hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Meme kanseri, kolon kanseri riskini artırıyor"

    Meme kanseri, kolon kanseri riskini artırıyor
    expand

    Ailesinde kolon kanseri bulunan kişilerin, yakınlarında kaç yaşında hastalık tespit edilmişse bundan 10 yıl önce kolonoskopi yaptırmayabaşlamaları gerektiği bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, yaptığı açıklamada, kolon kanserinin oluşumunda, aşırı yağlı ve kırmızı et
    ağırlıklı beslenme, şişmanlık, sigara ve alkol tüketimi ile poliplerin de etkili
    olduğunu belirtti.

    Kişinin ailesinde ve birinci derece akrabalarında kanser öyküsününbulunmasının da hastalığın ortaya çıkışını ciddi oranda etkilediğini ifade eden Yurci, şöyle devam etti:

    "Ailesinde kolon kanseri olan kişilerin, yakınlarında kaç yaşında kolon kanseri tespit edilmişse bundan 10 yıl önce kolonoskopi yaptırmaya başlaması gerekmektedir. Ailesinde kolon kanseri hikayesi olmayan veya herhangi bir şikayeti olmayan tamamen sağlıklı kişiler ise 50 yaşından itibaren en az bir kere kolonoskopi yaptırmalıdır. Tarama kolonoskopileri sırasında kalın bağırsakta polip görüldüğünde kanserleşmeden alınarak hastalığın önlenmesi mümkün olmaktadır. Kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri hikayesi bulunması da bu kişilerde kolon kanseri riskini artırmaktadır. Meme ve yumurtalık kanseri olan kişilerde de 50 yaşını beklemeden kolon kanseri açısından tarama yapılması önerilmektedir."

    Hastalığın birden fazla belirtisi olabilir

    Kalın bağırsak kanserinin, çoğunlukla erken dönemde belirti vermediğini dikkati çeken Yurci, şunları kaydetti:

    Kanser ilerleyip bağırsakta tıkanmaya ve daralmaya yol açtığı ya da çevre dokulara yayıldığında; dışkıda şekil bozuklukları ve kan görülmesi, bağırsak alışkanlıklarının değişmesi, ishal ve kabızlık şikayetlerinin artması gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Bağırsakların yeterince boşalamaması hissi,
    dışkılama güçlüğü veya ağrılı dışkılama da kolon kanserini işaret eden çok önemli belirtiler arasındadır. Demir eksikliği ve kansızlık durumlarında da hasta kolon kanseri yönünden mutlaka tarama yaptırmalıdır. Sebebi anlaşılamayan kilo kayıpları, yorgunluk ve halsizlik gibi sorunların ilerleyici bir hale dönüşmesi kolon kanseri belirtisi olabilir."

    Doç. Dr. Yurci, kanserden korunmanın ya da hastalığı erken evrede saptamanın en etkili yolunun düzenli olarak yaptırılan endoskopik inceleme
    olduğunu belirterek, bunların başında da kolonoskopinin geldiğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bakliyat, tahıl ve domates kanserden koruyor"

    Kolonoskopinin, hem mevcut bir tümörü erken evrede belirleme hem de
    kansere yol açabilecek polip ve benzeri sorunları daha kanserleşmeden tespit edip kişiyi kanser gelişiminden koruyabilecek özellikte bir işlem olduğunu vurgulayan Yurci, "50 yaşın üzerindeki her bireyin risk durumlarına, kişisel sağlık hikayelerine, aile öykülerine göre 2-5 yıllık aralıklarla kolonoskopik incelemeden geçmeleri önerilmektedir. Kolonoskopinin hazırlığı ve uygulaması günümüzde hasta için çok daha kolay ve konforlu hale gelmiştir. Yeni kolonoskoplar son derece kolay uygulanıp hastaya rahatsızlık vermeden istenilen sonuçlar alınmaktadır" ifadelerini kullandı.

    Yurci, obezitenin kolon kanseri riskini arttırdığını, bu nedenle kalın bağırsak kanserinden korunmak için kilo almamaya özen gösterilmesi gerektiğini
    ifade ederek, sigara içilmemesi, düzenli egzersiz yapılması, her türlü yanmış yiyeceklerden ve yağlı gıdalardan uzak durulması, posadan zengin ve lifli yiyecekler, bol sebze ve meyve ile beslenilmesi gerektiğini söyledi.

    Bakliyatın ve tam tahıllı besinler ile domatesin de kolon kanserinden koruyucu özellikleri olduğunun bilindiğine dikkati çeken Yurci, selenyum ve D vitamini ile yeşil çay ve likopen gibi doğal antioksidanlardan da yararlanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow