hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4 Aylık Bebek Gelişimi: 4 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    4 Aylık Bebek Gelişimi: 4 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    4 aylık bir bebek hakkında detaylı bilgi mi arıyorsunuz? Doğru yere geldiğiniz için tebrikler. 4 aylık bir bebeğin hayatı tamamen oyun süresine bağlıdır! Bebek güldü ve gerildi. Siz ikiniz yerde oynarken, bebek sürekli yuvarlanma ve kaldırma yeteneğini gösteriyor olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 Aylık Bebek Gelişimi

    Bebeğiniz artık renkleri tamamen görebilir. Renkli oyuncaklar ve nesneler, nesnelerin renklerini daha iyi görebildiği için daha fazla ilgi çekiyor. Doğumdan beri görülen tepkilerin çoğu artık yok oldu.

    4 aylık bebeğin hareketlerini gözlemleyin; ellerini ve gözlerini nesnelere ulaşmak için ayarlamaya başlayın. Genelde nesneleri kavramak için omuzları ve dirsekleri kullanır.

    Hareketleri yavaş ve sert görünüyor. Yavaş yavaş, oyuncak elde etmek için bileği ve eli hareket ettirmeyi öğrenin. Nesneleri kavrama yeteneğini geliştirmek için, ona el kaslarıyla kavrayacak kadar büyük oyuncaklar sağlayabilirsiniz. Uzanmaya çalıştığı yere oyuncağı yerleştirerek uzanmasını ve oyuncağı tutmasını teşvik edebilirsiniz. Tutabileceği toplar, çıngıraklar, diş kaşıyıcılar, renkli ve sesli kitaplar satın alabilirsiniz.

    Tutulabilecek nesneleri ağzına koyarak belirlemeye çalıştı. Küçük nesnelere dikkat edin.

    Geri dönmeyi öğrendiği için onu yüksek yerlerde yalnız bırakmayın. Genellikle karnı sırtüstü pozisyona çevirir. Yüzüstü yatarken de göğsünü yerden kaldırabilir ve kollarının yardımıyla başını dik tutabilir.

    Dört aylık bir bebek dik dururken vücudun üst kısmını kontrol edebilir ancak alt kısmını kontrol edemez ve bel bölgesinden abartılı olarak öne doğru eğilebilir. Belden destekleyerek oturabilirsiniz. Önümüzdeki birkaç ay içinde, destek kademeli olarak azaldıkça, dik oturma yeteneği de giderek arttı. Bebeğinizi desteklemek ve onu etrafta oturup nesnelere odaklanmaya teşvik etmek için yastıklar kullanabilirsiniz.

    Çıngırak sesiyle oyuncağa her vurduğunda beynin sinirleri arasındaki bağlantılar gelişir ve daha hızlı algılamaya ve öğrenmeye başlar. Bu ay sizi ciddi bir şekilde izlediğini gözlemleyebilirsiniz. Duyu-motor gelişimde nedensellik gelişmeye başlar. Tesadüfi davranış sonuç verdiğinde, tekrar eder. Bu işlemi ağırlıklı olarak kendi bünyesinde gerçekleştirir. Sürekli parmak emme buna bir örnektir. Dış nesneler üzerinde basit hareketleri tekrarlamaya başlar. Örneğin bir oyuncağa dokunduğunda ses çıkarır. Farklı dokulara sahip nesneleri keşfetmek için farklı dokulara ve kumaşlara dokunmasına izin verebilirsiniz.

    Etkileşimde bulunmayı severim. Kendisine bakanlara gülümsedi. Tanıdığı birini gördüğünde mutlu bir şekilde çığlık atabilir ve sesiyle size tepki verebilir.

    Unutmayın! Her bebeğin kendi mizacını, genetik özelliklerini ve çevrenin özelliklerini yansıtan farklı sosyal ve duygusal gelişimi vardır. Fiziksel büyüme, fiziksel büyümeden farklıdır. Fiziksel gelişim, kişinin vücudunu kontrol etme yeteneği kazanarak belirli becerileri edinme yeteneğini ifade eder. Fiziksel büyüme, boy ve kilo artışı anlamına gelir.

    4 Aylık Bebeğin Kilosu Kaç Olmalı?

    4 aylık bir kız çocuğu 4500 gram ile 8000 gram arasında olmalıdır. 4 aylık bir erkek çocuk 4600 gram ile 8250 gram arasında olmalıdır. Bu oranlar ideal ağırlık aralıklarıdır. 4 aylık bebekler kızlarda 6 kg, erkeklerde 6,5 kg iken, 4 aylık bebeklerin ortalama uzunluğu kızlarda 61 cm, erkeklerde 63 cm'dir.

    4 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    Doktor aksini söylemedikçe, anne sütü veya mama sütü bebekler için hala tek önemli besin kaynağıdır. Bebeğin diğer besinleri seçmesi için 2 ayı vardır, anne sütü veya mama sütü gerekli besinleri elde etmek için yeterlidir. Bebek zayıfsa, boyu uzamıyorsa ve büyümezse yetersiz beslenme düşünülmeli ve doktora başvurulmalıdır. 4. ayda bebeğin beslenme sıklığı, günde 4-5 kez beslenecek kadar azalmaya başlar. Beslenme bu ay gece devam etmelidir.

    Ayrıca keçi sütü, meyve suyu ve sebze suyundan yapılan yoğurt az miktarda ilave edilebilir. Örneğin, her gün çay kaşığı şeklinde yalnızca bir farklı besin sağlayarak başlayın. Asla bir günde iki farklı yiyeceğe başlamayın. Bebeklerin yavaş yavaş farklı yiyeceklere alışması gerekir.

    Bebeğin sindirim sistemi ancak 6. ayda yavaş yavaş diğer yiyeceklere geçiş için uygundur. Ancak anne sütü yetmiyorsa ve aile daha fazla yiyecek sağlamak istiyorsa, çok az süt olsa bile bebek desteksiz bir yerde oturup zahmetsizce yutmalıdır.

    Bu ay itibariyle bazı yerlerde tamamlayıcı gıdalara geçiş başlasa da ilk altı ayda bebekler için tek besin anne sütü. Artık bebekler dört aylık olduklarında emzirme sıklığını belirleyebiliyorlar ki bunun ilk birkaç aya göre daha düzenli olduğu söylenebilir. Bebeğiniz yine de gece emmek için 2-3 kez uyanabilir. Bu aylarda, diş çıkarma semptomları, büyüme ve gelişim dönemleri ve dış dünyaya artan ilgi nedeniyle bebek süt yeme davranışı sergileyebilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow