hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Terleme Neden Olur? Neyden Kaynaklanır? Terleme İçin Hangi Doktora Ve Bölüme Gidilir?

    Terleme Neden Olur Neyden Kaynaklanır Terleme İçin Hangi Doktora Ve Bölüme Gidilir
    expand

    Mevsimsel olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar olabiliyor. Özellikle de yaz aylarında terlemek çoğu kişinin en büyük sorunu arasında yer alıyor. Vücudun ısı kontrolünü yapmak için meydana gelen fizyolojik bir olay olan terleme sosyal yaşamı da olumsuz etkiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hem rahatsızlık hissi veren terleme hem de kötü bir kokuya neden oluyor. O nedenle terlemenin önüne geçmek için de bazı önlemlerin alınması çok önem taşıyor. Terlemenin ortaya çıktığı durumlarda pek çok çevresel ve fiziksel etkenler neden olabiliyor. Vücut ısısının sabitlenmesi için ter bezlerinin sıvı üretmesine terleme denilir. Sağlık açısından önemli bir yere sahip olan terleme aşırı şekilde olduğu takdirde hayatı olumsuz etkiler. 

    Terleme Neden Olur?

    Terleme genel olarak vücut ısısının sabitlenmesi için sıvı üretilmesine denilmektedir. Terlemeyi basite almamak gerekir. Çünkü aşırı çalışan terleme bezleri normalden daha fazla sıvı kaybına neden olur. Bu bir hastalık olmasa da önemli bir belirti olarak öne çıkar. Genel ve lokal olarak ikiye ayrılan terleme vücudun tamamında görülebildiği gibi yalnızca avuç içlerinde ve ayaklarda da kendini gösterebilir.

    Lokal terleme sorunu genel olarak 18- 30 yaş arasındaki kişilerde görülebilir. Strese giren bu kişilerin elleri çok terler. Elleri terledikçe de strese girerler. Strese giren kişilerin de elleri terler. Bu durum kişilerin sosyal hayatını etkiler ve iş hayatlarını da zora sokar. 30 Yaş üzerindeki kişilerde terleme sistemik bir hastalık belirtisi olarak öne çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neyden Kaynaklanır?

    Terlemenin pek çok farklı nedeni olabilir. Özellikle de genel bir terleme problemi oluştuğunda sistemik bir hastalık belirtisi olduğu düşünülebilir. Ayrıca aşırı terleme hormonal hastalıklardan da kaynaklanabilir. Metabolizma hastalıkları da aşırı terlemenin nedenleri arasında sayılır. O nedenle metabolizma hastalıkları araştırılmalıdır.

    Tiroid bezinin aşırı çalışması sonucu da hipertiroidi ortaya çıkabilir. Bu durum da genel olarak terlemenin nedenleri arasında yer alır. Bu hastalıkların genel belirtisi kilo kaybı, aşırı sinirlilik ve aşırı terleme olarak öne çıkar. Ayrıca aşırı kilolu kişilerde de aşırı terleme ortaya çıkabilir. Bu durumda özellikle baş ve boyun bölgesinde terleme oluşur. Ayrıca adrenalin sonucunda da terleme ortaya çıkar. 

    Terleme İçin Hangi Doktora ve Bölüme Gidilir?

    Yetişkin kişilerde genel olarak bölgesel terlemeler meydana gelebilir. Özellikle bölgesel terleme konusunda dermatoloji ve ya göğüs cerrahisine başvurmak gerekir. Kişilerde genel olarak el, ayak, yüz, koltuk ve benzeri bölgelerde terleme meydana gelebilir. Bu nedenle dermatoloji bölümüne gitmek gerekir.

    Özellikle terlemeler genel ve ya gece terlemesi olduğu takdirde göğüs cerrahisine ve ya iç hastalıkları bölümüne başvurmaları gerekir. Bu doktorlara gidildiği takdirde hastalığın tanısı konularak gerekli tedaviye başlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Terleme Sorununda Nasıl Tedavi Uygulamak Gerekir?

    Kişilerde meydana gelen terleme sorununda tanı konulduktan sonra doğru tedavi uygulanır. Öncelikle terlemenin altında yatan nedenler araştırılmalıdır. Hemen ardından ise yapılan araştırmalar ile terlemenin lokal olduğu ortaya çıkarsa 3 ve ya 6 ay süre ile botox enjeksiyonu yapılabilir. Bu yöntem de sonuç vermezse koltuk altı ter bezlerini uyaran sinirler yok edilir. 

    Terlemek İle İlgili Merak Edilenler

    Özellikle yaz aylarında çok sık görülen terleme kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Özellikle aşırı kilolu kişiler hangi mevsim olursa olsun daha fazla terleyebilirler. Bunun yanı sıra 30 yaş altı kişilerde adrenalin, stres gibi faktörler nedeni ile terlemeler olabilir. Bu normal bir süreç olarak bilinse de 30 yaşın üzerindeki kişilerde terlemenin de farklılık gösterdiği durumlar ortaya çıkmaktadır. Çeşitli hastalıklar nedeniyle terlemeler meydana gelebilir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow