hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otizm için bu sene neden kırmızı renk seçildi?

    Otizm için bu sene neden kırmızı renk seçildi
    expand

    Nisan ayı baharı müjdelerken aynı zamanda Otizm Farkındalık ayı olarak da dikkat çekiyor. 2009’dan bu yana mavi olarak aydınlanan Türkiye’deki ikonik yapılar, ilk kez kırmızı olarak renk değiştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otizmin görülme sıklığı hızla artıyor ve günümüzde doğan her 44 çocuktan 1’i otizmli olarak dünyaya geliyor. Geçmiş yıllara göre otizmli birey-çocuk sayısında dikkat çekici bir artış olmakla birlikte otizmin bilinmesi ve farkındalığın artması erken tanı ve tedavi için oldukça önem taşıyor.

    TÜRKİYE’DE İKONİK YAPILAR KIRMIZIYA BÜRÜNDÜ

    Her yıl Otizm Farkındalık ayında mavi renkle aydınlanan yapılar bu sene kırmızı olarak ışıklandırıldı. Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Özgül Gürel renk değişimini ‘farkındalıktan kabul etmeye geçişin’ işareti olduğunu belirterek, “2009 yılından beri ‘Mavi Işık Yak’ Kampanyası’nı yürüttük. Bu kampanyanın amacı otizmin varlığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmaktı. Şimdi ise kırmızıyı seçerek evde, okulda, işyerinde ve toplumsal yaşamda otizmli bireylerin söz hakkı almasını ve yaşamlarına ilişkin tercihlerini ifade etmelerini de destekliyoruz. Otizmli insanlar, diğerlerinden farklı olabilirler ancak herkesle aynı haklara ve özgürlüklere sahipler. Tüm bu nedenler ile rotamızı otizm farkındalık rengi olan maviden, kabullenmenin dikkat çekici rengi olan kırmızıya çevirdik” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OTİZMİN İLACI ERKEN TANI VE EĞİTİM

    Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanan otizmin, günümüzde bilinen tek çaresi ise erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

    760.987 OTİZMLİ ÇOCUĞUN HAYATINA DOKUNDU

    Türkiye’deki otizmli çocukların erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmak, ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şart ve fırsatlarla yararlanabilmeleri sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Türkiye Otizm Vakfı, 19 yılda 760.987 otizmli çocuk ve ailesinin hayatına dokundu. Vakfın çalışmaları sayesinde eğitim kurumlarına materyal desteği sağlanıyor, toplum ve aileler otizm konusunda her geçen gün daha bilgili ve eğitimli hale geliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow