hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzun süren hıçkırığa dikkat!

    Uzun süren hıçkırığa dikkat
    expand

    Hıçkırık anında diyaframda kasılma olur ve bu durum havanın ciğerlerimize dolmasına yol açar. O anda ses telleri birden kapandığı için hıçkırığa özgü o ses ortaya çıkar. Hıçkırığa yol açan 100'den fazla tıbbi neden tespit edilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hıçkırığa neden olan durumlar genelde zararsızdır. Bazen gülmek, fazla alkol almak, hızlı yemek, gazlı içecekler de kendiliğinden hıçkırığı tetikleyebilen durumlardır. Bazen de ilaçlar da hıçkırığa neden olabilir. Bazı anestezi ilaçları, kortizonlar, parkinson hastalığı ilaçları ya da kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları hıçkırığa yol açabilir. Ama çoğu zaman bunlardan hiçbiri değildir nedeni. Genel olarak kendi kendine geçen fakat bazen rahatsız edici boyutlara ulaşabilen hıçkırık için mutlaka bir çözüm yöntemi duyulmuştur. Örneğin nefes tutmak, bu yöntemlerin başında gelir. Bir diğer yöntem, bardağın ters tarafından su içmektir. Yani hemen hemen hepimizin başına gelen hıçkırık başladığında, etrafımızda bir yöntem bilen insan vardır ve o uygulama çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanır ama hıçkırığımız da neticede kendi kendine geçer.

    İNATÇI HIÇKIRIK TEHLİKELİ OLABİLİR


    Hıçkırığın kadın ve erkeklerde görünümünün farklı sebepleri vardır. Kadınlarda hıçkırığın sebebinin yüzde 93'ü psikolojik kökenli iken, bu oran erkeklerde yüzde 7 kadardır. Özellikle 2 günden fazla süren sürekli ve 1 aydan fazla süren inatçı hıçkırık, enfeksiyondan kansere kadar uzanan bir dizi hastalığın ilk belirtisi olabilir. Ayrıca, bazen bir hıçkırık atağı, kalp krizinin tek belirtisi de olabilir. Kısa süreli hıçkırık atakları; genellikle yemek, gastrik distansiyon (midenin gazla şişmesi), alkol ve stres ile daha çok ilişkilidir. 


    HIÇKIRIK 15 DAKİKADA GEÇMİYORSA…

    Su içtiğimizde, bir torbadaki karbondioksiti ciğerlerimize üflediğimizde, sert kabuklu bir ekmek yediğimizde veya korkutma yöntemleri kullanıldığında hıçkırığın geçmesi sağlanabilir. Geçmediği durumlarda, bir hekime görünmekte yarar var. Hastaların şikayet hikayesi ve oluş şekline göre, akciğer, röntgen ve batın tetkiklerini yaptırarak, devam eden hıçkırıkların önüne geçilmesi gerekir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow