hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    8 Aylık Bebek Gelişimi: 8 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı? Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    8 Aylık Bebek Gelişimi: 8 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı Beslenmesi Nasıl Olmalı
    expand

    Bu dönem içerisinde bebekler özellikle daha amaca yönelik ve bilinçli hareket etmeye başlar. Özellikle istediklerini ağlamak yerine daha çok göstermek suretiyle anlatmaya başladıkları bir dönemdir. Tabii bu dönem içerisinde anne ve babalara düşen görev çok daha önemli hale geliyor. Minik yavruların gelişim sürecinin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için, fiziksel ve zihinsel durumun yanı sıra beslenme kültürünün de doğru şekilde devam etmesi gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?

    En çok merak edilen konular içerisinde 8 aylık bebeğin kilosunun kaç olması gerektiği geliyor. Özellikle sağlıklı bir süreç içerisinde bebeğin gelişiminin devam edebilmesi için, kilosunun belli bir değer aralığında olması önemlidir. Bu durum kız ve erkek bebekler için değişkenlik göstermektedir.

    Kız bebeklerin ortalama kilosu 8 kg olurken, boyları ise 68,5 cm olarak belirlenir. Erkekler için ise bu kilo 8,8 kg iken, boyları ise 70 cm şeklinde olmalıdır. Bu değer aralıkları ya da ortalama içerisinde olan bebeklerin 8 aylık gelişim sürecinin sağlıklı bir dönem içerisinde devam ettiğini söylemek mümkün.

    Beslenmesi Nasıl Olmalı?

    Bu dönem mama desteği ile beraber anne sütünün azaldığı bir zamandır. Özellikle gün içerisinde ek gıdanın yer aldığı bir dönemi anlatır. Tabii bununla beraber eğer anne hala emzirme yetisine sahip ise, bunun hala devam ettirilmesi önemlidir. Ancak gün içerisinde yalnızca iki öğün kadar anne sütü verilmesi gerekir.

    Özellikle bu dönem parmak gıdaya geçiş dönemi olarak da ifade edilebilir. Çünkü artık minik parmakları yiyecekleri kavrayacak zamana girmiş bulunur. Artık bebekler parmak yiyecekleri ağzına sokabilecekleri ve tüketebilecekleri ay içerisinde yer alırlar. Ancak bunun için bebeği zorlamak yanlıştır. Eğer minik yavrular bunun için hazır ise geçiş yapılmalıdır. Özellikle bu besinler içerisinde yumuşak muz, armut, şeftali parçaları, tam tahıllı ekmekleri içi, brokoli ve pişirilmiş havuç gibi besin kaynakları verilebilir.

    Bebeklerin Fiziksel ve Zihinsel Gelişimleri

    Bu dönem içerisinde bebekler hem fiziksel ve zihinsel hem de sosyal açıdan önemli gelişimler sağlar. Özellikle görme ve duyma yetileri artık bir yetişkin kadar gelişmiş seviyeye ulaşır. Özellikle derin algısı ile görüp duyduğu her şeyi anlama kapasitesine sahip hale gelirler. Dokunma, tat alma ve görme duyuları bir yetişkin kadar güçlü hale gelir.

    Zihinsel açıdan ise artık kelimeleri ne anlam ifade ettiğini anlama dönemine girmiş durumdadır. Bağ kurmaya başlar ve özellikle kendi ismini ayrılabilmektedir. Ayrıca birçok farklı kelimenin de ne anlam ifade ettiğini fark edebilir. Aynı zamanda nesnelere tepki vermesi de güçlenir. Böylece elindeki bir nesneyi düşürdüğü zaman ona geri alma isteği doğar ve bunu yapar.

    Sosyal açıdan ise bebekler bu dönemde oyun oynamak ister ancak aynı zamanda anneyi de bırakmak istemez. Buna genelde ayrılık korkusu denir. Anneden ayrılmak istememesi ile beraber ondan uzaklaştığı zaman ağlar ve tepki gösterir.

    8 Aylık Bebekler Neler Yapar?

    Doğumdan itibaren zamanın akıp geçmesi ile beraber bebekler 8 aya geldiğinde, birçok farklı fiziksel tepki gösterirler.

    - Bir oyuncağı bulabilir ve avucunun içine alabilir.
    - Dik oturabilir ve etrafı seyredebilir.
    - Duyduğu bir sese doğru yönelebilir.
    - Bir elinde tuttuğu eşyayı diğer eline alabilir.
    - Ulaşamayacak konumda yer alan bir oyuncağı ya da bir eşyayı almaya çalışabilir.
    - Bir yerleri tutunarak ayağa kalkabilir.
    - Yabancılara karşı olan korku bu dönem içerisinde daha fazla öne çıkar.
    - Bağırır ya da ses çıkarmak suretiyle dikkat çekmeye çalışır.
    - Bazı kelimeleri bilinçli bir şekilde dile getirmeye çalışır.
    - Bir yere yaslanarak ayakta durabilir.
    - Emekleyerek istediği yöne doğru hareket edebilir.

    Bu şekilde birçok fiziksel etki ile beraber zihinsel ve sosyal açıdan pek çok önemli gelişim, 8 ay itibariyle önemli bir noktaya ulaşır.

    8 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

    Normal şartlar altında 8 aylık bebeğin uykusu artık düzenli hale gelir. Özellikle ortalama gün içerisinde 10 ya da 12 saat uyurken, artık geceleri uyanmaz. Ama uyumadan önce bu dönem içerisinde ayrılık bebeklerde yüksek bir korku yarattığı için, uyuyana kadar bazı zorluklar yaşatabilir. Nadir de olsa belirli aralıklarla 8 aylık bebeği uykusu da düzensiz hale gelebilir ve gece uyanabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow