hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eksikliği unutkanlık ve yorgunluk yapıyor

    Eksikliği unutkanlık ve yorgunluk yapıyor
    expand

    Günlük hayatın koşuşturmacasında çoğu kez sağlıklı ve dengeli beslenmek yerine fast-food türü yiyecekler ve hazır gıdalar devreye giriyor. Hal böyle olunca yanlış beslenme alışkanlığının da etkisiyle B12 vitamini eksikliği son yıllarda yaygınlaşan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Oysa B12 vitamini sinir sistemini ve hafızayı güçlendirmesinden öğrenmeyi kolaylaştırmaya, kansızlığı önlemesinden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hücre çoğalması ve yenilenmesinden sigara dumanı ve ultraviyole ışınları gibi dış etkenler nedeniyle zarar gören hücrelerin yenilenmesine dek son derece önemli rol oynuyor. Vücudun kendi başına üretemediği B12'yi beslenme yoluyla almak gerekiyor. Peki, B12 açısından en zengin gıdaları hangileri?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dengesiz ve sağlıksız beslenme nedeniyle ortaya çıkan B12 vitamin eksikliği; unutkanlık, yorgunluk, dikkat eksikliği gibi pek çok soruna yol açıyor. B12 eksikliğinin önüne geçmek için soframızda bazı yiyeceklere daha fazla yer vermemiz gerektiğinin altını çizenUzmanlar mutlaka soframızda yer vermemiz gereken besinleri açıkladı

    Yumurta (özellikle yumurta sarısı): Her gün tüketeceğiniz 1 orta boy yumurta B12 vitamini ihtiyacınızın yüzde 25-30'luk kısmını karşılayacaktır.

    Kümes hayvanları: 90 gramlık tavuk etinde 0.3 mcg B12 vitamini bulunmaktadır. Diğer kaynaklar ile beraber beslenmenize eklendiğinde B12 vitamini ihtiyacınızın karşılanmasına destek olacaktır. (Yağ içeriği sebebiyle kümes hayvanlarının derilerinin tüketiminden kaçınılmalıdır.)

    Süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri: 1-2 dilim beyaz peynir, 2-3 porsiyon süt/yoğurt tüketimi günlük B12 vitamini ihtiyacınızın karşılanmasına destek olacaktır.

    Ciğer: Özellikle B12 vitaminin en zengin kaynağıdır (İçeriğindeki kolesterol sebebiyle çok sık tüketiminden kaçınılmalıdır. Tüketirken pişirme yöntemi olarak kızartma tercih edilmemelidir).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Balık, kabuklu deniz ürünleri: Haftada en az 2 gün 300-500 gram balık tüketimi B12 vitamini ihtiyacınızın karşılanmasına destek olacaktır. Ancak gebe bireylerin kabuklu deniz ürünlerinin tüketiminden kaçınmasında fayda var.

    Kırmızı et: 3-4 köfte (90-120 gr) kadar et tüketimi, günlük B12 vitamini ihtiyacınızın karşılanmasına destek olacaktır. Ancak kolesterol seviyesi yüksek olan bireylerin haftada 2 günden fazla kırmızı et tüketmemelerinde fayda var.

    Sakatatlar: İçerdiği kolesterol miktarının günlük alınması gereken miktarın oldukça üzerinde kolesterol sağlaması gözden kaçırılmamalı, sık tüketiminden kaçınılmalıdır.

    Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar: Yulaf, chia vb. kahvaltılık tahıllar vegan beslenme düzenine sahip bireyler için uygun seçimler olacaktır.

    Zenginleştirilmiş bitkisel sütler (soya, pirinç, badem sütü vb): Vegan beslenme düzenine sahip bireyler için uygun seçimler olacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow