hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5 adımda şişkinlik probleminden kurtulun

    5 adımda şişkinlik probleminden kurtulun
    expand

    Şişkinlik problemi, iyi bir yiyeceğin felakete dönüşmesine ve zamanla strese girmenize neden olabilir. Bazı insanlar normalde zayıf olsalar bile şişkinlik nedeniyle göbekli görünüyorlar. Düz karın için şişkinliğin giderilmesi şart. Çoğu insan şişkinlik sorununu kendi başına çözmeye çalışsa da uzman görüşü çok önemli. Günlük beslenmenizde yapacağınız bazı değişiklikler, şişkinlik sorununuzu uzun süre ortadan kaldırabilir. Buna şişkinlik yapan besinlerden uzak durmak da dahil. (Posta)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çoğu insan hayatlarının belli bir döneminde şişkinlik problemi yaşar. Şişkinlik, her ne kadar zayıf olsanız da göbekli görünmenize neden olur. Bazı besinler gaz problemini tetikler ve şişkinlik yapar. Bu besinleri tükettiğiniz zaman şişkinlik yaşadığınızı fark ederseniz ya az miktarda tüketmeli ya da tamamen yemeyi bırakmalısınız.

    Şişkinlikten kurtaran 5 yöntemi hayatınıza dahil etmeniz çok önemli. Bu sayede uzun vadede şişkinlik ve gaz sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Çoğu insan hayatlarının belli bir döneminde şişkinlik problemi yaşar. Şişkinlik, her ne kadar zayıf olsanız da göbekli görünmenize neden olur. Bazı besinler gaz problemini tetikler ve şişkinlik yapar. Bu besinleri tükettiğiniz zaman şişkinlik yaşadığınızı fark ederseniz ya az miktarda tüketmeli ya da tamamen yemeyi bırakmalısınız. Şişkinlikten kurtaran 5 yöntemi hayatınıza dahil etmeniz çok önemli. Bu sayede uzun vadede şişkinlik ve gaz sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.

    İşte 5 adımda şişkinlikten kurtulma ve düz karın elde etme yolları...

    1- GAZ YAPAN GIDALARA DİKKAT EDİN

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gastrointestinal (mide - bağırsak) sistemi havayla dolduğunda şişkinliğe neden olur. Bazı gıdalar da bunu tetikler. Gaz üretimine neden olan gıdaları tüketmeyi kestiğimiz zaman, şişkinlik problemi uzun vadede ortadan kalkabilir. Peki gaz yapan gıdalar neler? İşte bazıları...

    ŞİŞKİNLİK VE GAZ YAPAN GIDALAR

    BAKLİYAT

    Çok fazla fasulye, mercimek ve bakliyat tüketmeniz, şişkinlik ve gaz sorunu yaşamanıza neden olabilir. İçeriklerinde sindirimi zor şeker olan bu gıdalar, şişkinliğe neden olsa da son derece faydalı olduğu için tamamen beslenmenizden çıkarmamamız ve sadece azaltmanız daha doğru olacaktır.

    LAHANA ÇEŞİTLERİ
    Brokoli, Brüksel lahanası, lahana ve karnabahar gibi turpgiller ailesinden olan sebzeler de şişkinliğe neden olabilir. Bu sebzeler antioksidanlarla dolu olsa da bazı insanlarda daha fazla şişkinlik yaratabilir. Bu nedenle tüketmeden önce iyi pişmiş olmasına ve az tüketmeye dikkat etmelisiniz.

    SOĞAN
    Türk mutfağının ve salatalarımızın vazgeçilmez malzemesi soğan, içeriğindeki maddeler nedeniyle gaz yapıyor ve şişkinliğe neden oluyor.

    GLÜTEN
    Glüten hassasiyetiniz varsa, bir tabak makarna yemek sizi muhtemelen şişirecektir. Düz bir karna sahip olmak istiyorsanız, işlenmiş karbonnhidratlardan, makarna ve pirinç gibi rafine tahıllardan uzak durmanız, bunların yerine kinoa, tam buğday, karabuğday gibi tahılları tüketmeyi denemelisiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TUZ
    Gaz ve şişkinliği azaltmak için sınırlamanız gereken diğer bir yiyecek grubu ise tuzlu besinler. Tuzlu gıdalar bağırsak mikrobiyomunuzun dengesini büyük ölçüde değiştirir. Eğer çok tuzlu gıdalar tükettiyseniz, ardından bol bol su içerek zararını aza indirebilirsiniz.

    2- GAZ AZALTAN, ŞİŞKİNLİĞİ GİDEREN GIDALAR TÜKETİN

    Yediğimiz gıdalar gaz yapıyor ancak bu durumdan yine yiyerek kurtulabiliriz. Gaz gideren ve şişkinliği önleyen gıdalar sayesinde düz karın sahibi olabilirsiniz.

    Her gün doğru miktarda şişkinlik önleyen gıdaları tüketmeniz, uzun vadede göbekten kurtulmanızı sağlayabilir. Şişkinlik gideren gıdalar şöyle:

    Yoğurt
    Rezene tohumu
    Zencefil
    Papaya
    Salatalık
    Muz
    Kuşkonmaz

    3- GIDA HASSASİYETİNİZİ ÇÖZÜN

    Yedikten sonra yaşadığınız huzursuzluk sindirim sorununuz olduğunu belirtir. Çoğu insan yaşa bağlı olarak laktoz ve glukoza karşı hassasiyet geliştirir. Uzman gözetiminde alacağınız bazı takviyelerle gıda hassasiyetinizi giderebilmeniz mümkün olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4- DAHA YAVAŞ YİYİN

    Gaz yapan gıdalardan uzak durmanızın yanı sıra gıdaları yavaş yiyecek de şişkinlikten korunabilirsiniz. Hızlı yemek yemeniz, her lokmanızda daha fazla havayı midenize almanıza neden olur.

    Şişkinlikten korunmak için yemek sırasında yavaşlayın. Böylece daha az havayı içine çekmiş olursunuz. Yemekten sonra midenize sindirim için zaman tanıyın ve uzun bir koşuya çıkın.

    5- MUTLAKA UZMANA GÖRÜNÜN

    Her ne kadar yediklerinize içtiklerinize dikkat etseniz de şişkinlik problemi nedeniyle mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.

    Bazı zamanlarda şişkinlik, tehlikeli rahatsızlıkların habercisi olabiliyor.

    Şişkin yumurtalık veya kolon kanseri gibi ciddi kanserlerin belirtisi olabilir. Bu nedenle geç olmadan uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin.

    ŞİŞKİNLİK GİDEREN İÇECEKŞİŞKİNLİK GİDEREN İÇECEK

    Şişkinliğin giderilmesinde çayların büyük etkisi var. Çayların yanı sıra Hindistan cevizi suyu, şişkinliği gideren en iyi içecekler arasında.
    Diğer meyve sularından daha az kalori içeren Hindistan cevizi suyu, doğal elektrolitler barındırdığı için kaybettiğiniz suyu geri kazanmanıza yardımcı olarak dehidrasyon semptomlarını azaltır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UZUN SÜRE DÜZ KARIN SAĞLIYOR

    Şişkinlikten uzun süre kurtulmak için değiştirmeniz ve hayatınıza dahil etmeniz gereken alışkanlıklardan bahsettik. Bu yöntemleri alışkanlık haline getirmeniz uzun süre düz bir karna sahip olmanızı sağlayacaktır. Herkesin hayali olan düz karın için uzak durmanız gereken gıdaların da son derece yararlı olduğunu unutmamalısınız. Bu gıdaları ne oranda tüketmeniz gerektiğini öğrenebilmek için bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow