hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mucizevi besin dereotu faydalarıyla şaşırtıyor

    Mucizevi besin dereotu faydalarıyla şaşırtıyor
    expand

    Mutfakta sofralarımızdan eksilmeyen dereotu faydalarıyla şaşırtıyor. Akşam yemeklerinde salatalarda, dolmaların içerisinde sık kullandığımız bu faydalı besin iyi bir lif kaynağıdır. İşte dereotunun faydaları.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dereotunun faydaları içerisinde bağışıklık sistemini koruması yer alır. Bunun yanı sıra kokusu ve tadıyla ağızda hoş bir tat bırakan dereotunun içerisinde fosfor, bakır, magnezyum, A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, demir ve çinko vardır. Zayıflamak isteyenler için sindirim sistemini düzenler ve hızlı kilo alımı sağlar. Peki dereotunun faydaları nelerdir?

    DEREOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

    Tam bir vitamin ve mineral deposu olan dereotu faydalarıyla dikkat çekiyor. On binlerce vatandaş dereotunun faydalarını araştırırken besin değerlerini de öğrenmek istiyor. Haberimizin devamında dereotunun faydalarına ve besin değerine yer verdik. Sindirim sistemine iyi gelir Dereotu sindirim sistemini düzenleyerek, metabolizmaya iyi gelir. Bağırsaklar, sindirim sistemimizin düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan en önemli organlardan biridir. Yeşil sebzeler sindirim sistemine her zaman iyi gelmiştir. Dereotu sindirim sistemini düzenler. Uyku problemini çözer Uyku problemi yaşamadığını düşünen çoğu kişi aslında kalitesiz uyuyor ya da sağlıksız besleniyor. Yeşil sebzelerden dereotu hem uyku problemini çözüyor hem de rahat bir uyku sağlıyor. Anne sütünü arttırır Emziren anne ve anne adayları dereotunun şifalı faydalarından yararlanabilir. Emzirme döneminde bir hafta boyunca öğle ve akşam yemeklerinden önce birer tutam yani 4-5 gram taze dereotu tüketilmesi anne sütünü artırmakta önemli rol oynayacaktır. Anne sütünü arttırmak isteyenler dereotunu kullanabilir. Kemik gelişimini destekler Dereotu hem çocuklarda hem yaşlılarda kemik gelişimini destekler. Sağlıklı ve doğru beslenme, birçok sağlık sorununun önlenmesi için gerekli olduğu kadar kemik yapısı için de önemlidir. İşte bu yüzden yeşil sebzelerden dereotunun faydasından yararlanmak gerekir. Metabolizmayı hızlandırır Metabolizmayı hızlandıran dereotu, yemeklerin içerisinde de rahatlıkla tüketilebilir. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmayıp metabolizma hızını yükseltebiliyor. Gaz sorununu giderir Bebeklerde ve çocuklarda gaz giderici etkisiyle bilinen dereotu sindirim sistemini düzenliyor. Özellikle mide bulantıları ile karın ağrılarının giderilmesinde, ağız kokusunun yok edilmesinde ve sindirim sistemi problemlerinin tedavi edilmesinde dereotundan faydalanılır. Regl düzensizliklerini dengeler Dereotu kadınlardaki regl düzensizliklerini düzenleyerek, hormonal sıkıntıların giderilmesinde oldukça faydalıdır. Günlük hayat içerisinde yaşadığımız stres, kilo alıp vermeler, beslenme tarzındaki değişiklikler, ağır egzersiz, iklim ve çevre değişikliğinden regl dönemleri aksar. Yeşil sebzelerden dereotu regl düzensizliğine birebirdir. Ağız kokusunu giderir Dereotu, nefes açmak ve kötü ağız kokulardan kurtulmak için de birebirdir. Ağız kokusunu gidererek hoş bir tat bırakır. Kanser tedavisine iyi gelir Dereotu kanserle mücadele eder. Bir tutam dereotu bir yetişkinin C vitamini ihtiyacının yüzde 40'ını, A vitamini ihtiyacının ise yüzde 43'nü karşılamaktadır. İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde dereotu kanser riskini en aza indirir. Depresyona iyi gelir Dereotu depresyona iyi gelerek ruh sağlığını dengeler. Ruh sağlığına karşı oldukça faydalı ve etkili olan bitkiler depresyonu atlatmaya yardımcı olurken aynı zamanda sakinleştirici özelliği ile sinir sistemine de olumlu katkılarda bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEREOTUNUN BESİN DEĞERLERİ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    100 gram dereotunda aşağıdakiler bulunur: Su: 7.7 g Enerji: 305 kcal Protein: 15.98 g Toplam lipit (yağ): 14.54 g Karbonhidrat: 55.17 g Lif: 21.1 g Kalsiyum: 1516 mg Demir: 16.33 mg Magnezyum: 256 mg Fosfor: 277 mg Potasyum: 1186 mg Sodyum: 20 mg Çinko: 5.2 mg C vitamini: 21 mg

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEREOTU NASIL TÜKETİLİR?

    Dere otunu isterseniz çiğ bir şekilde tüketebilirsiniz. Üzerine limon ve tuz döktüğünüz de iltihap söktürücü etkisi oluşturur. Ya da kurutulmuş dere otu yapraklarını çay gibi demleyebilirsiniz. Günde bir barda bu çaydan içerseniz uykunuzu düzenlersiniz. Çorbalarınıza ve yemeklerinize hem lezzet hem de şifa olarak katabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow