hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rezene Çayının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Rezene Çayının Az Bilinen Faydaları

    Rezene Çayının Faydaları Nelerdir Neye İyi Gelir Rezene Çayının Az Bilinen Faydaları
    expand

    Rezene, maydanoz familyasına ait bir bitki olarak bilinir. Her derde şifa olan rezene çayının tadı pek sevilmese de faydalarının birden fazla olduğunu söylemek mümkün. Rezene çayının içerisinde yer alan A, B, C, D vitaminleri sayesinde antioksidan bakımından çok zengin olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Rezene bitkisinin hem yaprakları tüketilir hem de tohumları baharat şeklinde kullanılır. Rezene, anne sütünü arttıran bitkiler içerisinde bulunur. En önemli yararları arasında ise bağışıklık sistemini güçlü hale getirmesi olarak biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

    Rezene çayının birden fazla faydası bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi olacaktır;

    - Rezene çayı, çok iyi bir lif kaynağı olarak tanımlanabilir. Lifler, insan vücudu için çok önemlidir. Kolesterolün emilimine yardımcı olan lifler, kalp hastalıklarının oluşmasını da önler.
    - Rezene yapısında bulundurduğu yüksek orandaki potasyum ile gergin olan damarların rahatlamasına destek olarak kan basıncının düşmesine olanak sağlar.
    - Rezene çayı, tansiyonu dengeler.
    - Antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan rezene çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı hissediliyor ise rezene çayının içilmesi, kişiye iyi gelecektir.
    - Rezene çayı, bağışıklık sistemini güçlü hale getiren kuvvetli bir antioksidandır. Bununla beraber C vitamini açısından çok zengin bir içeriğe sahiptir.
    - Rezene, T hücrelerinin üretilmesinde rol oynayan selenyum bileşenini de içermektedir.

    Rezene Çayı Neye İyi Gelir?

    Rezene çayının birden fazla faydası bulunmaktadır. Rezenenin iyi geldiği durumlardan bazıları aşağıdaki gibi olacaktır;

    - Rezene çayı, melatonin açısından zengindir. Bu ise, kişinin iyi uyumasına yardımcı olur. Bunun dışında çayın sindirim sistemine destek olduğu için bütün vücudu rahatlatır. Stresi azaltan rezene çayı, rahat bir uyku için çok büyük rol oynar.
    - Rezene çayı, kilo verdirir. Metabolizmayı hızlandıran rezene çayı, yağ yakımını kolay hale getirir.
    - Antimikrobiyal özelliği bulunan rezene, diş eti iltihabını giderir.

    Rezene Çayının Az Bilinen Faydaları

    Rezene çayı; mide rahatsızlıklarının olumsuz etkilerini en aza indirger. Şişkinlik hazımsızlık gibi sorunları ortadan kaldırır. Rezene çayının sindirimi hızlandırarak, rahatlattığı da belirtilmelidir. Bunların yanı sıra regl ağrılarını azaltan rezene çayı, adet dönemlerinin kurtarıcısıdır. Adet döneminde ağrı yaşayan kadınların rezene çayı içmesi, ağrıyı dindirecektir. Rezene çayının az bilinen faydası, kalbe iyi gelmesidir. Cilt sağlığına da oldukça olumlu etkileri bulunan rezene çayı, içerisinde bulunan bileşenlerden ötürü, kızarıklığı ve tahrişi engeller. Cildin parlamasına ve yenilenmesine imkan tanıyan rezene çayı, çok faydalıdır.

    Rezene Çayının Tüketimi

    Rezene çayının tüketimi, gereğinden fazla olmamalıdır. Etkileri güçlü olan rezene çayının gereğinden fazla tüketilmesi, olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden gün içerisinde bir bardaktan fazla rezene çayı tüketilmemelidir. Bunların yanı sıra alanında uzman hekime danışarak 1 bardaktan fazla rezene çayı tüketilmesi mümkün olabilir. Rezene çayını tüketen kişinin herhangi bir sağlık problemi bulunuyor ise, bu konuda doktora başvurmak çok önemlidir.

    Rezene çayı, tüketilmeden önce alerjik durumlara neden olabileceğinden, rezene çayını tüketmeden dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bunun dışında bu çayın hamilelikte tüketilmemesi gerekir. Erken gebelikte düşük, geç gebelikte ise erken doğuma neden olabilir. Bu yüzden hamilelerin kesinlikle rezene çayı içmemesi gerekmektedir.

    Bebeklerin Rezene Çayını Tüketmesi

    Bebeklere rezene çayı içirmeden önce dikkat edilmesi gereken en mühim konu, doktora danışmaktır. Doktora danışmadan bebeklere rezene çayı içirilmemesi önemlidir. Bunun yanı sıra bebekler bir ayını doldurmadan bu çayı içmemelidir. Rezene çayını bebeklerine içerecek olan anneler, oldukça az miktarda kaynatarak içirebilir.

    Rezene Çayının Hazırlanması

    Rezene çayını hazırlamak için ihtiyaç duyulacak olan tek şey, bir tatlı kaşığı kadar rezene baharatı ya da bitkisidir. Bununla beraber küçük bir tencere ya da cezve içerisinde kaynatılan bir buçuk su bardağına ilave edilecek rezene, 10 dakika boyunca kısık ateş üzerinde yeniden kaynatılmalıdır. Rezene çayı yapılırken, püf noktalara dikkat etmek oldukça önemlidir. Rezene tohumlarının, su ile tam olarak birleşmesi, faydalarının olumlu bir şekilde görülmesi için gereklidir.

    Rezene hazırlanan tencere veya cezveyi ocaktan alıp, çayı birkaç dakika boyunca dinlendirmek gerekir. Süzgeç ile süzülecek çay, servis edilerek tüketilebilir. Rezene çayının tadından hoşlanmayan kişiler, çayın içerisine bal ya da limon ilavesi yapabilirler. Bu şekilde rezene çayının etkilerinden yararlanılabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow