hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otoimmün Hastalıklar Nelerdir Nelerdir? Otoimmün Hastalıkların Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...

    Otoimmün Hastalıklar Nelerdir Nelerdir Otoimmün Hastalıkların Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri...
    expand

    Otoimmün hastalıklar, vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla sağlıklı hücrelere saldırdığında ortaya çıkan durumlardır. Romatoid artrit, lupus ve multipl skleroz dahil olmak üzere 80'den fazla farklı otoimmün hastalık vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu hastalıklar eklem ağrısı ve yorgunluktan organ hasarı ve sinir bozukluğuna kadar çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Otoimmün hastalıkların tedavisi olmamakla birlikte, tedaviler semptomları yönetmeye ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

     Otoimmün Hastalıklar Nelerdir?

     Otoimmün hastalıklar deri, eklemler, akciğerler, kalp ve beyin dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Vücudun bağışıklık sistemi kendi hücrelerine ve dokularına saldırdığında ortaya çıkan 80'den fazla otoimmün hastalık türü vardır. En yaygın otoimmün hastalıklardan bazıları şunlardır:

     Romatoid artrit: Eklemlerde iltihaplanmaya neden olan kronik bir otoimmün hastalıktır. Enflamasyon eklem çevresindeki kıkırdak ve kemiğe zarar vererek ağrı, sertlik ve işlev kaybına yol açabilir. Hastalık akciğerler, kalp ve gözler dahil olmak üzere vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilir. Sürekli tedavi gerektiren ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

     Lupus: Deri, eklemler ve organlar dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilen otoimmün bir hastalıktır. Belirtiler çok çeşitli olabilir, ancak yorgunluk, eklem ağrısı ve yüzde kelebek şeklinde bir döküntü içerebilir. Lupusun tedavisi yoktur, ancak ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Çölyak hastalığı: Bu hastalık, ince bağırsağı etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan kişiler glüten içeren gıdalar yediğinde, bağışıklık sistemleri ince bağırsağın iç yüzeyine saldırır. Bu durum ishal, şişkinlik ve yorgunluk gibi bir dizi sindirim sistemi ve diğer semptomlara yol açabilir. Çölyak hastalığının tek tedavisi sıkı bir glutensiz diyettir.

     Tip 1 diyabet: Pankreası etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Tip 1 diyabetli kişilerde bağışıklık sistemi, pankreasta insülin üreten hücrelere saldırır ve onları yok eder. Bu da kanda yüksek glikoz seviyelerine neden olur.

     Multipl skleroz: Merkezi sinir sistemini etkileyen zayıflatıcı bir hastalıktır. Kas güçsüzlüğü, uyuşukluk, görme ve denge sorunları, koordinasyon ve konuşma güçlüğü gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilen kronik bir durumdur. Bilinen bir tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetmeye yardımcı olacak tedaviler mevcuttur. 

     Hashimoto tiroiditi: Tiroid bezinin iltihaplanmasıyla sonuçlanan bir durumdur. Amerika Birleşik Devletleri'nde hipotiroidizmin en yaygın nedenidir. Bu durum, vücudun tiroid bezine saldırdığı bir otoimmün reaksiyondan kaynaklanır. Hashimoto tiroiditinin belirtileri arasında yorgunluk, kilo alma, kabızlık ve cilt kuruluğu yer alır. Durumun tedavisi tiroid hormon replasman tedavisi almayı içerir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Crohn hastalığı: Kalın bağırsağın iltihabıdır. Bağırsakların iltihaplanması sonucunda hasta; ağrı, ishal ve kilo kaybı ile karşılaşır. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında bağırsakların savunmasız hale gelmesi, bağırsakların iltihaplanması, bağırsakların enfeksiyonu ve bağırsakların yapısının bozulması sayılabilir. Crohn hastalığı, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Hastaların beslenme ve egzersizle hastalığa karşı önlem almaları gerekmektedir

     Ülseratif kolit: Kalın bağırsak (kolon) ve rektumun iç yüzeyini etkileyen uzun süreli bir iltihabi bağırsak hastalığıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık görülen iltihaplı bağırsak hastalığı türüdür. Belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, rektal kanama ve kilo kaybı yer alır. Tedavi ilaçları ve bazı durumlarda ameliyatı içerir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Sedef Hastalığı: Ciltte oluşan kırmızı, beyaz ve sarı lekelerden oluşur. Bu lekeler genellikle yüz, el ve ayakların üst kısımlarında görülür. Ciltte oluşan bu lekeler, kaşıntı, yanma ve kuruma hissi verir. Hastalık, genellikle yaz aylarında daha çok görülür.

     Sjögren sendromu: Vücudun birçok organını etkileyen ve başlıca göz, cilt, mide, bağırsak ve böbrekleri etkileyen bir hastalıktır. Gözlerde sulanma, ciltte kuruma, midede bulantı, bağırsaklarda ishal ve böbreklerde azalma gibi belirtiler görülür. Hastalık, bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudun savunma mekanizmalarını etkiler. Tedavi edilmezse hasta ölür.

     Otoimmün Hastalıkların Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

     Belirtiler hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte yorgunluk, ağrı, iltihaplanma ve organ hasarını içerebilir. Ne yazık ki otoimmün hastalıkların bilinen bir tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetmeyi ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlayan tedaviler mevcuttur. Erken tanı ve tedavi sonuçları iyileştirebileceğinden, otoimmün bir hastalığınız olabileceğinden şüpheleniyorsanız tıbbi tavsiye almanız önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Otoimmün hastalıkların tek bir nedeni yoktur, ancak genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun sonucu olduğuna inanılmaktadır. Tedavi, semptomları yönetmeye ve enflamasyonu azaltmaya odaklanır. Otoimmün bir hastalığın belirtilerini yaşıyorsanız, teşhis ve tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow