hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pamukçuk Nedir? Pamukçuk Nasıl Geçer? Bebeklerde Pamukçuğa İyi Gelen Şeyler

    Pamukçuk Nedir Pamukçuk Nasıl Geçer Bebeklerde Pamukçuğa İyi Gelen Şeyler
    expand

    Bebeklerde görülen ve hamilelik döneminde kullanılan ilaçlardan kaynaklanan pamukcuk hastalığı (moniliazis), mantar türü bir hastalıktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pamukçuk Nedir?

    Antibiyotiğin yanı sıra hormonal değişiklikler de bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Albians virüsünün bebeğe bulaşması ile ortaya çıkan bu hastalık akciğere indiği zaman ciddi sonuçlara neden olabilir. Mantar türü hastalıkların belli başlı nedenleri vardır. Annenin hamilelik döneminde antibiyotikler bu hastalığa neden olmaktadır.

    Bu hastalığın oluşumunda diğer bir etken ise vitamin eksikliğidir. Vitamin eksikliğinin neden olduğu mantar, bu eksikliğin giderilmesi ile birlikte ortadan kaybolur. Vitamin takviyesi için kadın doğum uzmanına muayene olmak gerekir. Tedavi işlemlerinde beslenme konusu da önemlidir.

    Bebeklerde Pamuçuğa İyi Gelen Şeyler

    Bebeğin ihtiyaç duyduğu folik asit, B12 ve demir gibi vitaminlerin eksik olması pamukcuk hastalığına neden olur. Annede hastalığa neden olan virüs bulunuyorsa, bu virüs süt yolu ile bebeğe geçebilir. Aynı şekilde bebekte varsa bebek anne memesinde enfeksiyona sebebiyet verebilir. Dezenfeksiyon işlemi yapılmayan biberon, emzik ve ağızlık gibi eşyalar da enfeksiyonun oluşmasına neden olur. Enfeksiyonel oluşumun engellenmesi için bebeklerin kullandığı malzemelerin hijyenik olması gerekir.

    Pamukçuk Belirtileri

    Dilde beyaz leke şeklinde kendini gösteren pamukçuk hastalığı, mantara benzeyen ve dil üzerinde bir tabaka oluşturan tabakadır. Tedavi edilmediği zaman ağrıya neden olur. Emme ve takviye gıda alımlarında bebekler zorluk yaşar ve hızla kilo kaybederler. Sinirlilik, huzursuzluk, isteksizlik ve ateş gibi belirtiler beraberinde oluşur. Bu hastalık prematüre olan bebeklerde daha fazla görünür. Pamukcuğu oluşturan lekeler ve mantar ağız ve dilde görüldüğü gibi hastanın anüs bölümünde de görülebilir.

    Dil ve ağızda beyaz bir tabaka halinde kendini gösteren bu hastalık, anüs kısmında kırmızılık şeklinde kendini gösterir. Anneler bazen bu kırmızılığı pişik ile karıştırarak önemsemez. Pişik kremi veya pişik tedavisi ile geçmeyen kızarıklıklar uzman doktorlara gösterilmelidir. Deri kısmında meydana gelen kızarıklıklar ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir.

    Annelerdeki belirtiler genellikle meme çevresinde meydana gelmektedir. Bebekten anneye geçen pamukçuk hastalığı bebeğin beslenmesini ve anne sağlığını doğrudan etkiler. Özellikle bebeği emzirirken anneler ciddi anlamda acı çekerler. Bununla birlikte bebek kilo kaybetmeye başlar ve huzursuz hale gelir. Meme ucunda meydana gelen;
    1- Deri kısmında meydana gelen hassasiyet,
    2- Meme uç kısmında ve çevresinde meydana gelen kaşıntı,
    3- Meme ucu ve çevresinde meydana gelen kırmızılık,
    4- Meme çevresinde meydana gelen deri dökülmesi ve benzeri belirtiler,
    5- Göğüsün etrafında meydana gelen ağrılar,
    6- Emzirme anında bebe ucunda meydana gelen enfeksiyon nedeni ile acı meydana gelir. Bu belirtiler, annede meydana gelen pamukçuk hastalığının belirtileridir.

    Pamukçuk Nasıl Geçer?

    Ağız kısmında yer alan beyaz pamuğa benzeyen küçük kabarcıklar tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu hastalık kendi kendine geçen türden bir hastalık değildir. Tedavi olmadan bu hastalık ortadan kalkmaz. Tedavide yapılan en büyük yanlış el ile bu beyaz tabakanın kazınmasıdır. Bu tabakanın kazınması sonucunda enfeksiyon artabilir. Bu artışın önlenebilmesi için özel tedavi yöntemlerine ihtiyaç vardır.

    Tedavi İşlemlerinde uzman doktor tavsiyelerine dikkat edilmelidir. Verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır ve beklenmedik bir sonuçla karşılaşıldığı zaman doktora muayene olunmalıdır.

    Karbonat beyaz pamuksu tabakayı ortadan kaldırabilir ancak tamamen iyileştirmez. Karbonat sadece görsel olarak temizlik yapan hastalığı tedavi etmez. Kısa bir süre sonra pamuksu yüzey tekrar ortaya çıkar. Antimikotikli damlalar doktor nezaretinde kullanılmadan bu hastalık tedavi edilemez. Bu damlalar bebeğe prosedüre uygun şekilde verilir. Anneler ise antimikotikli damlayı bebe çevresine sürmesi yeterlidir.

    Pamukçuk Hastalığı Tedavisi

    Mantar türü olan bu hastalık dışarıdan fiziksel müdahale ile temizlenmemelidir. Mantar türü hastalıklarda dışarıdan yapılan müdahale mantarın büyümesine neden olur. Yolma, sıkma, kazıma ve benzeri dışarıdan fiziksel müdahale mantarın yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle mantar tedavisinde dikkat edilecek hususlara dikkat etmek gerekir.

    Bebeğin emzikleri, biberonları ve benzeri eşyaları sterilize özelliğe sahip olmalıdır ve gerekli dezenfeksiyon işlemi yapılmalıdır. Bebeğin önlüğü de her zaman için temiz tutulmalıdır. Sürekli bir şeyleri çiğneme isteği duyan bebekler yabancı maddeleri ısırmaya başlar ve bu durumda enfeksiyon riski oluşur. Dişleri yeni çıkan bebekler için dişlik kullanılmalıdır ve bu dişlik her gün dezenfekte edilmelidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow