hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gaita Nedir, Gaita Testi Neden Yapılır? Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nasıl Tedavi Edilir?

    Gaita Nedir, Gaita Testi Neden Yapılır Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nasıl Tedavi Edilir
    expand

    Boşaltım, canlıların temel ihtiyaçlarından biri olarak insan yaşamında oldukça büyük bir öneme haiz. Boşaltım sistemi ile canlıların yedikleri besinlerin ürik asit ya da posa olarak atılması sağlanır. Fizyolojik bir gereksinim olan boşaltım; vücutta dolaşan zararlı mikroorganizmaları, moleküller ve fazlalıkların uzaklaştırılması görevini üstlenir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gaita, boşaltım sistemi mekanizmalarının faaliyetleri neticesinde vücuttan atılan bir madde olarak biliniyor. İç dengenin sağlıklı ve etkili bir şekilde korunması için gaita olarak besin atıklarının atılımı şarttır.

    Gaita Nedir? 

    Gaita, yediğimiz besinlerin mide ve bağırsak sistemimizde sindirimi ve vücut için gerekli maddelerin emiliminin ardından safra ve diğer vücut atıkları ile birlikte vücuttan uzaklaştırılan kısmına verilen isimdir. Gaita halk arasında "dışkı, büyük abdest, kaka" olarak bilinmektedir. Klinikte dışkı ile eş anlamlı kullanılmakla beraber gaita daha genel bir ifade ile mide-bağırsak sisteminde yer alan gıda ve atık karışımı için kullanılan "feçes" terimini de tıbbi anlamda kapsamaktadır. Boşaltımda görev alan organların ve mekanizmaların düzgün işlediğini belirten gaita oluşumu, kişinin sağlığının göstergesidir.

    Gaita Testi Neden Yapılır?

    Gaita testi, gaitanın detaylı olarak incelenmesi ve gaita içeriğinde bulunan çeşitli değişikliklere bağlı, ilgili hastalıklarla ilişkili önemli veri değerlerinin elde edilmesi, bazı hastalıklarının tanısının konularak tedavisinin doğru şekilde planlanmasına yardımcı olmak temel amaçları ile yapılmaktadır. Gaita testi sayesinde gaitanın kıvam, renk ve kokusu kadar, içerisinde mevcut gıda atıklarının özellikleri, mikroorganizmaların çeşitleri ve miktarları, safra içeriği gibi önemli parametreler incelenir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gaita testi, vücuttaki birçok bozukluk hakkında teşhis koymada başvurulan etkin yöntemlerden biridir. Diğer laboratuvar testleri ile karşılaştırıldığında doğruluk payı yüksek olan, güvenilir ve kesin sonuçlar veren testler arasında yer almaktadır. Gaita testinin yapım şekli ile aşamalarını bilen bir doktor ya da klinisyen yardımı ile hastadan gaita örneği alınması ile test için gerekli numune toplanmaktadır. 

    Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nasıl Tedavi Edilir? 

    Gaita kaçırma (İnkontinans); gaz çıkarma ve dışkılamanın kontrol edilememesi durumu olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalığın hafif seyrinde yalnızca gaz kaçırma görülür. İlerleyen safhalarında ise sıvı veya katı formda gaita kaçırma durumları gözlenebilmektedir. Çocuklarda ve kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olarak göze çarpmaktadır. Gaita kaçırma problemi çoğunlukla doğum, ameliyat veya iltihap gibi durumlar sonrasında ortaya çıkan bir durumdur. Tedavisinde öncelikle hasarlı bölgenin hijyenine dikkat edilir. Sonra doğru ve faydalı bir beslenme düzeni uzman kontrolünde oluşturulur. Kaslarda yırtık olması halinde cerrahi müdahale gerekebilmektedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gaita Nedir, Gaita Testi Neden Yapılır Gaita Kaçırma (İnkontinans) Nasıl Tedavi Edilir

    Gaita ile İlgili Diğer Hastalıklar Nelerdir? 

    Gaita, genel olarak kalın bağırsaklarda oluşan bir madde. Bu sebeple bağırsaklarda meydana gelen hastalıklar gaita oluşumunu oldukça etkileyen olaylar. Hastalıkların belirtileri ve tanısının hızlı bir şekilde yapılması tedavi sürecinin başlatılması için gereklidir. Gaita kaçırma (İnkontinans) dışında gaita ile ilgili diğer hastalıklar; ishal (Diyare), kabızlık (Konstipasyon), Crohn hastalığı olarak görülüyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Crohn Hastalığı Nedir? 

    Crohn hastalığı; gaita ile ilgili ishal ve kabızlık gibi yaygın hastalıklara nazaran hakkında daha az bilgi sahibi olunan bir rahatsızlık. Crohn hastalığı, genel olarak ince bağırsak yerleşimli olmakla beraber sindirim kanalının herhangi bir yerinde oluşan iltihap durumunu ifade ediyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen Crohn hastalığı 35-40 yaşlarında ortaya çıkıyor. Karın ağrısı, ishal, mide bulantısı başlıca belirtileri olan hastalık, insanların yaşam kalitelerini önemli ölçüde düşürüyor.

    Tam anlamı ile iyileşmeyen hastalığın etkileri ilaçlar ve tıbbi diyetle azaltılabiliyor. İlaç tedavisine yanıt vermeyen Crohn hastalığına sahip kişiler için cerrahi yöntemler uygulanabiliyor. Doktor kontrolünde hastalığın tanısının konması ve seyrinin takibi doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması açısından oldukça önemlidir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow