hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ovulasyon Nedir? Belirtileri Kaç Gün Sürer Ve Nelerdir? Ovulasyon Testi Nedir?

    Ovulasyon Nedir Belirtileri Kaç Gün Sürer Ve Nelerdir Ovulasyon Testi Nedir
    expand

    Kadınlarda adet esnasında yumurta salgılanmasına ovulasyon adı verilir. Ovulasyon, kadınların hamile kalabilme konusunda oldukça önemli bir durumdur. Yumurtlama dönemi; kadınlarda ergenlik döneminde başlayıp sağlıklı bir şekilde menopoz dönemine dek devam eden, yumurtaların içerisinde yer alan folikül isimli kesecikten tüplere bırakılmasına verilen addır. Bu dönemde, rahim içerisinde açılmış olan tüplerde yer alan yumurta, erkeklerin spermi ile bir araya geldiği zaman döllenme gerçekleşerek, gebelik meydana gelir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Döngünün bu etabında kadının vücudu sinyali alarak, salgılanan hormonların etkisiyle kendini, meydana gelen hamilelik adına hazırlamaya başlar. Hamileliğin oluşmadığı, döllenmenin meydana gelmediği vaziyetlerde regl döngüsü sürer ve her ay yumurtlama dönemi yenilenerek olası hamilelik adına hazırlanır. Kadınların yumurtlama dönemlerini daha doğru anlamaları için regl döngüsünde nelerle karşı karşıya gelindiği bilinmelidir.

    Ovulasyon Nedir?

    Ovulasyonun anlamı yumurtlamadır. Ovulasyon dönemi; döl yatağından çıkan ve olgun hale gelen yumurtanın serbest kalmasıyla ortaya çıkar. Bununla beraber rahim, kendi mukozası ile beraber yumurtlamaya hazırlanır. Serbest kalan yumurta, bir spermle karşılaşacağı ve döllenmiş olabilen fallop tüpünden aşağı ilerler.

    Adet döngüsü esnasında hormonal salınımlar ve yumurta, hipotalamus ismi verilen beynin bir bölümü açısından kontrol edilmektedir. FSH ve LH hormon salgılanması adına hipofiz bezine ve anterior sinyal gönderir. Ovulasyon döneminin ne zaman gerçekleşeceğini en iyi kişi bilir. Bu dönem kadınlar için en verimli dönem şeklinde bilinmektedir ve hamile kalma ihtimali daha yüksektir.

    Ovulasyon Belirtileri Kaç Gün Sürer?

    Yumurtanın olgun hale gelip folikülden çıkması, yaklaşık olarak 6 gün kadar sürse de, yumurtlamanın gerçekleşmesi yaklaşık şekilde 1 gün sürer. Bundan ötürü yumurtlama dönemi belirtileri kaç gün sürer sorusuna verilecek en doğru cevap, yaklaşık şekilde 24 saat sürer.

    Ovulasyon Belirtileri Nelerdir?

    Ovulasyon dönemi belirtileri; her ay sürekli şekilde hissedilen bir durum değildir. Bununla beraber belirtilerin olmaması, ovulasyonunun gerçekleşmediği anlamına gelmemektedir. Kimi kadınlar bu bulguları çok yoğun hissederken, kimi kadınlar çok yoğun şekilde hisseder. Yumurtanın olgun hale gelmesi ve içerisinde bulunduğu folikülün yüzeyin germesiyle oluşan ağrıya, kimi zaman yumurtanın fallop tüpleri içerisine atılması esnasında oluşan yanma hissi eşlik edebilmektedir. Yumurtlama dönemini takip eden kişilerin sık bir şekilde başvurduğu metot, sabah uyanınca yapılan vücut sıcaklığının ölçülmesidir. Vücut ısısı, progesteron hormon etkisi ile biraz artmaktadır.

    Yumurtlamanın gerçekleştiği 24 saat, kadınların vücut ısısı normalde olduğundan yaklaşık şekilde 0.5 derece daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Yumurta dönemlerinde görülen bir başka farklılık servikal mukus şeklinde tanımlanan vajinal akıntıda görülen farklılıktır. Adet döngüsünün ortasında meydana gelen yumurtlama döneme yaklaştıkça, vajinal akıntı artar; şeffaf, uzayan ve kaygan yapıdadır. Başka yumurtlama dönemi bulguları ise; cinsel isteğin artışı, memelerde hassaslık, rahim ağzında açıklığında artış, koku ve tatlara karşı hassaslık, karında şişlik gibi belirtilerdir. Bu belirtilerin ovulasyon dönemi belirtileri olduğunu söylemek mümkündür.

    Ovulasyon Testi Nedir?

    Ovulasyon testi, vücudun içerisindeki LH hormonun varlığının tespit edilmesinde kullanılır. LH hormonu, yumurtaların gelişmesine yardımcı olan hormon olup, bu dönemde salgılanır. Vücut içerisinde LH hormonu salgılanmaya başladıktan 1 gün içerisinde yumurtlama gerçekleşmektedir. Ovulasyon döneminin bir diğer ismi yumurtlama dönemi olarak bilinir. Regl döneminde olan kadınlar bu testi, uzman doktorlar eşliğinde yapmalıdır.

    Ovülasyon İçin En Doğru Zaman

    Ovülasyon dönemini takip etmek adına ve ne zaman yumurtlamaya başladığının anlaşılabilmesi adına akıllı telefonlara, ovulasyon takvimini indirmek doğru olacaktır. Telefona indirilecek ovulasyon takviminde kullanıcıya bazı sorular yönetilecektir. Ovulasyon döneminin en iyi şekilde anlaşılması adına verilen soruların en doğru ve düzgün bir şekilde cevaplanması gerekmektedir. Son det döngüsünün başlangıcını hatırlamak ya da not etmek, bu dönemin bilinmesi adına faydalı olacaktır.

    Ovülasyonun Oluşma Süreci

    Bir kadının adet dönemi ortalama olarak 28 ile 35 gün arasında sürmektedir. Bu aralık kadınlar için normal kabul edilir. Her döngünün başlangıcı, regl döneminin ilk günü şeklinde kabul edilir. Yumurtanın salgılanması, gelecek dönemde 12 ve 16 gün önce gerçekleşmektedir. Pek çok kadının 10 ile 15 yaşları arasında adet döngüsü başlar. Bununla beraber yumurtlamaya ve hamile kalmaya başlar. Yumurtlama tipik şekilde menopozdan sonra, ortalama şekilde 50 yaşlarında durur. Fakat menopoza dek giden zamanda ortaya çıkabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow