hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kolonoskopi Nedir? Nasıl Yapılır? Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

    Kolonoskopi Nedir Nasıl Yapılır Kolonoskopi Ne Kadar Sürer
    expand

    Kolonoskopi; bağırsak işlevlerinde açıklanmayan farklılıklar, kanser bulguları ve başka problemler, karında yer alan ağrı ya da kanama belirtileri, kronik kabızlık durumu, kilo kaybı, ishal gibi durumların sebebini anlamak için yapılmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kolonoskopi Nedir?

    Kolonoskopi; ölçüsü parmak kalınlığı şeklinde kıvrılan ve ışıklı bir hortum biçiminde olan endoskop ile, anüsten girilerek, kalın bağırsağın tümünün monitörler yardımıyla incelenmesi işlemine verilen addır. Kolonoskopi türlü sebeplerden ötürü yapılabilir. Bu işlemin önemli çoğunluğu, kolon kanseri adına tarama programlarının parçası şeklinde yapılmaktadır. Bir diğer sebepler ise; gaitada kanın sebebini, ishal, karın ağrısı, bağırsak işlevlerindeki farklılık ya da kolonik x- ışınlarında veya BT taramasında yer alan bir anormalliği incelemek adına yapılır.

    Önceden kolon kanseri ya da polip öyküsü bulunan kişilerin ve aile içerisinde kimi kolonik olmayan kanser çeşitleri ya da kolon kanseriyle alakalı olacak kolonik sorunların, aile öyküsü olan kişilerin polip ya da kolon kanseri riskleri adına daha çok olmasından ötürü kolonoskopiler, periyodik şekilde tavsiye edilebilir. Kolonoskop işleminin ne sıklıkla yapılması gerektiği, önceki kolonoskopilerde yer alan anormalliklere ve risk derecesine bağlıdır. Yaygın şekilde kabul edilen bir tavsiye; kolon kanseri adına normal riskin altındaki sağlıklı bireylerin kolonik polipleri kanserli duruma gelmeden önce çıkarmaları için, 50 yaşından itibaren her 10 senede bir kolonoskopi yapmalıdır.

    Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

    İşlem yapılmadan önce sedasyon ya da anestezi yapılacaktır. Bu yüzden de kişinin huzursuz hissetmeyecektir. Kolonoskopi, genel olarak ağrısız bir şekilde olup, rahat seyredecektir. Kolonoskopi, sakinleştirici ile yapılıyor ise, hava verilmesiyle beraber, hafif karın krampları ve baskı hissi olabilir. Kişi yan ya da sırtüstü yatarken, hekim işleme başlayacaktır.

    Kolonoskopi işlemi yaklaşık olarak 15 ile 60 dakika boyunca sürmektedir. Bunun dışında işlemin sonrasında yarım saat- 1 saat civarında beklemek gerekir. Kimi durumlarda bireyin kalın bağırsağının yapısından ötürü kolonoskopi aleti, istenen yere kadar ilerletilemeyebilir. Böyle bir durumun olması halinde işlemin yeniden yapılması tavsiye edilir.

    Kolonoskopi Ne Kadar Sürer?

    Kolonoskopi işlemi; kişinin kalın bağırsak durumuna göre 15 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Bunun dışında, işlemin yapılmasından sonra yarım saat ya da 1 saat boyunca bekleme süresine tabi tutulmaktadır.

    Kolonoskopi İşlemi Yapılmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    Doktor tarafından kolonoskopi işleminin tavsiye edilmesi vaziyetinde, doktor hasta bireyin sürekli kullandığı ilaçların yanı sıra var olan kalp, diyabet ve akciğer hastalıkları hakkında kişiden detaylı bilgi alır. Kolonoskopi işleminin yapılacağı tarih belirlendikten hemen sonra doktor, bazı gıdaların tüketilmesini sınırlayabilir.

    Kolonoskopi işleminden bir gün önce, katı besinlerin yenmemesi gerekir. Bunun dışında işlem öncesinde, gece yarısından sonra hiçbir şey tüketilmemeli ve içilmemelidir. Kolonoskopi işlemi hazırlığında, hastanın bağırsaklarının temizlenmesi adına hastaya kimi ilaçlar verilebilir ya da lavman uygulaması yapılabilir.

    Kolonoskopi İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    Kolonoskopi işleminden hemen sonra hasta kişi, yaklaşık olarak bir saat boyunca gözlem altında tutularak, daha sonra eve gönderilir. Fakat hasta bireyin günlük rutin yaşamında dönmeden bir gün boyunca evde istirahat etmesi önemlidir. Bu süre boyunca, hasta olan birey kendini şişmiş hissedebilir. Dışkılamadan hemen sonra az miktarda kanın görülmesi de oldukça normaldir. Fakat kanamanın çoğalması durumunda mutlaka olarak doktora başvurmak gerekir.

    Kolonoskopi işlemi sonrasında hasta birey, normal beslenmeye ve sıvı tüketimine başlayabilir. Fakat görüntüleme dışında biyopsi ya da polip çıkarma gibi işlemler yapılmış ise doktorun verdiği özel diyet programına uyum sağlamak gerekir. Bununla beraber doktor bazı ilaçların kullanımı belli bir süre için sınırlayabilir. Kolonoskopi işlemi sonrasında aşağıda bulunan bulguların var olması durumunda kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir;

    - Kalp çarpıntısı,
    - Ateş,
    - Titreme,
    - Dışkıda kanın fazla olması,
    - Rektal kanama,
    - Baş dönmesi,
    - Kusma,
    - Mide bulantısı,
    - Şiddetli karın ağrısı,
    - Şişkinlik,
    - Göğüs ağrısı.

    Bu belirtilerin görülmesi halinde acil olarak kolonoskopi işleminin yapıldığı hekime başvurmak oldukça önemlidir. Aksi takdirde olumsuz durumların ortaya çıkması çok büyük bir olasılığa sahiptir. Bu nedenlerden ötürü, böyle bir durumda alanında uzman bir doktora görünmek, kolonoskopi işlemi yaptıran hastanın sağlığı açısından çok büyük bir önem taşımaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow