hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Yaş Sendromu Nedir? 1 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları Nelerdir?

    1 Yaş Sendromu Nedir 1 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları Nelerdir
    expand

    Bebekler dünyaya geldikleri ilk günden itibaren dış çevreye uyum sağlamaya çalışmaktadırlar. Bebekler büyüdükçe çevrelerinde bulunan kişi ve durumlara farklı tepkiler göstermektedirler. 1 yaş ile birlikte bebeklerin düzenlerinde değişiklikler hatta bozulmalar gözlenmektedir. Her yaş döneminin kendine has sendromları bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 Yaş Sendromu Nedir?

    1 yaşına gelen bebekler bağımsız davranma konusunda ısrarcı olabilmektedir. Ebeveynler tarafından bağımsız olma çabaları engellenirse bebekte ağlama krizlerinden hırçınlığa kadar pek çok davranış görülmektedir. 1 yaşına gelen bebeklerin çoğu kendi başlarına yürümektedirler. Bu nedenle de kendi kendilerine yürümek hatta koşmak onların tek başına yapmak istediği aktivitelerin başında gelmektedir. Bunlara engel olma durumu bebekte 1 yaş sendromu olarak ifade edilen öfke sorunlarına neden olmaktadır.

    1 Yaş Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

    1 yaş sendromu yaşayan bebekler bağımsızlıklarını elde etmek için ağlama krizlerine girerek istediklerinin olması için direnç gösterebilmektedirler. Bebeklerde görülen belirtiler birbirinden farklı olmakta ve bu belirtiler büyüme atağının yaşandığı zamanlarda daha baskın olmaktadır. Ağlama dışında bebeklerde görülen diğer belirtiler şunlar olmaktadır:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Huysuzluk

     - Emmeyi reddetme

     - Yemek yememe

     - Uyumamak için direnme

     - İnatçı OLMA

     - Oyuncakları atma onlara ilgi göstermeme

    1 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları Nelerdir?

    1 yaşındaki bir çocuğun içinde bulunduğu huzursuz durumu sağlıklı bir şekilde atlatması için şunların yapılması önerilmektedir:

    - Bebeğe alternatifler sunmak gerekmektedir.

     - Günlük düzenli yapılan rutinleri yapmaya devam etmek gerekmektedir. Bebeğin yapmak istemediği bir şey için ısrarcı davranmayarak bir sonraki zamanı beklemek bebeğin yapılması gerekenlerin bir vakti olduğunu anlaması için oldukça önemli olmaktadır.

     - Sabırlı olmak. Bebeğin huzursuz davranışları karşısında sakin kalmak ve aşırı tepki göstermemek

     - Bebeğin enerjisini atmasını sağlamak. Gün içinde bebeği yormak gece daha rahat uykuya dalması için önemli olan bir husus olmaktadır.

     - Bebeğin her istediğini yapmamak gerekmektedir. Bebek ağladığı zaman her istediği yerine getirilirse bir müddet sonra bebek bu durumu alışkanlık haline getirmektedir. Bu nedenle bebeğin ağlayarak yaptırmak istediği şeylerin yerine getirilmemesi gerekir.

     - Bebeklerde paylaşma duygusunun gelişmesi için yaşıtları aynı ortamlarda vakit geçirmelerine olanak tanımak gerekmektedir. Bu durum bebekteki benmerkezciliğin azaltılması için bir fırsat olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bebeğin 1 yaşında gösterdiği bu huzursuz durumlarına karşı anne ve babalar önlemler alarak yardımcı olmaz ise bebeklerdeki bu durum uzun bir zaman devam edebilmektedir. Bu yüzden bebeğe kriz yaşadığı durumla ilgili olarak alternatifler sunmak bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlamaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow