hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    RNY Gastrik Bypass nedir?

    RNY Gastrik Bypass nedir
    expand

    Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, obezite tedavisinde RNY Gastrik Bypass ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RNY Gastrik Bypass ameliyatı, morbid obez hastalarının tedavisinde kullanılan cerrahi tekniklerden biridir. Obezite tedavisinde diyetisyen eşliğinde diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olan ve morbid obez olarak tanımlanan hastalara uygulanan cerrahi tekniklerin başında RNY Gastrik Bypass ameliyatı gelir.

    RNY Gastrik Bypass ameliyatı olmadan önce hastaların aşırı kilolarından kurtulmak için en az üç kez diyetisyen ve spor hocası eşliğinde tedavi görmüş olması gerekir. Tüm bunlara rağmen hasta kilo vermeyi başaramadıysa ve verdiği kiloları hızla geri alıyorsa genel cerrahiye başvurması gerekir. Ayrıca aşırı kilolu olmanın yanı sıra tansiyon ve şeker hastalığı gibi başka tıbbi hastalıkların da görülmeye başlanmış olması gerekir. RNY Gastrik Bypass ameliyatı obezite tedavisinde etkili ve güvenilir bir operasyonlardan biridir.

    RNY Gastrik Bypass ameliyatı nasıl yapılır?

    RNY Gastrik Bypass ameliyatı hem hacim kısıtlayıcı hem de emilim bozucu bir ameliyattır. Bu ameliyatla kişilerin yedikleri yemek miktarı kısıtlanır ve yenilen gıdaların emilimi azaltılır. Cerrahi ile midede oluşturulan poş 30 - 40 cc kadardır. Yeni oluşturulan bu mide sayesinde kişi daha az gıda ile çabucak doyabilmektedir. Küçük bir mide poşu ile elde edilen kısıtlama ve besinlerin daha az emilimi ile malabsorbsiyon etkileri sayesinde kilo verilmesini sağlar. RNY Gastrik Bypass, kapalı teknik ile gerçekleştirilen, iyileşme süreci kısa ve zahmetsiz bir ameliyattır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ameliyatın ardından hasta adım adım kilo vermeye başlar. Obezite cerrahisi ile birlikte görülen yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi diğer hastalıkların tedavisi de başlatılmalıdır. Operasyonun ardından hasta ortalama 50 - 80 kilo verirken şeker hastalığında %80, yüksek tansiyon hastalığından %70 oranında iyileşme sağlanır. Operasyondan sonra diyetine uyması ve yeni beslenme alışkanlıklarına geçmesi önemlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow