hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alerji olduğunu nasıl anlarsınız?

    Alerji olduğunu nasıl anlarsınız
    expand

    Alerji her yaşta ve herkeste görülebilen bir sağlık sorunudur. Genetik kaynaklı olsa bile çevresel faktörler ile kendini gösteren alerji kişilerin hayat kalitesini düşürmektedir. Alerji hastalığının neden olduğunu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alerji nedir?

    Alerji, vücudumuzun zararsız maddelere karşı savaşarak reaksiyon göstermesi durumudur. Zararsız maddeler kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle tetikleyiciler toz, besin, polen, akarlar ve hayvan türleri olabilir. Şehir hayatında sigara dumanı ve çevresel kirliliğe mazur kalmakta alerjiyi tetikleyebilir.

    Alerjik reaksiyonlar tipik olarak burun, akciğer, boğaz, sinüs, mide ve cildi etkiler ve yine bu bölgelerde belirtiler gösterir. Bazı vakalarda alerji belirtileri astım ataklarını tetikleyebilir.

    Alerji birçok neden ile ortaya çıkabilir. Genetik faktörler ile geçen alerji için çevresel etkenlerde büyük önem taşır.

    Alerji belirtileri kişilerin tetikleyicilerine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda bu belirtiler alerji atağının şiddetininde de etkilidir. Sıklıkla karşılaşılan belirtiler ise; kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık sık hapşurma, kronikleşmiş öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma, vücutta döküntü ve şişliktir. Belirtiler ayrı ayrı görülebileceği gibi hepsi bir arada da gözülebilir. Ayrıca yaşanan bir belirti diğerini doğurabilir. Örnek vermek gerekirse burun tıkanıklığı beraberinde hırıltılı nefes alma sorunun yaratabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her alerji çeşidinin belirtisi farklıdır. Alerjik rinit; hapşırma, burun göz ve damakta kaşıntı ve burun akıntısı ile belirti gösterirken gıda alerjisi tetikleyici gıda yenince ağızda karıncalanma, boğaz ve dil şişmesi ile belli olur. Diğer bir alerji çeşidi böcek sokması ise genel olrak kurdeşen, kaşıntı ve sokma bölgesine ödem ile kendini belli eder. İlaç ve atopik dermatit belirtileri ise benzer sayılabilir. Bunlar; kaşıntı, kızarma ve isiliktir.

    Alerjinin en tehlikeli çeşidi ise anafilaksidir. Şiddetli reaksiyonun tetiklendiği türdür. Kişinin hayatını tehdit eder belirtileri ise; bilinç kaybı, zayıf nabız, mide bulantısı ve kan basıncının düşmesidir.

    Alerjinin belirtileri farklı olduğu gibi getirdiği hastalıklarda farklıdır. Bunları incelemek gerekirse;

    Alerjik Rinit: Alerjik rinit halk arasında saman nezlesi olarakta bilinmektedir. Alerjik rinit değişik alerjenler ile burnun iltihaplanmasıdır. Küçük yaştan yaşlılığa kadar herkese görülebilir. Hassasiyeti fazla olan kişilerde bahar aylarında mevsim değişikliği ve polenlerle birlikte sıklıkla görülür. Alerjik rinitte hastaların yaşadığı sorunlar burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, sıkça hapşurma ve genizde kaşıntıdır. Bu belirtiler kişinin uyku bozukluklarına ve horlamaya neden olur. Küçük yaştaki çocuklarda ise dikkat dağınıklığına zemin hazırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alerjik rinit beraberinde atopik dermatit türü olan egzama hastalığını ve astım sorunun getirebilir. Alerjik rinit enfeksiyon belirtileri göstermediği için nezle ve benzeri hastalıklardan kolayca ayrılır.

    Bu şikayetler ile doktara başvuran hastalara ilk olarak alerji testi uygulanır. Tedavi yöntemi kişinin neye karşı alerjisi olduğu, yaşı ve yaşadığı şikayetlere göre değişiklik göstermektedir. Genellikle tercih edilen yöntemler ise alerji ilaçları, kortizon ve aşılamadır.

    Alerjik astım: Vücuttaki antikorlar solunum yollundaki allerjenlere karşı tepki vermesi ile oluşur. Belirtiler ise öksürük, hırıltı ve nefes darlığıdır. Alerjik rinitle karşılaştırıldığında daha zor ve kişiyi yoran bir sağlık sorunudur. Alerjik astım şiddeti hafiften ağıra doğru seyredebilir. Şiddet düzeyi ise atakların görüldüğü gün sayısı ile belirlenir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bebeklik zamanında başlayan astım ilerleyen yaşla beraber azalarak geçebilir. Küçük yaştaki çocuklarda astım kendini gece yaşanan öksürük atakları ile belli edebilir.

    Astım tanısı koymak için kişinin hikayesini dinlemek önemlidir. Fiziki muayene ve alerji testi ile tanı kesinleşir. Tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişmekle birlikte alerji ilaçları, nefes açıcılar ve kortizondur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow