hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kardiyak Arrest Nedir? Output Nedir? Arrest Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

    Kardiyak Arrest Nedir Output Nedir Arrest Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
    expand

    Kalple ilgili yaşanan birçok farklı sorun bulunmaktadır. Bunların başında şüphesiz kalp krizi önde geliyor. Özellikle yaş kriterine bakmadan pek çok kadın ya da erkeğin kalp krizi yaşama riski bulunmaktadır. Tabi bu durum kadınlara göre erkekler de bir adım daha fazla gerçekleşiyor. Kalp krizine bağlantılı olarak ise aynı zamanda kardiyak arrest söz konusudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Kalple ilgili ciddi bir problem olarak öne çıkan Kardiyak arrest, beklenmedik bir şekilde yaşanan sağlık sorunları içerisinde yer alır. Pek çok insan günümüzde bu hastalığın ne olduğunu öğrenmeye çalışmakta ve bilgi almak istemektedir.

    Kardiyak Arrest Nedir?

    Kalbin pompa fonksiyonunu yerine getirememesi veya büyük arterler üzerinden nabız alınamaması gibi problemler Kardiyak arrest olarak bilinmektedir. Bu durum zaman içerisinde kalp krizini tetiklemekte ve kişinin ciddi sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilmektedir. Özellikle solunum ve bilinç kaybı ile beraber ani gelişen sağlık sorunları içerisinde yer alıyor. Bu bağlamda Kardiyak arest ile karşı karşıya kalan kişi, zaman içerisinde organlarının görevlerini yerine getirememe durumunu yaşar. Üstelik bu durum çok hızlı bir şekilde gelişir ve hemen uzman bir doktora görünmek gerekir.

    Output Nedir?

    İngilizce anlamı ile çıkış ya da dışarı atılır şeklinde output kelimesini anlatmak mümkün. Tıbbi açıdan ele alındığında ise bir organda oluşan ve organ vasıtasıyla dışarı atılan madde miktarı şeklinde ifade edilmektedir. Diğer bir ifade ile vücuttan çıkarılan yabancı maddeler biçiminde anlatılabilir. Kardiyak arrest ile bağlantısı ise bu sorun ile karşı karşıya kalan kişilerin organlarının çalışmaması, yabancı maddelerin dışarı atılmaması anlamına gelmektedir. Bu da organlarda ciddi problemler ile karşı karşıya kalma durumunu yaratabiliyor. Böyle durumlarda uzman bir doktor kontrolü altında teşhis ve tetikler ile tedavi yöntemleri ele alınması büyük bir öneme sahiptir.

    Arrest Belirtileri

    Kalbin durması ile beraber vücuttaki kan dolaşımının kesilmesi arrest şeklinde ifade edilir. Genel olarak kalp ritim bozukluğu ile meydana gelen bu problem çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakabilmektedir. Böyle bir duruma anlayabilmek için ise Kardiyak arrest öncesi ve sonrası meydana gelen bazı belirtiler söz konusudur.

    - Kalp çarpıntısı
    - Bayılmadan hemen önce sersemlik hissi ile baş dönmesi
    - Bulantı ve kusma
    - Göğüs ağrısı
    - Bilinç kaybı
    - Tansiyonun düşmesi
    - Nefes alamama
    - Solunumun durması
    - Anormal nefes alıp verme

    Bu belirtilerden birkaç tanesi ile karşı karşıya kalındığı vakit, hemen uzman bir doktora görünmek büyük bir öneme sahiptir. Ancak bu belirtiler çok kısa süre içerisinde hasta olan kişinin fark edeceği durumdur. O yüzden yakınında birinin hemen 112 acil araması ile beraber, hızlı şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu belirtiler Kardiyak arrest yaşanmadan önce gerçekleşirken, aynı zamanda sonrasında da meydana gelebilmektedir.

    Kardiyak Arrest Neden Yaşanır?

    Kardiyak arrest birçok farklı sebepten dolayı yaşanabilmektedir. Ancak bu rahatsızlığın kesin bir nedeni bulunmuyor. Özellikle sigara ve alkol üzerinden çok fazla meydana geldiği düşünülse dahi, hiç sigara ve alkol tüketmeyen insanlarda da bu sorun yaşanabilmektedir. Aynı zamanda genetik birtakım faktörler ve kişinin bünyesine bağlı olarak da yaşanabilecek olası sorunlar içerisinde yer alıyor. Özellikle kalp ile organlar arasındaki dolaşım kapsamında yaşanabilecek birçok sorun üzerinden, bu problemi ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

    Kardiyak Arrest Karşısında Ne Yapılmalı?

    Eğer kişi Kardiyak arrest ile karşı karşıya kalır ise, hemen 112 acili aramaya çalışmalıdır. Çünkü Kardiyak arrest belirtileri yaşandığı andan itibaren kısa süre içerisinde kişi bilincini kaybeder ve baygınlık geçirir. Böyle durumlarda hastanın yanında olan kişinin hemen müdahale ederek 112 acili araması gerekmektedir. Yapılacak olan uzman doktor kontrolündeki tetikler ve teşhis ile beraber, hızlı tedavi gerçekleşir. Buradaki temel amaç kan dolaşımını yeniden düzene sokmak ve kalbin ritmini tekrar dengeli hale getirmektir.

    Kardiyak Arrest Bir Kalp Krizi mi?

    Kardiyak arrest bir kalp krizi olmamak ile beraber, kalp krizinin ardından meydana gelen sorun şeklinde ifade edilebilir. Özellikle kalp krizi nedeniyle kalbinin durmasının ardından, kan dolaşımının kesilmesi eşliğinde organların görevini yapamayacak duruma gelmesi olarak ifade edilmektedir. Bu da özellikle enerjiye en çok ihtiyaç duyan beyin için dolaşımın durması ile beraber bilinç kaybına ortaya çıkarmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow