hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sessiz düşman böbrek kanserine dikkat

    Sessiz düşman böbrek kanserine dikkat
    expand

    Üroloji Uzmanı Dr. Timuçin Şipal, böbrek kanseri tanı ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böbrek kanserini ‘sessiz düşman' diye nitelendiren Üroloji Uzmanı Dr. Timuçin Şipal, Türkiye’de her yıl yaklaşık 2 bin kişiye böbrek kanseri tanısı konulduğunu ifade ederek, “Böbrek kanserleri genelde belirti vermediği için teşhisi çok zor olan bir kanser türüdür. Son yıllarda kullanılan tanı yöntemlerinin sıklığına bağlı olarak teşhisinde artış görülmektedir. Sıklıkla 45-75 yaş grubunda ortaya çıkan böbrek kanserleri erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazladır. Böbrek kanseri risk faktörleri sigara kullanımı, şişmanlık, yüksek tansiyon ve genetik nedenler” dedi.

    Böbrek kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Şipal, “İdrardan kan gelmesi, uzun süre devam eden kilo kaybı, ileri derecede büyük tümörlerde karın yan tarafında ele gelen kitle varlığı bazı belirtileridir. Bu belirtiler hastaların sadece yüzde 10 kadarında görülebilmektedir. Erken tanı konan hastalarda sağ kalım yüzde 85 gibi yüksek oranda olup, özellikle risk faktörüne sahip bireylerin ürolojik kontrolleri önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

    Tümörün yakalandığı evreye göre değişim gösterdiğini de dile getiren Şipal, “4 santimetrelik kadar olan tümörlerde sadece tümörlü dokunun alınması (Parsiyel Nefrektomi) yeterli olabilirken 7 cm’lik ve üzeri olan tümörlerde böbreğin tamamen alınması (Radikal Nefrektomi) ile sonuçlanabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tümörün yeri, büyüklüğü ve klinik duruma göre karın bölgesine 4-5 cm’lik delik açmak suretiyle (laparoskopi) kapalı cerrahi yöntemle veya açık cerrahi yöntem olarak yapılabilmektedir. Daha küçük saptanan kitlelerde ise izlem veya ablatif tedavi dediğimiz tümörlü dokunun yakılması işlemi yeterli olabilmektedir. Ana damarları tutan ve daha ileri tümörlerde çok alanlı (multidisipliner) yaklaşımla yönetim gerekmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow