hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ramazan'da baş ağrısını tetikleyen 5 faktör

    Ramazanda baş ağrısını tetikleyen 5 faktör
    expand

    Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerde en sık görülen sorunlardan biri de baş ağrısı. Açlık süresinin uzun olması, uyku düzeninin değişmesi migrenli kişilerde mevcut baş ağrıları tetiklenebilirken, hiç sorunu olmayan kişilerde de baş ağrısı görülebiliyor.i Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Burcu Altunrende, Ramazan ayında baş ağrısını önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Baş ağrısı toplumda sık görülen bir hastalıktır. Baş ağrısının nedenleri arasında gerilim tipi veya migren gibi primer baş ağrılarının yanı sıra pek çok altta yatan nedene bağlı sekonder baş ağrıları da görülebilmektedir. Baş ağrısı, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerde de sık görülen bir problemdir. Ramazan ayında oruç tutan kişilerde açlık süresinin uzun olması, uyku düzeninin bozulması vb. nedenler sonucu vücut metabolizmasındaki değişiklikler migrenli kişilerde olduğu gibi mevcut baş ağrılarını tetiklerken, bilinen primer baş ağrısı olmayan kişilerde de sadece açlık gibi faktörlere bağlı baş ağrısını ortaya çıkabilir.

    ORUÇLUYKEN PEK ÇOK FAKTÖRE BAĞLI BAŞ AĞRISI GÖRÜLEBİLİR

    Oruç tutulan süreçte pek çok nedene bağlı olarak baş ağrısı görülebilmektedir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür: Uzun süreli açlık: Bu faktörler arasında en başta uzun süreli açlık gelmektedir. Oruçluyken, uzun süreli açlıkla birlikte sıvı alımının olmaması, kan şekeri regülasyonunun bozularak kan şekerinin düşmesi, hücrelerin temel ihtiyaçlarının kısıtlanmasına ve dolayısıyla baş ağrısına yol açar. Migren, gerilim tipi baş ağrısı olan kişiler açlığa daha hassas olurlar ve açlıkla atakları tetiklenir. Hiç baş ağrısı olmayan kişilerde ise açlık, iki yanlı özellikle alında lokalize, zonklayıcı ya da çok şiddetli olmayan, yaklaşık 16 saatlik açlık sonrasında ortaya çıkan ve besin alımından sonra 72 saat içinde geçebilen açlık baş ağrısına yol açabilir. Sıvı alımının azalması: Baş ağrısına yol açan diğer önemli ve tek başına bile baş ağrısına yol açabilecek bir faktör sıvı alımının azalmasıdır. Oruçluyken günün önemli bir zamanında sıvı alımının olmaması ve iftarda daha ağırlıklı besin alımının fazla olması ile şişkinliğe bağlı sıvı alımının azalması, su yerine idrar söktürücü etkileri olan çay kahve gibi sıvıların tüketiminin fazla olması günlük sıvı ihtiyacının yetersiz kalmasına neden olarak baş ağrısına yol açabilir. Nikotin ya da kafein yoksunluğu: Ramazan ayında oruçla birlikte sigara tiryakilerinde ya da aşırı kahve içme alışkanlığı olan kişilerde, nikotin ve kafein bağımlılığı nedeniyle; yoksunluk durumunda sinirlilik hali, titreme, depresyon ve baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Düzensiz uyku: Uyku düzeninin bozulması da ramazan ayında görülen baş ağrıları için önemli bir faktördür. Sahur ile bölünen uyku ve bu öğünde alınan fazla besinin yarattığı şişkinlik nedeni ile uykuya dalamama ve gün içine sarkan uykuluk baş ağrısını tetikleyebilir. Gerekli olan uyku süresinin tamamlanabilmesi için yatma zamanı erkene çekilerek ayarlanabilir. Stres: Açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi birçok faktörün yanı sıra oruç tutan kişilerde görülen sinirlilik, tahammülsüzlük gibi psikolojik durumlar da baş ağrısının gelişimine yol açmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İFTARI DİNLENEREK BEKLEYİN

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gün içinde yaşanan yoğun tempo, sürekli bilgisayar başında olmak, gürültülü ortamlar, kapalı ortamda kalmak baş ağrılarını artıran faktörler olarak rol oynayabilir. Bu nedenle tetikleyici olabilecek faktörlerden uzak kalmak, gün içinde en zorlayıcı zaman dilimi olan iftar zamanı beklenirken biraz dinlenmek, keyif alınan aktivitelerin yapılması ya da açık havada oturmak faydalı olabilir. Oruçluyken baş ağrısını önlemek veya azaltmak için yapılması gereken bazı noktalara dikkat etmektir. Bunlar şöyle sıralanmaktadır: Karanlık sessiz bir yerde dinlenmek Sahurda ve iftarda yeterli ve dengeli beslenmek Sahurda ve iftarda yeterli oranda sıvı alımını sağlamak Su tüketiminin diğer sıvılar dahil edilmeden günlük 2-2.5 lt arasında olmasına dikkat etmek Yorucu aktivitelerden uzak kalmak Nefes ve gevşeme gibi rahatlatıcı egzersizler yapmak Açık havada zaman geçirmek Yapay ışıklardan uzak kalmak Lokal soğuk uygulamaları (soğuk jel bantları) Bütün önlemlere rağmen geçmeyen, günlük yaşantınızı etkileyen ve çok şiddetli baş ağrılarının varlığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow