hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğum Sancısı Nasıl Başlar, Nasıl Anlaşılır? Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer?

    Doğum Sancısı Nasıl Başlar, Nasıl Anlaşılır Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer
    expand

    Her anne adayı için hamilelik ve doğum süreci oldukça meşakkatlidir. Doğum yapılırken sancının yoğunluğu ve şekli de değişiklik gösterebilir. Doğum sancısı genel olarak doğumun yaklaştığı anlamına da gelir. Buna göre gebeliğin son döneminde kasılmalar ve sancılar da artmaya başlar. Anne adaylarının bünyelerine bağlı olarak sancılar ve kasılmalar kendini farklı şekillerde gösterir. Bazı zamanlarda yalancı kasılmalar da ortaya çıkabilir. Doğum sancısının farkına varmak önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğum Sancısı Nasıl Başlar, Nasıl Anlaşılır?

    Anne adaylarında doğum sancısı genel olarak doğumun yaklaştığının bir göstergesi olarak bilinir. Doğum sancısı düzenli ve ağrılı bir şekilde sürerken giderek daha şiddetli sancılara dönüşür. Doğum sancısı ile yalancı doğum sancısını karıştırmamak lazım. Yalancı doğum sancısı doğumun başladığını göstermez. Bu sancı hızlı bir şekilde geçecektir.

    Yalancı doğum sancısı ufak hareketler ile masaj yapıldığı takdirde geçer. Ayrıca bu sancılar ortaya çıktığı anda anne adayı uzanarak dinlenmelidir. Gerçek doğum sancısı sırasında sık bir şekilde rahim kasılmaları ortaya çıkar. Bu kasılmalar çok şiddetli ve ağrılı geçer. Anne adayında doğum sancısı ve sırt ağrısı birlikte görülür. Doğum sancısı giderek şiddetlenmeye ve artmaya başlar. Anne adayı ne kadar dinlenirse dinlensin bu sancı geçmeyecektir. Tüm bu süreçte doğum belirtileri de oluşmaya başlar.

    Doğum Sancısı Ne Kadar Sürer?

    Doğum sancısı genellikle her anne adayında farklılık göstermektedir. Doğum sancısının ne kadar süreceği ve ne zaman biteceğini kesin olarak söylemek mümkün değildir. Bunun yanı sıra ilk defa anne olacak kadınlarda serviksin açılması yaklaşık 9- 15 saat aralığında sürer. Sonraki doğumlarda bu süre daha da kısalacaktır.

    İlk doğumu gerçekleştirecek anne adaylarında serviksin açılması ilk beş santimetre başına yaklaşık 2 saat sürer. Serviks açıldıktan sonra ise itme ve doğurma olur. Bu süreçte de ortalama üç saat geçer. Doğum sancısı süresi ve doğum süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Özellikle aile genelindeki doğum sancısı süresine de dikkat edilmesi gerekir.

    Doğum Sancısı Belirtileri Nelerdir?

    Doğum sancısı belirtileri farklılık göstermektedir. Anne adaylarında gebeliğin son döneminde doğum sancıları görülür. Doğumun yaklaşmasına yakın oluşan doğum sancılarına Braxton Hicks denilmektedir. Bu kasılmalar geçicidir. Asıl doğum sancıları doğumun çok yaklaşması ile oluşur. Pozisyon değiştikçe geçmeyen, sıklığı ve şiddeti artan bu doğum sancıları gerçek doğum sancısı olarak bilinir.

    Doğum sancısının yanı sıra anne adayının vücudunda bazı değişiklikler de meydana gelir. Bu süreçte rahim ağzı yumuşar ve genişler. Doğumun yaklaşma anına göre vajinal akıntı da görülür. Doğum sancısının şiddetlenmesi ile birlikte vajinadan bol miktarda su gelebilir. Her anne adayında vajinadan su gelmeyebilir. Bu durum anne adaylarına göre değişiklik göstermektedir. Bu süreçte mutlaka doktorun talimatlarına uygun olarak hareket edilmelidir. Anne adaylarının ise panik yapmaması gerekir.

    Doğum Sancısı İle İlgili Merak Edilenler

    Gebeliğin son döneminde doğum sancıları görülür. Özellikle de 38 ve 42. haftalar arasında doğum sancıları sıklaşır. Eğer doğum sancıları uzun aralıklı ve kısa süreli ise bu sancılar doğuma daha çok zaman olduğunu gösterir.

    Doğum sancıları çok sık olmaya başlarsa bu durum dikkate alınmalıdır. Sancı şiddeti de giderek artış gösterir. Sancılar bu süreçte dayanılmaz hale gelecektir. Bu durumda mutlaka hastaneye başvurmak önem taşır. Anne adayı panik yapmadan süreci kontrol altında tutmalıdır. Hekim tarafından anne adayı NST cihazına bağlanarak anne adayının doğuma hazır olup olmadığı belirlenir. Bu cihazda bebeğin kalp atışları da izlenir. Anne adayı ise doğuma hazır olduğunda doğum başlar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow