hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İkili Tarama Testi Nedir? Nasıl Ve Nerede Yapılır? İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalı?

    İkili Tarama Testi Nedir Nasıl Ve Nerede Yapılır İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalı
    expand

    İkili tarama testi günümüzde hamilelikte bebek için yapılan ve bebeğin sağlığı hakkında bilgi amacı ile yapılan bir test olmaktadır. İkili tarama testinin yapılması zorunlu olmamak ile birlikte kişinin isteğine bağlı olarak yapılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkili Tarama Testi Nedir?

    İkili tarama testi bebeğin ensesinde bulunan sıvının ölçülmesiyle kromozomal ve de yapısal bozukluk olma ihtimalinin ölçülmesi olmaktadır. İkili test, 11. hafta ve 14. hafta tarama testi ya da ense kalınlığı testi olarak bilinmektedir. Genel olarak ikili tarama testi hamilelik sırasında yapılması bazı durumlarda uygun görülen bir test olmaktadır.

    İkili Tarama Testi Nasıl ve Nerede Yapılır?

    Günümüzde ikili tarama testi oldukça önemlidir. Down sendromu, önemli fiziksel ve de zihinsel sağlık sorunlarına, sakatlıklara neden olan ve tedavi edilemez olan genetik bir bozukluktur. Bununla beraber, Down sendromunun insanları nasıl etkilediği konusunda bazı büyük farklılıklar bulunmaktadır. Bazı bireyler bu durumdan ciddi derecede etkilenirken, bazı bireyler ise hafif problemlere sahip olur ve nispeten de normal yaşamlara yol açabilmektedir.

    Bebek bekleyen ebeveynlere hamilelikleri sırasında karar vermelerine yardım etmek için Down sendromunun test edilme seçeneği sunulmaktadır. Bir anne Down sendromlu bir bebek taşıyor ise, hamileliğin sona erdirilmesi ya da devam ettirilmesine de karar verilir. Bu nedenle ikili tarama testi hamile olan anneniz isteğine bağlı olarak yapılan bir test olmaktadır.

    İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

    Down sendromu için en doğru test, bebeğin çevresindeki sıvıyı yani amniyosentez ya da plasentadan alınan dokuyu yani koryonik villus örneklemesi (CVS) bu Down sendromu olan bebekler ile ilişkili anormal kromozomlar test etmeyi içermektedir. Her iki testte, annenin karnına iğne sokulmasını içerir ve de düşük yapma riskini arttırmış olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de testler tüm hamile kadınlara uygulanmak için uygun değildir.

    Bu testler yerine annenin kanında, idrarında ya da bebeğin ultrason taramaları üzerinde belirteçleri ölçen test tarama için kullanılır. Tarama testleri mükemmel olmamaktadır, Down sendromlu vakalarını kaçırabilir. Bu nedenle, bu ikili tarama testlerini kullanıp yüksek risk olarak tanımlanan bazı hamilelikler, Down sendromlu olan bebek teşhisini doğrulamak için amniyosentez ya da CVS kullanarak daha da fazla test gerektirir.

    İkili Tarama Testi Kaçıncı Haftada Yapılır?

    İkili test kadınlarda hamileliğin 11. hafta ile 14. hafta arasında tarama testi ve ya ense kalınlığı testi yapılmaktadır. Bu ikili tarama testi tamamen hamile olan kadının isteğine bağlı bırakılmıştır.

    İkili Tarama Testi Sonucu Nasıl Olmalıdır?

    Hamileliğin ilk olarak 14 haftasında, kanıt iki kan markerinin çift testinin de kullanımını destekler; burada annenin yaşı ile beraber gebelikle ilişkili olan plazma protein A yani PAPP-A ve de serbest beta insan koriyonik gonadotropin yani βhCG olmaktadır. Bu test, Down sendromlulardan etkilenen her 10 yani % 68 gebelikten yaklaşık olarak 7 tanesini ç tespit eder. Yüksek olan risk testi sonucu var olan kadınlara amniyosentez ya da CVS sunmakta yaygın bir uygulama olmaktadır. Bu teste sahip olan her 20 kadından yaklaşık olarak biri yani yaklaşık olarak % 5’i yüksek risk olan sonuca sahip olacaktır, fakat bu kadınların çoğu da Down sendromlu bebek taşımamaktadır.

    Bu nedenden dolayı ikili tarama testi oldukça önemli olan bir testtir. Kan testlerinin genel olarak kendileri için rutin olan bir kan testi riski üzerinde ve olumsuz bir etkisi yoktur. Bununla beraber, yüksek riskli tarama testinin sonucu olan ve de amniyosentez ya da CVS verilen kadınların Down sendromlulardan etkilenmeyen bir bebeği de düşük yapma riski vardır. Ayrıca yüksek riskli bir tarama testinin sonucunu takiben ailenin amniyosentez ya da CVS olup olmadığına da karar verir iken bu riski de tartmaları gerekecektir. Ayrıca buna ek olarak çift market testi yapılmaktadır.

    Bu test, fetüste herhangi kromozomal malformasyonu belirlemek amacı ile esas hamile olan kadınlara verilmiş bir test türüdür. Çift marker testi, ayrıca fetüste bulunan down sendromu ya da Edward Sendromu gibi çeşitli nörolojik durumun saptanmasında da hayati olan bir rol oynar. Test özellikle 35 yaşının üzerindeki ve de ailede doğum kusurları ya da insüline bağımlı olan tip 1 diyabet hikayesi olan hamile kadınlara verilmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow