hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Panik Atak Testi Nedir? Nasıl Ve Nerede Yapılır? Panik Atak Testi Ne Zaman Yapılmalı?

    Panik Atak Testi Nedir Nasıl Ve Nerede Yapılır Panik Atak Testi Ne Zaman Yapılmalı
    expand

    Dünyada ve ülkemizde pek çok sayıda kişi bir takım panik atak sorunları yaşamaktadır. Bu nedenle panik atakta test ve tedavisi konuları çok önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panik Atak Nedir?

    Panik atak, gerçek bir tehlike ya da görünürde belirgin bir sebep olmamasına karşın şiddetli bir fiziksel belirtiler ile kendisini gösteren oldukça yoğun bir korku atağı olmaktadır. Panik atak anı yaşayan kişiler için her daim çok korkutucudur, yaşayan kişi kalp krizi geçirdiğini ya da öleceğini düşünebilir. Hatta pek çok insan hayatları süresince bir kere ya da iki kere panik atak geçirebilir. Fakat panik ataklar sürekli bir şekilde sık sık tekrarlıyor ise panik bozukluğundan da bahsedilebilir.

    Panik Atak Testi Nedir?

    Panik atak günümüzde pek çok şüpheli kişiye bazı testler yapılarak ortaya koyulan bir tanıdır. Bu nedenden dolayı öncelikle panik atak hastası olan kişiye ve de yakınlarından doğru bir şekilde öyküyü dinlemek önemlidir. Hastaya genel olarak panik atak testi kapsamında EKG, tiroid testleri, kan sayımı ve de solunum fonksiyon testi yapılabilir. Bu testlerin sonuçlarına göre kişinin yaşamakta olduğu sorunların çözümü tespit edilir.

    Panik Atak Testi Nasıl ve Nerede Yapılır?

    Panik atak testleri denilen EKG, tiroid testleri, kan sayımı ve de solunum fonksiyon testi genel olarak hastanelerde yapılmaktadır. Böylece kişinin panik atak sorunu bulunmuş olur.

    Panik Atak Nasıl Gelişir?

    Günümüzde yaşanan streslerin tetikleyicisi olarak karşımıza çıkan panik atak sorunu çok sık görülmektedir. Kişi panik ataklarını yaşadığında bu anlara ait olan olumsuz tecrübelerini üzerinden çok zor atar. Ardından da sürekli olarak bu korku duyduğu o anlara ve de görülen bedensel bir takım değişiklik yanıtlara karşı da bir beklenti taşır. Ayrıca buna ek olarak hemen hemen her an panik atak geçirebilme korkusuna panik bozukluk denilmektedir.

    Panik Atak Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Panik atak testi genel olarak yaşattığı sorunlar ile karşılaşan kişileri hastane ya da ilgili sağlık kuruluşuna gitmesi ile test yapılmaya başlanır. Panik atak geçiren kişi aslında panik atak geçirdiğini bilmeden kalp krizi geçirdiğini de hissedebilir bu nedenle panik atak testi daha doğrusu ilgili testler yapılarak sonuca bakılmalıdır.

    Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

    Genel olarak panik atak belirtisi; çarpıntı, nefes darlığı, titreme, terleme, soluğun kesilmesi, bulantı, göğüs ağrısı, göğüs üzerinde baskı hissi, karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, bayılacak gibi hissetme, kendini ve de çevreyi başka bir türlü algılamak, ölüm korkusu, çıldıracak gibi hissetme, uyuşma, üşüme ya da ateş basmaları başlıca olan panik atak belirtileridir.

    Panik atak genel olarak nerede ya da ne zaman ortaya çıkacağı bilinmeyen bir durumdur. Aniden ortaya çıkmaktadır, 10 dakika içinde de en yüksek seviyeye çıkar ve de genel olarak 15 dakika içinde sonlanmaktadır. Uykuda bile bazen panik atak gözlenebilir. Ayrıca panik atak en yaygın olan anksiyete bozukluğunun da bir parçasıdır. Genel olarakta en fazla kadınlarda sık sık görülür.

    Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Panik atak sorununun günümüzde tıbbi tedavisi de bulunmaktadır. Fakat tedaviyi kestikten sonra bazen bazı vakalar üzerinde tekrarlama göstermektedir. Ayrıca panik atak tedavisinde de ilaç tedavisinin yanı sıra buna ek olarak gevşeme ve de solunum egzersizleri de faydalı olduğu bulunmuştur.

    Panik atak tedavisinde ayrıca nadiren de olsa hipnoz kullanılan bir terapi yöntemi de vardır. Hipnoz sırasında yapılan telkinler ile bazı kişilerin korkularından kolay bir şekilde kurtulduğu gözlenmiştir. Panik atak hastalarına genel olarak düzenli egzersiz yapmaları da önerilmekte olup kişiler bu sayede rahatlamaya çalışırlar. Egzersiz esnasında beyinde bulunan kimyasal maddeler arasında da denge sağlanmakta ve de endorfin miktarında bir artış göstermektedir.

    Psikoterapi günümüzde panik atak tedavisinde oldukça önemli olan bir yere sahiptir. Ayrıca genel olarak kişiler hissettiği panik atak durumlarında korkulmamalıdır. Çünkü bu durumu yaşayan kişi boğulmaz, kalp krizi geçirmez, bayılmaz, kontrolü ve de dengeyi kaybetmezsiniz bu nedenle sakin kalmak gereklidir.

    Eğer panik atak hastası iseniz tedavi planınıza her durumda sadık kalmalı ve de yeteri kadar uyumalısınız. Stres ile baş etme becerilerini de öğrenip alkol, sigara ya da aşırı kafein tüketiminden de uzak durulmalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow