hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adaçayının antioksidan etkisi varmış!

    Adaçayının antioksidan etkisi varmış
    expand

    Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, yapılan araştırmalar sonucunda adaçayının antioksidan etkisinin bulunduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Adaçayının soğuk algınlığının etkilerini azaltmak için yardımcı olduğunu vurgulayan Ekrem Sezik, boğaz ağrılarında adaçayı ile gargara yapılmasını öneriyor. Sezik, siyah çaya alternatif olarak içilen bitki çayları arasında önemli bir yere sahip olan adaçayının poşet çaylarının olduğunu da söylüyor.


    Adaçayının bilimsel adı, “Salvia fruticosa” olan çalı şeklinde bir bitki olduğunu belirten Ekrem Sezik sözlerine şöyle devam ediyor: “Batı ve Güney Anadolu’da Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yabani olarak yetişiyor. Son yıllarda az da olsa kültürü yani tarımı da yapılmaya başladı. Bir de bilimsel adı Salvia officinalis olan ‘tıbbi adaçayı’ var. Bu bitkinin yaprakları, değişik tıbbi amaçlarla kullanılıyor. Bitki, ülkemizde yetişmiyor ama yetiştiriliyor. Tıbbi adaçayının taşıdığı uçucu yağın kimyasal yapısı adaçayından farklı. Konumuz değil ama karışıklık olmaması için hatırlatmak istedim.''

    Baş ağrısına doğal çözümler

     Adaçayı nasıl kullanılır?


    Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, adaçayının kullanımı için de önemli bilgiler veriyor:
    Antioksidan etki için… 
    “Porselen bir kupa içine bir poşet adaçayı konur, üzerine kaynar su ilâve edilir, 5 dakika kadar bekletilip, poşet çıkarılır ve içilir. Fazla tutulursa acı maddeler de suya geçeceği için, içilemeyecek bir lezzet meydana gelir. Günde 3 kupa adaçayı içilmesi yeterli antioksidan alımını sağlayacaktır. Şeker ilâvesi isteğinize bağlı.” 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soğuk algınlığında…

    “Çay olarak içilmesi ve gargara yapılmasını tavsiye ediyorum. Çayı, antioksidan etki için kullanılan hazırlama yöntemi ile hazırlanır. Hastalık sırasında ve iyileştikten sonra birkaç gün, günde 4-5 kupa içilmesi yeterlidir. Sentetik maddelerden hazırlanan gargaralar yerine adaçayı ile gargara yapılması da boğaz ağrısı olanları rahatlatacaktır. Gargara şu şekilde hazırlanır: 1 poşet adaçayı, porselen bir kupaya konur üzerine kaynar su ilâve edilir, 10 dakika kadar bekletilir. Poşet çıkarılır, ılık hale gelmesine kadar beklenir ve ılık çay ile gargara yapılır. Günde 5-6 defa gargara yapılmasında yarar var. Her gargaradan sonra 1 saat kadar herhangi bir şey yiyip içilmemeli ki gargara etkili olsun. Sonuç olarak, antioksidan kaynağı olarak ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında adaçayı içilmesi, gerektiğinde 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow