hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beta Hastalığı Nedir? Beta Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Beta Hastalığı Nedir Beta Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir
    expand

    Çocuklu annelerin çok fazla kabuslarından biri olan Beta virüsüdür. Çünkü 7 yaş ile 14 yaş arası olan çocuklarda bu beta virüsü daha sık olarak görülmekte olan bulaşıcı bir hastalıktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beta Hastalığı Nedir?

    Kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde genel olarak sık sık görülmekte olan Beta virüsü diye bilinen bu mikroorganizma, boğazda iltihaplanma yapmakta olan bir çeşit bakteridir.

    Günümüzde boğaz ağrısı ya da ateşi olan çocukların hemen hemen yaklaşık olarak yüzde 10 ile yüzde 15’inde A grubu olan Beta hemolitik streptokok iltihabı yer almaktadır. Beta virüsüne bağlı olarak da bademcikleri iltihaplanan bu küçük çocukların hastalığı başkalarına geçirebilme ihtimalleri olmaktadır. Bu nedenle beta virüsünün çocuklar arasında bulaşıcı olarak yer aldığı bilinmektedir.

    Çocuklarda sık olarak görülen beta hastalığı, daha çok kapalı ortamlarda bulunan çocuklarda A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihaplanmasının hızlı bir şekilde buluşması sebebi ile ortaya çıkar. Hastalık çok kolay bir şekilde bulaştığı için de bu hastalıktan korunmak nispeten çok daha zordur. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

    Bu beta virüsü sağlıklı kişilerde bulunmamakta olup ancak ve ancak beta virüsü bulaşmış olan kişilerde görülen belirtiler şu şekildedir.

    Yutkunma ve de beslenme güçlüğü,

     Yüksek ateş,

     Kötü ağız kokusu,

     Titreme hissi,

     Vücut ağrısı,

     Karın ağrısı,

     İştahsızlık hissi,

     Bulantı ve de kusma,

     Bademciklerde ya da boğazda kızarıklık,

    Küçük dilde şişlik gibi belirtiler yer almaktadır. Bu belirtiler görüldüğü taktirde mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvuru yapılması gerekmektedir.

    Beta Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

    Günümüzde çocuklar için çok önemli olan beta hastalığı küçük çocukların boğazlarında olan bademcik iltihabının belirtileri var ise mutlaka doktora götürülmesi gerekmektedir. Beta hastalığının küçük çocuklarda teşhisi konulmasının ardından yani A Grubu Beta hemolitik streptokok adlı iltihabından şüphelenildiğinde doktor boğaz kültürü yapılmasını ister.

    Yapılan boğaz kültürü sonucunda da Beta hastalığındaki beta virüsünün çoğalması yani sürekli olarak üremesi var ise hangi antibiyotiklerin daha iyi geleceği ve de tercih edileceği belirlenir. Ardından çocukta A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabının var olduğu kesinleşir ise, ağızdan ve ya enjeksiyon şeklinde uygulanmakta olan bir antibiyotik ile de tedavi edilir. Günümüzde genel olarak tedavi süresi ise yaklaşık 10 gün olmaktadır. Ayrıca günümüzde Beta virüsü aşısı da bulunmamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beta Hastalığı Nasıl Bulaşır?

    A grubu beta hemolitik streptokok yani diğer adı ile beta virüsü, hava teneffüsü ya da damlacık yolu ile bulaşmakta olup bu nedenle çocukların dikkat etmesi gereken bir hastalık olmaktadır. Beta virüsü taşıyan bir kişiye genel olarak bir metreden daha fazla yaklaşmamak gerekmektedir. Ayrıca öksürük ya da salya yolu ile de bu hastalığın bulaşmasını kolaylaştır. Genel olarak bu beta hastalığı tedavi edilmez ise çok daha tehlikeli olabilir.

    Beta hastalığı daha çok küçük çocuklarda görülür. Ayrıca 15 yaşından küçük olan çocuklarda yukarıda belirtilen şikayetlerden bazıları gözlemleniyor ise mutlaka hemen bir doktora ve sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Her ne kadar koaly ve basit yöntemler ile hastalık kendi kendine geçse dahi en önemli komplikasyonlardan birisi olan akut romatizmal ateşler nadir bile olsa ortaya çıkabilir. Ayrıca buna ek olarak, beta hastalığının salgıladığı toksinler çocuğun derisinde kızıl hastalığının bir şekilde ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu iltihaplar genel olarak tedavi ile de kontrol altına alınmaz ise bir takım sorunlar karşımıza çıkabilir. Bu sorunlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kalp romatizması, sinüzit, zatürre, bazı eklem iltihapları, orta kulak iltihabı, böbrek iltihapları ile birlikte birde deri iltihaplarına da yol açabilir. Bu nedenle belirtiler gösteren küçük çocukların mutlaka doktora gitmesi gerekmekte olup sonrasında tanı ve tedavi işleminin gerçekleşmesi ile birlikte çocuğun sağlığına kavuşmasının sağlanması gerekmektedir.

    Beta Hastalığı Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Günümüzde beta hastalığı oldukça önemli bir hastalık olup bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını bu hastalıktan korunmaları için çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Hastalığın tedavisi sonrasında kontrol kültürü yapılması genel olarak şart değildir. Çünkü zaten 2 gün ya da 3 günde romatizma yapıcı ve de böbreklere vurucu etkisi kontrol altına alındığı için kontrol kültürü bazı durumlarda kaynak israfı olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow