hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hareketsiz yaşam hangi problemlere yol açar?

    Hareketsiz yaşam hangi problemlere yol açar
    expand

    Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Erman Çekiç, pandemi dönemlerinde karşılaşılan hareketsizlik durumunun vücut ve kas sağlığı için hangi problemlere yol açabileceğini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koronavirüs (COVID-19) pandemisi döneminde korunmak ve tedaviye destek olmak için evde kalmak yaşam tarzlarımızda önemli değişimler meydana getirmiş ve fiziksel olarak aktif kalmayı zorlaştırmıştır.

    Bu değişiklikler ile insanlar daha az hareket eder, daha az enerji harcar ve daha çok oturur hale getirmiştir. İnsanın doğasında hareket etme ihtiyacı vardır. Ancak, düzenli fiziksel etkinliğin düşmesi ve buna bağlı olarak daha az enerji sarf edilmesi, süregelen rahatsızlıklar açısından potansiyel kötüleşme olasılığını da birlikte getirirken, aynı zamanda anksiyete ve depresyonun gelişimine yardımda bulunan davranışlarında ortaya çıkma riskini yükseltmektedir.

    Egzersiz; diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanserler gibi ciddi sağlık problemlerinin önlenmesinde rol oynar.

    Hareketsiz yaşam hangi problemlere yol açar?

    Hareketsizlik nedeniyle kas aktivitesinin azalması sonucu kas-iskelet sisteminin fonksiyonel kapasitesi azalır. Bu durum, hareketsizliğin daha da artmasına neden olurken, kardiyovasküler sistem ve diğer vücut sistemlerinin fonksiyonel kapasitesindeki azalmayı tetikler. Sonucunda ise tüm vücutta kondisyon kaybı gerçekleşir ve hareketsizlik döngüsü başlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hareket azlığı zaman içerisinde hareket sistemini oluşturan kas ve kemik dokularda fizyolojik bozukluklara neden olur. Fiziksel inaktivite kasların zayıflamasına, dayanıklılığında azalmaya ve kas atrofisine (boyut küçülmesi) neden olurken, 2-3 haftalık yatak istirahati gibi bir dönemin fonksiyonel sonuçları kas kuvvetinde %25-40 gibi azalmaya neden olabilir. Kas zayıflığıyla ortaya çıkan günlük yaşam aktivitelerinde azalma ve giderek artan hareket azlığı, kasların enerji üretiminde azalmaya neden olur. Kaslardaki protein sentezi ve enzim fonksiyonları azalır. Bu durum kaslarda daha erken yorulmayı ve kas ağrılarını beraberinde getirir.

    Uzun süren hareketsizliğin olumsuz etkilerinden biri de, kemik dokusunda belirginleşen osteoporozdur. Canlı bir doku olan kemik sürekli olarak kendini yeniler. Kemik kütlesinin yenilenebilmesi için kasların ve tendonların hareketi ve çekme fonksiyonlarıyla oluşan gerilmeler ve ayakta yerçekimine karşı yapılan aktiviteler son derece önemlidir. Hareketsizlik ve kemiğin organik ve inorganik elemanlarındaki kayıplar sonucu kemik kütlesi azalır, kemiğin mikromimarisi bozulur ve kırık riskinde artışla karakterize osteoporoz süreci hızlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ev içinde yapacağınız egzersizler bile büyük önem taşıyor!

    Dünya Sağlık Örgütü, ev içinde günde 20 dakika orta şiddette yapılan egzersizin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, uyku kalitesini artırdığını, kas-iskelet ağrılarını azalttığını ve stresle baş etmeyi kolaylaştırdığını açıkladı. Bu sebeple, evde olduğumuz süreçlerde bile hem kas iskelet sistemimizi koruyabilir ve güçlendirebiliriz hem de mental açıdan daha zinde ve sağlıklı hissedebiliriz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow