hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Salmonella nedir? Nasıl bulaşır?

    Salmonella nedir Nasıl bulaşır
    expand

    Salmonella bakterisi, son dönemlerde sıkça yaşanan acil vakalarının ardından merak edilmeye başlandı. Son günlerde Kanada'da ABD'den gelen soğanlarda salmonella bakterisi olabileceği uyarısı yapıldı. Vücut direncini düşüren ishal, ateş ve kusma gibi semptomları görülen salmonella bakterisi, birçok şekilde insan vücuduna geçiş yapabiliyor. Peki, salmonella bakterisi nedir? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? Salmonella belirtileri neler? Salmonella nasıl bulaşır? Salmonella hastalığının tedavisi var mı? Salmonellanın aşısı var mı? Salmonelladan korunma yolları neler? İşte salmonella bakterisi hakkında merak edilenler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salmonella bakterisi nedir?
    Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Salmonella bakterisinin yaklaşık 2 bin alt tipi insanlarda hastalığa neden oluyor. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türler.
    Bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır.

    Salmonella nasıl bulaşır?

    Kaynağı bilinmeyen suların içilmesi ve kullanılması. İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde yok edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması.Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar hastalığı bulaştırabilir. Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir bakteriyi bulaştırabilir.Kirli çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra bakteri bulaşabilir.Yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olabilir.Bakteri hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salmonella belirtileri neler?

    Salmonella bakterisinin vücuda girmesinden yaklaşık 12-72 saat sonra
    İshalAteşBulantıKusmaKarın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar.Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir.
    Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

    Salmonella tanı ve tedavisi

    Salmonella enfeksiyonlarının kesin tanısı dışkı, kan, idrar ve enfeksiyon odağından alınan örneklerle test edilerek konulur.
    Hastalığın tedavisi hasta kişinin semptomlarına bakılarak hekim tarafından belirlenen antibiyotik ve destek tedavisi ile yapılır.

    Salmonelladan korunmanın yolları

    İçtiğiniz suyun temiz olmasına özen gösterin. Klorlanmış içme ve şebeke suyu tercih edin. Kaynağı bilinmeyen suyu tüketmeyin. Zorunlu hallerde ise suyu 10 dakika kaynatıp öyle tüketin.Ellerinizi sık sık yıkayın.Civciv ve ördek yavrularının bağırsaklarında taşınan salmonella, hayvanın çevresi ve tüm vücut yüzeyinde bulunabilir. Sürüngenler de (kaplumbağa, iguanalar, kertenkele, vb) salmonella taşıma olasılığı fazla olan hayvanlardır. Bu nedenle bu hayvanlarla temastan sonra ellerinizi yıkayın. Çiğ ya da az pişmiş yumurta, et veya kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve pastörize edilmemiş süt gibi yüksek riskli gıdalar iyice pişirildikten sonra tüketilmeli.Çiğ yumurta ile yapılan ev yapımı soslar kullanmaktan kaçınmak gerekiyor.Çiğ et ya da kümes hayvanları ile temas ettikten hemen sonra su ve sabun ile eller, mutfak çalışma yüzeyleri ve kullanılan mutfak eşyaları yıkanmalı. Çapraz bulaşmayı önlemek için buzdolabında ya da derin dondurucuda çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri diğer gıdalardan ayrı bir yerde tutulmalı.Mümkünse, mutfakta iki kesme tahtası (çiğ et için ayrı, meyve ve sebze için ayrı bir kesme tahtası) bulundurulmalı, önceden çiğ et için kullanılmış ve temizlenmemiş bir yüzey üzerine pişmiş yiyecek konulmamalı.Dondurulmuş gıdaları çözündükten hemen sonra pişirmeli ve tüketmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salmonellanın aşısı var mı?
    Salmonella enfeksiyonlarına karşı aşı bulunsa da koruyuculuğu yüksek değil. Bu nedenle salmonelladan korunmanın yollarını bilmek ve uygulamak büyük önem taşıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow