hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dişlerini fırçalamayanlar alzheimer olabilir

    Dişlerini fırçalamayanlar alzheimer olabilir
    expand

    Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılması gereken en önemli şey diş fırçalamak. Üstelik diş fırçalayarak sadece ağız sağlığı değil vücut ve beyin sağlığı da korunabiliyor. Diş fırçalamayanlar kışın daha sık hasta oluyor ve Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma risklerini artırabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş Hekimi Aslı Tapan, diş fırçalamayanları bekleyen tehlikeler hakkında bilgi verdi.

    • Diş hekimine gitmelisiniz

    Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudunun da hastalanmasına neden olabilir. Sigara kullanımı, yanlış beslenme, ağız ve diş sağlığı bakımını yapmamak, diş hekimine gitmemek vücutta pek çok hastalığa neden olabilmektedir.

    • Diş fırçalamak hastalıklara karşı korur

    Ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili ve altın yolu düzenli olarak diş fırçalamaktır. Diş fırçalamak alışkanlık haline getirilmelidir. Günde iki kez dişler fırçalanmazsa ağızdaki yiyecek-içecek artıkları dişlerin üzerinde tutunur ve plak halini alır. Bu plaklar 24 saat sonunda fırçayla temizlenmeyecek hale gelir. Plak oluşumuyla birlikte pek çok mikroorganizma dişlerin üzerinde oluşur ve bunlar dişlere büyük hasar verir. Bunun da koroner kalp hastalıklarından, böbrek hastalıklarına, vücutta iltihaplanmalara sebep olabileceği unutulmamalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Diş fırçalamamak bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir

    Dişlerde oluşan mikroorganizmalar özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini de etkilemektedir. Bu da soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara neden olabilmektedir. Hasta olmamak için düzenli olarak dişleri fırçalamak gerekmektedir.

    • Dişini fırçalamayan bunuyor

    Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma, diş fırçalamamak sonucunda olulan kronik diş eti iltihabına yol açan Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin Alzheimer hastalarının beyninde de görüldüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca ABD’de 18 sene boyunca yapılan başka bir araştırmaya göre de dişlerini düzenli fırçalayan yetişkinlerin ilerleyen yaşlarda Alzheimer ve demansa yakalanma oranlarının düştüğü belirtilmiştir. 5 bin 468 kişi üzerinde yapılan çalışmada günde 1 kere düzenli olarak dişlerini fırçalayanların bunama risklerini yüzde 65 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca ağız sağlığına önem veren kadınların erkeklere oranla Alzheimer ve demanstan daha çok koruma sağladığı belirlenmiş.

    • Diş fırçalanmazsa çürüğe, çürük de organların hastalanmasına neden olur

    Dişleri fırçalamamak diş çürükleri ve dolayısıyla diş eti hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu da farklı hastalıkları beraberinde getirebilmektedir. Dişteki bir çürük sadece o dişi değil bütün vücudu etkilemektedir. Çürüğe neden olan bakteriler, önce ağızdaki diğer sağlıklı dişlere ardından tüm vücut sistemine bulaşabilir bir yapıdadır. Kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetiklediği gibi bu hastaların iyileşme süreçlerine de olumsuz etkisi olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    • Mide duvarı da olumsuz etkileniyor

    İyi temizlenmeyen bir ağızda oluşan ve çürüğe sebep olan bakteriler, kan damarları vasıtasıyla kalp hastalıklarına da zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda ağız yoluyla mideye inerek mide duvarında da çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Diş çürüğü bakterileri böbreklere de taşınarak risk oluşturabilmektedir. Basit bir diş çürüğü çok kısa bir temizleme ve dolgu işlemi ile tedavi edilebilirken önemsenmeyerek sağlığı ciddi oranda tehdit eder hale gelebilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow