü artırır.

    2 aylık bir bebeğin beslenme sıklığını bilmek istiyorsanız 2-3 saatte bir beslemeniz gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bununla birlikte, bebeğinizin anne sütü reddi yaşamaması ve mümkün olduğunca çok anne sütü emmesi için ihtiyaç duyduğunuzda emzirmenizi öneririz.

    Elbette yorgunluğunuza dikkat edin ve ne kadar iyi olursanız bebeğinizin o kadar iyi olacağını unutmayın.

    İşe dönmek isterseniz, bu dönemde bebeğinizi emzirirken anne sütünüzü takviye etmeniz gerekebilir.

    Bu nedenle kendinize iyi bakmanız, sütünüzü anne sütünü zenginleştiren besinler ve sağlıklı beslenme ile desteklemek çok değerlidir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow