hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lektin proteini nedir? Lektin protein eksikliği neden olur? Koronavirüsü ağır geçirmenin sebebi!

    Lektin proteini nedir Lektin protein eksikliği neden olur Koronavirüsü ağır geçirmenin sebebi
    expand

    Benzer özelliklere sahip olduğu halde koronavirüs enfeksiyonunun bazı hastalarda çok ağır bazılarında ise neden daha hafif geçirildiğiyle ilgili araştırmalara bir yenisi de İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapılan bir çalışmayla eklendi. Yapılan araştırmalara koronavirüs salgınını ağır geçirmenin sebebi “lektin proteini”nin eksikliği olabilir. Peki, Lektin proteini nedir? Lektin protein eksikliği neden olur?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmaya göre, COVID-19’u ağır geçirenlerde, virüs ya da bakterileri yok etmek üzere bağışıklık sisteminin savaşçı hücreleri harekete geçirmesini sağlayan lektin proteininin çok az miktarda olduğu tespit edildi. 284’ü koronavirüs hastası, 100’ü sağlıklı kontrol grubu olmak üzere 384 kişinin dahil edildiği çalışmada, vücudun virüs ya da bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmasında “makrofaj hücreleri” adı verilen savaşçı bağışıklık hücrelerini harekete geçiren mekanizmalardan, “mannoz bağlayıcı lektin proteini” düzeyleri incelendi.

    LEKTİN PROTEİNİ NEDİR?

    Vücuttaki bağışıklık sisteminde, enfeksiyonlara ve virüslere karşı harekete geçerek sağlığa zarar gelmesini önleyen proteine, lektin protein denir. Vücuttaki bazı maddeler, insan sağlığını olumsuz etkenlere karşı korumak adına faaliyet gösterir. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıyla vücutta bulunan proteinler, enfeksiyonlara ve virüslere karşı mücadele eder. Bu doğal koruma sistemini oluşturan maddelerden biri de vücuttaki lektin proteindir. Lektin protein, virüs ve bakterilere ya da enfeksiyonlara karşı güçlü bir duvar olması sebebiyle insan sağlığında önemli bir yere sahiptir. Tüm bitkilerde bulunan bir protein türü olan lektin, yapışkan bir yapıya sahi olmasıyla bilinir. Lektin, vücutta bulunan hücre zarının şeker molekülüne bağlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LEKTİN PROTEİN EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

    Koronavirüsle mücadelede de karşımıza çıkan lektin, vücudun savunma sistemini oluşturan en önemli proteinlerdendir. Vücudun iyi çalışır halde olması için, lektin proteinlerin de hücrede yeterince sentezlenmesi gerekir. Koronavirüs hastalarında da lektin protein sorununa rastalanmıştır. Koronavirüs tedavisinde daha önce yoğun bakımda yatan hastalarda, mannoz bağlayıcı lektin proteinin doğru sentezlenmediği ve hatta hiç bulunmadığı gözlemlenmiştir. Vücudunda lektin protein sentezlenmeyen kişilerin, koronavirüsü ve beraberindeki diğer hastalıkları ağır atlatmaları mümkündür.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow