hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Panik atak: 3-5 dakika süren ama dayanılmaz olan "ölüyorum" korkusu...

    Panik atak: 3-5 dakika süren ama dayanılmaz olan ölüyorum korkusu...
    expand

    Panik atak hiçbir neden olmadan ortaya çıkan ve insanların yaşam kalitesini düşüren ruhsal hastalıklardan biri. Genellikle 3-5 dakika süren, çoğu zaman başka organik hastalıklarla karıştırılan panik atak nadiren de olsa 1 saat sürebiliyor. Tüm vücudun terlemesi, ardından ciddi bir yorgunluk, üşüme, ürperme, titreme, uyuşma, karıncalanma; kimi zaman da karna giren kramplarla kendini belli ediyor. Her ne kadar 3-5 dakika sürse de dayanılmaz olan "ölüyorum, nefes alamıyorum" korkusu, hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panik atak, hiçbir neden yokken ortaya çıkan ve insanların yaşam kalitesini düşüren bir ruhsal hastalık olarak tanımlanıyor. Panik atakların genelde 3-5 dakika sürdüğünü ve nadiren de olsa 1 saat sürebildiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, belirtileri tüm vücutta terleme, hemen ardından yoğun bir üşüme, ürperme, titreme, uyuşma, karıncalanma bazen birden karna giren kramplar olarak sıralıyor. Şen, panik atağın insanları ‘boğuluyorum, nefes alamıyorum, ölüyorum, ben gerçek değilim’ gibi düşüncelere kaptıran bir rahatsızlık türü olduğunu söylüyor ve belirtiler görülmesi halinde vakit kaybetmeden acile başvurulması gerektiğini vurguluyor.

    Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, panik atak rahatsızlığının görünürde hiçbir neden yokken aniden ortaya çıktığını belirtiyor ve hastalık hakkında şu bilgileri veriyor:

    PANİK ATAKTA ATAKLAR 3-5 DAKİKA SÜRÜYOR 

    Panik atak rahatsızlığının genellikle çok yoğun bir göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, ‘nefes alamıyorum’ duygusu ve ‘boğuluyorum’ duygusu ile anlaşıldığını vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Firdevs Seyfe Şen, “Panik atak halinde kişide çok derin nefes alma ihtiyacı ortaya çıkar. Tüm vücutta terleme, hemen ardından yoğun bir üşüme, ürperme, titreme, uyuşma, karıncalanma bazen birden karna giren kramplar ve toplumda yabancı hissetme gibi belirtiler ile hastalar birden acile gitmek isterler. Tüm bu belirtileri yaşayan bir kişinin panik atak geçirdiği anlaşılır. Genelde bu ataklar üç veya beş dakika sürüyor. Nadiren bir saat süren ataklar da olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

    PANİK ATAK NEREDEN GELİYOR? 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panik atak rahatsızlığının ismini Pan diye bilinen mitolojik yaratıktan aldığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, “Pan, ormanda insanları birden ortaya çıkıp korkutan, şakalar yapan eğlenmeyi çok seven basit bir tanrı. Panik atak da böyle bir rahatsızlık. Bu yüzden ismini Pan'dan alıyor. Hiçbir neden yokken aniden ortaya çıkan ve insanların yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık. Beyindeki serotonin ve noradrenalin dediğimiz çeşitli nörotransmitter dengesindeki bozulmayla, yetiştirildiğimiz ortam ve çevresel etkenler sorumlu tutuluyor ama çok net bir nedeni bulunmuyor. İnsanları ‘boğuluyorum, nefes alamıyorum, ölüyorum, ben gerçek değilim’ gibi düşüncelere kaptıran bir rahatsızlık türü olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

    BİRÇOK ORGANİK RAHATSIZLIKLA KARIŞTIRILABİLİYOR 

    Panik atağın en belirgin özelliğinin herhangi bir durumda ortaya çıkabilmesi olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyve Şen, “Üzüntü, sıkıntı, yaşanan kötü bir olay ile ilişkisi yoktur, herhangi bir sebepten ötürü ortaya çıkabilir. Panik atak geçirdiğini düşünen bir kişi vakit kaybetmeden acile gitmeli. Panik atak birçok organik rahatsızlıkla karıştırılabilir, buna dikkat edilmelidir. Hastaların bütün tetkikleri temiz çıkarsa doktorun ya da hastanın panik atak geçirdiğinden şüphe etmesi gerekir. En kısa zamanda ise bir uzmana başvurması çok önemlidir. Tedavi süreci ne kadar erken başlarsa hastanın yaşam kalitesi artar.” diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow