hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çocuklarda diş çürüğünü hafife almayın"

    Çocuklarda diş çürüğünü hafife almayın
    expand

    Çocuklarda, çürüklere bağlı diş apselerinin, baş ve boyun bölgelerinde ciddi enfeksiyonlara, çeşitli romatizmal hastalıklara, kalp ve kronik böbrek hastalığına yol açabileceği, bu nedenle diş çürüklerinin tedavisiz bırakılmaması gerektiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Sami Ulus Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Naciye Gönül Tanır, diş çürüklerinin, 6-19 yaş arasında sık görüldüğünü söyledi. Çocuklarda diş çürüğünün astımdan sonra en sık rastlanan kronik hastalık olduğuna işaret eden Tanır, diş çürüklerinin en çok süt dişlerinden kalıcı dişlere geçilen dönemde yani 6- 7 yaşlarında görüldüğünü bildirdi. Çürük dişlerin süt dişi bile olsa mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Tanır, şunları kaydetti:

    "Diş çürüklerinin tedavi edilmemesi diş ağrısı, sistemik enfeksiyon ve diş apsesine yol açabilir. Yüzde şişlik, yüksek ateş, ağzın açılmasında zorluk diş apsesini düşündürür. Eğer üst çenedeki dişlerdeki çürüğe bağlı geliştiyse göz etrafında şişlik ve gözlerin kapanması, alt çenedeki dişlerdeki çürüğe bağlı geliştiyse, çene köşesi ve çene altında şişlik bulunur. Diş apsesinin uygun antibiyotik seçilerek tedavi edilmesi gereklidir. Tedavisiz diş apseleri,komşuluk yoluyla ilerleyerek baş ve boyun bölgelerinde tehlikeli ciddi enfeksiyonlarına neden olabilir. Tedavisiz diş apsesi tek başına bir odak olduğu için kalp hastalığı, kronik böbrek hastalığı, çeşitli romatizmal hastalıklara da neden olabilir"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Suların florlanmasıyla çocuklarda diş çürüklerinde azalma görüldü"

    Suların florlanmasıyla çocuklarda diş çürüklerinin yüzde 18-40'a varan oranda azaldığını dile getiren Tanır, iyi ağız hijyeninin de diş çürüklerinin önlenmesine yardımcı olduğunu ifade etti.Diş çürüklerinin önlenmesi için günde 2 kez, florürlü diş macunuyla fırçalanmasının ve dişlerin arasının her gün diş ipiyle temizlenmesinin önemine dikkat çeken Tanır, doğru beslenmenin ve abur cuburdan uzak durmanın da diş sağlığı açısından etkili olduğunu kaydetti.

    "Çürük olmasa bile dişçiye gidin"

    Tanır, dişlerin profesyonel olarak temizlenmesi ve ağız muayenesi için çocukların çürük olmasa bile en azından yılda bir kez düzenli diş hekimine götürülmesini tavsiye etti. Diş apsesi nedeniyle hastaneye yatırılan 2-15 yaş arasındaki çocuklara yönelik yaptıkları bir araştırmada dişlerini her gün fırçalamayan hastaların oranının yüzde 40,4 olduğunun görüldüğünü anlatan Tanır, geri kalan hastalarda da günlük diş fırçalama sayısının ortalama 1,5 olarak belirlendiğini bildirdi.Tanır, diş bakımına ilişkin farkındalığın okullarda ve birinci basamak sağlık merkezlerinde artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

    Diş çürüğü nedir? Dişler neden çürür?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow