hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ananas Nerede Yetişir? Ananas Toprakta Mı Yetişir Ağaçta Mı?

    Ananas Nerede Yetişir Ananas Toprakta Mı Yetişir Ağaçta Mı
    expand

    Ananaslar, güney yarım kürenin sıcak bölgelerinde yetişir. Bu egzotik meyvenin yetiştirilmesi benzersiz bir bilgi birikimi gerektirir. Tüm lezzetini garantilemek için bitki gübrelenmeli ve ardından doğru zamanda hasat edilmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ananas Nerede Yetişir?

    Güney Amerika'ya özgü, egzotik bir meyve olan ananas büyümek için ısıya ihtiyaç duyar. Onu üreten bitki, bazen 1,5 metre yüksekliğe kadar gür bir kütle oluşturur. Bitkinin yaprakları ince ve dikenli görünümleriyle tanınır. Yaz aylarında yaprakların rengi değişir ve bakışlara farklı tonlarda büyülü ve estetik bir görünüm sunar. Pembe çiçeklerle veya mavi çiçeklerle bezenmiş, kabuk kabuğu ile korunan etli bir meyvedir.

    Elverişli bir iklimde bulunan bu tropikal bitkinin meyve vermesi 18 ay sürer. Kökeni Güney Amerika olan ananas, çoğu kez Kosta Rika veya Fildişi Sahili'nden gelen, nispeten düşük bir fiyata tüm mağazalarda bulunabilen egzotik meyvelerden biridir. Meyveyi üreten bitki, uçta kıvrımlı rozet yaprakları, yeşil-gri, sivriltilmiş ancak dikenli, 1.5 m yüksekliğe kadar bir tutam oluşturan çok yıllık otsu bir bitkidir. 30 cm uzunluğa kadar mavimsi pembe oval çiçekler, yaz aylarında turuncu parantezlerle korunarak ortaya çıkar.

    Ananas Toprakta Mı Yetişir Ağaçta mı?

    Ananas, güneşe ve sıcaklığa (minimum 15 ° C) maruz kalan hafif, iyi drene edilmiş, humus içeren, lifli bir toprağa ihtiyaç duyar. Ananas, sinek kuşları tarafından tozlaştığı için neredeyse hiç tohum içermez, bu nedenle yaklaşık yirmi cm'ye ulaşır ulaşmaz yavruları bölerek daha kolay yayılır.

    Tropiklerin dışında meyve olması çok nadirdir. Daha sonra esas olarak bir ev bitkisi olarak yetiştirilir. Ananas toplama, renklenmeye ve kokmaya başlar başlamaz meyvenin hemen altından kesilerek yapılır. Ancak tekneyle uzun süre seyahat eden meyveler olgunlaşmadan iyi toplanır.

    Farklı türler ve birçok çeşit vardır. 'Victoria' veya 'Queen' en tatlı ve en güzel kokulandır, ancak sert, lifli ve oldukça ekşi olmasına rağmen raflarımızda en yaygın olan 'Smooth Cayenne'dir.

    Ananasın Faydaları Nelerdir?

    Tropikal meyve olan ananas, tüm yıl boyunca süpermarketlerimizde mevcuttur. Aslen Güney Amerika'dan, tatlı ve tuzlu yemeklerde olduğu gibi tatlılarda da eşit derecede iyi yemek yapıyor. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, çok sayıda sağlık yararı sağlar. Manganez bakımından zengindir.

    Ananas hasat edildiğinde rengi yeşilden kahverengiye ve pembeye değişen kalın bir kabuktan oluşur. Bu kabuk, üzerinde yeşil yapraklardan bir taç bulunan tatlı sarı bir et içerir. Bir ananas ortalama 1.8 kg ağırlığındadır.

    Taze ananas ve ananas suyu harika manganez kaynaklarıdır. Manganez, bir düzine farklı metabolik süreci kolaylaştıran birkaç enzimin kofaktörü gibi davranır. Aynı zamanda serbest radikallerin neden olduğu hasarın önlenmesine de katılır.

    Taze ananas iyi bir C vitamini kaynağıdır. Konserve ananas ve ananas suyu bu vitaminin kaynaklarıdır. C vitamini antioksidan özelliklere sahiptir ve yüksek meyve ve sebze tüketimi ile ilişkili faydalı etkilerden kısmen sorumlu olabilir. Kandaki C vitamini, vücuttaki oksidasyonu ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı oldu, bu da yaşlanmayla ilişkili bazı dejeneratif hastalıkların başlamasına karşı koruyucu bir etkiye sahipti.

    Ananas Nasıl Ekilir?

    Meyvenin üzerinde bulunan yaprak tacı kesme yöntemi ekim yapmanıza izin verecektir. Ancak eylemlerinizde dikkatli olun. Gerçekten de bu tacı temiz bir şekilde kesmek, posa kalıntılarını çıkarmak ve yaprakların ilk taçlarını çıkarmak gerekir.

    Daha sonra, kum ve saksı toprağı karışımı olan bir tencereye gelecekteki ananası köklerini geliştirecek şekilde ekin, birkaç hafta sonra normal olarak iyi suladığınızda ve yeterince ısındığında iyi verim alırsınız. Yüzün üzerinde ananas çeşidi vardır. Ticarette genellikle beş çeşit vardır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow