hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kirazın Faydaları Nelerdir? Kiraz Nelere İyi Gelir, Nasıl Tüketilir?

    Kirazın Faydaları Nelerdir Kiraz Nelere İyi Gelir, Nasıl Tüketilir
    expand

    Tatlı kirazlar (en iyi bilinen Bing çeşididir), özellikle tatlılarda, salatalarda veya soslarda taze olarak yenir. Turta kirazları (özellikle konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olarak bulunur) daha çok turta, reçel ve meyve sularının hazırlanmasında kullanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kirazın Faydaları Nelerdir?

     Kiraz bize ilginç miktarda C vitamini (100 g'da 15 mg) ve beta-karoten sağlar. Kirazlar antioksidan özellikleriyle bilinir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini ve karoten kaynağıdır.

     Lif ve potasyum bakımından zengindirler, bu da onlara idrar söktürücü özellikler verir ve ayrıca bağırsak geçişini iyileştirirler. Ek olarak, bazı çalışmalar kirazların yüksek konsantrasyonda melatonin (uyku hormonu) içerdiğini göstermiştir.

    • l Potasyum yönünden zenginliği ona idrar söktürücü özellikler kazandırır ve lifleri bağırsak fonksiyonlarını uyarır.
    • l Aynı zamanda hücrelerimizi dejeneratif hastalıklardan (kanserler, kardiyovasküler hastalıklar) koruyan antioksidan polifenoller içerir.
    • l Öte yandan şekeri azaltmak isteyenler için kirazdan uzak durmak daha iyidir.
    • l Karbonhidrat bakımından zengin,
    • l Antioksidanların kaynağı,
    • l A ve C vitamini kaynağı,
    • l Bakır kaynağı,
    • l Lif kaynağıdır.

    Kiraz Neye İyi Gelir?

     Kiraz en tatlı meyvelerden biridir, bu yüzden fazla kullanılmamalıdır. Bir porsiyon yaklaşık 100 gr kiraz anlamına gelir. Ekşi kiraz, A vitamini kaynağıdır. Tatlı kirazlar ve turta kirazları C vitamini kaynaklarıdır. Hem kiraz hem de ekşi kiraz bakır kaynağıdır. Tatlı kiraz, insanlar için bir demir kaynağıdır. Hem tatlı kiraz hem de ekşi kiraz, manganez kaynaklarıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu meyvenin ana fenolik bileşikleridir. Bitkilerde bulunan bu bileşiklerin çoğu gibi, vücuttaki serbest radikalleri nötralize etme ve böylece çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını önleme kabiliyetine sahiptir: kanserler, kardiyovasküler hastalıklar ve çeşitli kronik hastalıklar.

     Kirazın ağrı kesici ve kas iyileştirici etkilerinin kaynağı onlardan gelmektedir. Araştırmacılar ayrıca, iltihaplanma varlığında, sıçanlara uygulanmalarının ödemi azaltmanın yanı sıra ağrıya duyarlılıklarını da azalttığını bulmuşlardır. Ek olarak, antosiyaninlerin sinir hücrelerini oksidatif stresin neden olduğu hasardan koruduğu düşünülmektedir.

     Yeterli melatonin içeren bitkileri tüketmek, serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı koruma sağlayabilir. Melatonin bir uyku düzenleyici olduğu için uykusuzlukla savaşmaya da yardımcı olabilir.

     Kiraz Dolapta Nasıl Muhafaza Edilir ve Kullanılır?

     Buzdolabında: Sebze çekmecesinde bir haftadan fazla olmamak kaydıyla onları güçlü kokulu yiyeceklerden uzak tuttuğunuzdan emin olun. Servis yapmadan 30 dakika önce çıkarılır ve bozulmaması için son anda yıkanır. Dondurucuda, çekirdeksiz olsun ya da olmasın, yıkandıktan sonra iyice kurutulmalı ve dondurucuda bir fırın tepsisine yayılmalıdır. Daha sonra bir dondurucu poşetine kapatılırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kiraz Nasıl Tüketilir?

     Meyve suyu, konsantre, taze veya konserve meyve mükemmel smoothie yapar. Yoğurt, soya peyniri veya soya sütü ile karıştırıcıdan geçirin. Başka meyveler (örneğin bir muz) portakal suyu ve buz ekleyerek değişiklik yapabilirsiniz. Kivi, elma ve armut dilimleri ile yeşillik yatağında servis yapın.

     Antep fıstığı veya kavrulmuş bademle süsleyin. Mango ve kiraz parçalarını, balzamik sirke, doğranmış fesleğen, nane veya kişniş yapraklarını karıştırarak balığa eşlik edecek bir sos hazırlayın.

     Kiraz, oral alerji sendromuna neden olabilecek gıdalardan biridir. Bu meyvenin tüketimi, huş ağacı veya çimen polenine alerjisi olan kişilerde, astım, jeneralize kurdeşen veya anafilaktik şok gibi kaşıntı ve hapşırma gibi hafif semptomları tetikleyebilir. İlgili alerjenik proteinler genellikle pişirme sırasında yok edildiğinden, aşırı duyarlılığı olan kişiler kirazları pişirildiklerinde tüketebilirler.

     Kirazlar, tarımın ortaya çıkmasından çok önce insan beslenmesinde rol oynadı. Görünüşe göre Neolitik atalarımız üzümleri kullanmadan önce kiraz şarabı yaptılar. Yetiştirilen iki ana tür olan vişne ve kuş kirazı, Küçük Asya'dan, daha özel olarak Hazar Denizi ve Karadeniz çevresindeki bölgelerden gelmektedir.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow