hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ercp Nedir? Ercp İşlemi Nasıl Yapılır? Ercp'de Hasta Uyutulur Mu?

    Ercp Nedir Ercp İşlemi Nasıl Yapılır Ercpde Hasta Uyutulur Mu
    expand

    Safra yolları ve pankreas ile ilgili tedavi konusunda bir yöntem olarak öne çıkan ERCP, günümüzün en önemli tedavileri içerisinde yer alıyor. Sağladığı pek çok avantaj ile beraber, özellikle ameliyata gerek olmadan tedavi gerçekleştiği için günümüzde yoğun olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda tedavi ile beraber tanı koyma konusunda da kullanılan bu yöntem, güvenli ve kolay bir şekilde kişinin sağlığına kavuşmasına olanak tanımaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ercp Nedir?

    Hem tanı hem de tedavi açısından öne çıkan Ercp, pankreas hastalıkları ve safra yolları konusunda ameliyatsız tedavi imkanı vermektedir. Özellikle bu yöntem sayesinde ameliyata gerek olmadan birçok farklı hastalık tedavi ediliyor.

    - Safra kanalı taşları çıkarılabilmektedir.
    - Safra yolu darlıkları giderilebilir.
    - Safra yolu tıkanma ve sarılık sorunlarına çözüm üretilir.
    - Pankreatit gibi bazı pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisi için kullanılır.

    Özellikle bu yöntem sayesinde artık günümüzde safra kanalına yönelik olan yapılacak ameliyatlara gerek kalmıyor. Ameliyattan çok daha kolay ve güvenli bir yöntem olarak öne çıkan ercp, hastanın aynı gün tedavinin ardından taburcu olmasına imkan verir. Bu sebepten dolayı pankreas ile ilgili meydana gelen hastalıklar ve safra yolu sorunlarında, ercp daha fazla kullanılmakta ve kişinin yüksek oranda sağlığına kavuşmasına olarak verilmektedir.

    Ercp İşlemi Nasıl Yapılır?

    Ercp özel bir endoskop olan duodeneskop ile beraber gerçekleştirilir. Konusunda tecrübe sahibi olan ve özel olarak eğitim almış gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu yöntem içerisinde ağız yolundan girilmek suretiyle yemek borusu ile beraber mideden geçiş yapılır. Daha sonra onikiparmak bağırsağının ikinci kısmında bulunan papilla bölümüne gelir. Böylece ihtiyacı uygun şekilde kateterler aracılığı ile safra yolu veya pankreasa buradan giriş yapılabilmektedir.

    Ardından özel cihazlar ile görüntüleme üzerinden bölgeye giriş yapıldıktan sonra, ilgili noktaya ilaç enjekte edilir. Bu ilaç safra kanalında bulunan taş, tümör ya da safra kaçakları ile tümör görüntüleme imkanı tanır. Böylece herhangi bir ameliyata gerek olmadan pankreas ve safra kanalında bulunan bu sorunlar tamamen ortadan kaldırılır.

    ERCP'de Hasta Uyutulur mu?

    En çok merak edilen konular içeri ercp yöntemi üzerinden yapılacak tedavi konusunda hastanın uyutulup uyutulmadığıdır. Bu işlem esnasında genel olarak hasta tam olarak uyutulur. Yani genel anestezi yapılır ve tedavi yöntemi bu şekilde gerçekleşir. Çünkü ağız yoluyla yemek borusu üzerinden mideye geçiş yapıldığı için, uyutularak yapılması gereken bir yöntemdir. Hasta sol yanına veya karnı üzerine yatırılarak uyutmak süreci ile uygulama gerçekleştirilir. Duodeneskop yemek borusundan geçer ve uzman kontrolü altında tedavi yöntemi gerçekleştirilir. Bu işlemin soluk borusu ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Böylece hasta tedavi süresi içerisinde rahatlıkla nefes alıp verebilir.

    ERCP İçin Hasta Nasıl Hazırlanır?

    Ercp yöntemi uygulanmadan önce dikkat edilmesi ve ele alınması gereken belli başlı bazı hususlar mevcuttur.

    - En az 6 saat süre için aç kalınmalıdır.
    - Çok fazla olmamak suretiyle 4 saat öncesine kadar su içilebilir.
    - Daha önceden kullanılan düzenli ilaçlar için doktora bilgi verilmesi gerekir.
    - İlaçlardan bazılarının önceden kesilmesi gerekebilir.
    - Alerji ya da kalp ve akciğer hastalıkları olan kişilerin sorunları konusunda doktor bilgilendirilmelidir.
    - Anestezi altında bir işlem olduğu için mutlaka bir refakatçı bulunmalıdır.
    - Bazı saptanan bulgular ve durumlar söz konusu olursa, hasta tedaviden 1 gün önce hastaneye yatabilir.

    Bu hususlara dikkat etmek suretiyle Ercp yöntemi ameliyatsız şekilde uzman doktor kontrolü altında gerçekleştirilir. Aynı zamanda tedavi yöntemi öncesi uzman doktor da gerekli tetkik ve teşhis deri detaylı şekilde ele alır.

    Ercp Sonrası

    Tedavi yöntemi sırasında kullanılan ilaçların etkisi nedeniyle, hasta bir süre müşahede altında tutulur. Özellikle tedavi gerçekleşirken hava verildiği için bazı şişme ve gaz sorunu ile karşı karşıya kalmak mümkün. Ayrıca tedavi sonrası doktor aksini söylemediği sürece sağlıklı ve güvenli şekilde yemek yenebilir. Eğer istemeyen bazı belirtiler söz konusu olursa tedavinin yapıldığı hastaneye yenilen gidilmelidir. Bunlar içerisinde şu belirtiler yer alır;

    - Ateş
    - Üşüme
    - Titreme
    - Karın ağrısı
    - Sarılık

    Özellikle uzun bir stent gereken hastalar için, plastik olan stentlerin düzenli şekilde belirli aralıklarla değiştirilmesi önemlidir. Tüm bu unsurlara dikkat etmek suretiyle sağlıklı bir dönem içerisinde süreç atlatılabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow