hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuklarınıza sakın bunları söylemeyin  

    Çocuklarınıza sakın bunları söylemeyin
    expand

    Herkesin hata yapması evrensel bir gerçektir. Ancak, bazı insanlar hatalarını diğerlerinden daha kolay kabul eder. Peki, siz çocuklarınızın hatalarına nasıl tepki verirsiniz? Bağırıp çağırıp cezalandırarak mı? Yapmayın, çünkü hiçbiri işe yaramıyor, hatta daha da kötü hale gelmesine neden oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazen kısa vadede çocuğunuz sizin bağırmanızdan veya cezalandırmanızdan kaçınmak için bir şeyler yapabilir. Ancak uzun vadede, kötü davranış genellikle siz etrafta yokken tekrarlanır. Aynı şekilde çocuğunuz da okulda ya da dışarıda başkalarına karşı benzer şekilde davranmaya başlar. Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, çocukları nasıl doğru davranışlara yönlendirebileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulundu.

    Peki, neden çocuklarımızı disipline etmek için bu yöntemleri kullanmaya devam ediyoruz?

    İşin gerçeği, bununla başa çıkmanın başka bir yolunu bulamadığımız için. Sorun şu ki, işe yaramasalar bile, büyürken kendi ebeveynlerimizden ve öğretmenlerimizden öğrendiğimiz davranışları kopyalıyoruz çünkü başka ne yapacağımızı bilmiyoruz.

    Ebeveyn olarak çocuğunuzun hatalarından ders almasını tabii ki istersiniz. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz?

    Bu durumda hatalarla başa çıkma şekliniz çok önemlidir. Çocuklarınıza bağırmaya veya eleştirmeye başladığınızda, engeller yükselir. Çocuğunuz sizi dinlememeye başlar ve zihninde kendi kötü davranışları önemsiz hale gelir. Zamanla daha kötüye gidebilir.

    UZAK DURULMASI GEREKEN ÜÇ DAVRANIŞ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuklarınızın başarısızlığına sebep olan ve maalesef çok da yaygın olan 3 yanlış davranış var. Bunlar suçlama, yargılama ve kıyaslamadır. Bu tarz cümleler kullanmak çocuklarınızın başarısızlığına sebep olur. Örneğin; çocuğun yaptığı ödevi beğenmeyerek “ne biçim yapmışsın” gibi ifadeler kullanmak, sınav sonucu karşısında “çalışmadığın için bunlar başına geliyor” şeklinde suçlamak veya neden 100 almadığını sorarak 100 alan öğrenciyle kıyaslamak özgüveni zedeliyor. Bu yüzden öncellikle kıyaslayıcı, yargılayıcı ve suçlayıcı ifadeler kullanmamaya özen göstermeniz gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow